Τετάρτη 27 Νοεμβρίου 2019

Για να μην ξεχνιόμαστε: 07 Νοεμβρίου 2008 – Αυστηρό μήνυμα Κ. Καραμανλή στις τράπεζες…

Να γιατί οι τραπεζίτες έριξαν τον Καραμανλή!
Παρασκευή, 07 Νοεμβρίου 2008, Ναυτεμπορική… 
Αυστηρό μήνυμα Κ. Καραμανλή στις τράπεζες.Ε.Ε.: Πέρασε η εισήγηση της γαλλικής προεδρίας«Σε συνθήκες κρίσης όλοι έχουμε τις ευθύνες μας και όλοι πρέπει να αναδείξουν και την κοινωνική τους ευθύνη», δήλωσε ο Πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στις Βρυξέλλες.
«Η ένταξη στο σχέδιο (σ.σ. για την ενίσχυση της ρευστότητας) είναι εθελοντική αλλά κανένας δεν έχει το δικαίωμα να μετακυλήσει στους δανειολήπτες τις επιπτώσεις των δικών του αποφάσεων. Δεν επιτρέπονται συμπεριφορές που στρέφονται κατά της κοινωνίας και γενικότερα του οικονομικού συμφέροντος της χώρας. Και θέλω να υπογραμμίσω ότι η κυβέρνηση αυτό μπορεί να το εξασφαλίσει»
Εξέφρασε παράλληλα την πεποίθηση ότι οι τραπεζικοί παράγοντες θα αρθούν στο ύψος των περιστάσεων.
Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε πάρα πολύ σημαντικό το σχέδιο για την ενίσχυση της ρευστότητας και διευκρίνισε ότι αφορά τους οικονομικά ασθενέστερους και όχι τις τράπεζες.
«Η ρευστότητα αφορά τους πολίτες και όχι τις τράπεζες, οι τράπεζες είναι το όχημα να μεταφερθεί η ρευστότητα. Αυτούς στηρίζουμε κι όχι τους τράπεζες. Το σχέδιο δεν πηγαίνει στους τραπεζίτες όπως κάποιοι ισχυρίζονται. Απόδειξη αυτού είναι ότι δεν σπεύδουν να το εκμεταλλευθούν οι τράπεζες. Αν δεν διοχετευθούν τα κεφάλαια που προβλέπουμε με το σχέδιο ενίσχυσης της ρευστότητας αυτό θα είναι σε βάρος του τόπου, δεν μπορεί να μετακυλιστεί το κόστος στους πολίτες».
Πάντως, ο κ. Καραμανλής τόνισε πως η κυβέρνηση επεξεργάζεται και άλλα μέτρα προκειμένου να βελτιωθούν οι συνθήκες, ειδικά για τους ασθενέστερους. «Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθωρια ώστε οι επιπτώσεις της κρίσης να είναι οι ελάχιστες δυνατές για την ελληνική οικονομία και την ελληνική κοινωνία» σημείωσε.
Ισπανικό μοντέλο
Ο Πρωθυπουργός έκανε επίσης αναφορά στο ισπανικό μοντέλο για τους δανειολήπτες στο πλαίσιο των μέτρων για τη στήριξη όσων πλήττονται περισσότερο από την κρίση.
Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι κάθε χώρα έχει τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά και ιδιαιτερότητες, δήλωσε ωστόσο ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται πιθανές εξαιρέσεις όχι όμως και γενικευμένο πάγωμα των δόσεων, καθώς κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για την οικονομία.
Για ακρίβεια
O Πρωθυπουργός χαρακτήρισε την ακρίβεια «πρόβλημα σοβαρό που τροφοδοτείται από το παρελθόν και από τη μεγάλη αύξηση των τιμών». Πρόσθεσε ότι αναγνωρίζονται οι διαστάσεις τους προβλήματος και διενεργούνται αυστηροί έλεγχοι. «Όσοι μπλέκουν την ελεύθερη αγορά με την ασυδοσία θα τιμωρηθούν αυστηρά. Θα χτυπηθεί η αισχροκέρδεια και επαναλαμβάνω ένα μήνυμα: Απόλυτη συμμόρφωση στους κανόνες του υγιούς ανταγωνισμού. Όποιοι δεν παίρνουν το μήνυμα αναλαμβάνουν την ευθύνη και το κόστος της επιλογής τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.
«Αντέχει η ελληνική οικονομία, αλλά οι δυσκολίες και για τη δική μας χώρα δεν πρέπει να υποτιμώνται.   »
Αναφερόμενος στις προβλέψεις της Κομισιόν για την οικονομία, ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται να επιβραδυνθεί και πως θα επικρατήσουν συνθήκες ύφεσης για την Ευρώπη. Τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα αυξηθούν οι πραγματικοί μισθοί δεν θα αυξηθούν σημαντικά.
Τα νέα για την ΕΕ και ευρωζώνη δεν είναι ευχάριστα, όμως η ευρωπαϊκή επιτροπή προβλέπει καλύτερες επιδόσεις για την Ελλάδα από αυτές της ευρωζώνης, δήλωσε ο Πρωθυπουργός.
«Οι δυσκολίες και για τη δική μας χώρα δεν πρέπει να υποτιμώνται. Προβλέπονται όμως καλύτερες επιδόσεις από σχεδόν όλες τις χώρες της Ευρωζώνης» σημείωσε, επαναλαμβάνοντας πως η οικονομία μας έχει αντοχές. Σημείωσε ακόμη πως η κυβέρνηση προωθεί αναπτυξιακές πρωτοβουλίες και πως η κρίσιμη περίοδος που διανύουμε ανέδειξε τη βασική αρχή ότι οι λύσεις δεν είναι δυνατόν να εξευρεθούν σε εθνικό επίπεδο, αλλά απαιτούν κοινές προσπάθειες.
Ε.Ε.: Βάση η γαλλική πρόταση
Ο κ. Καραμανλής δήλωσε ότι στη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. προτάθηκε λύση με δύο πυλώνες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της χρηματοοικονομικής κρίσης.
– νέα χρηματοπιστωτική αρχιτεκτονική: συντονισμένη παρέμβαση με νέους κανόνες ελέγχου και επιτήρησης για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη
– αντιμετώπιση της κρίσης στην πραγματική οικονομία που είναι και η πραγματική πρόκληση
«Θα κινηθούμε με βάση την πρόταση των τεσσάρων σημείων που πρότεινε η Γαλλία, δεν θα είχαμε φτάσει στην σημερινή κρίση αν η εποπτεία και η διαφάνεια ήταν καλύτερη», υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός.
Όπως είπε, το συμβούλιο του Δεκεμβρίου σε σημαντικό βαθμό θα ασχοληθεί με τις επιπτώσεις της κρίσης στην πραγματική οικονομία. Η απόφαση του Εcofin, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, ήταν να αξιοποιήσει κάθε χώρα τα περιθώρια που έχει μέσα στο σύμφωνο στασθερότητας το οποίο δεν αναστέλλεται αλλά υπάρχει η δυνατότητα ευελιξίας. «Θα εξαντλήσουμε τα περιθωρια που μας δίνει το σύμφωνο για την προστασία των ασθενέστερων και για την ανάπτυξη».

Σάββατο 16 Νοεμβρίου 2019

"Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον"



Ο δημοσιογράφος και διεθνής ανταποκριτής των New York Times  David D. Kirkpatrick στο προχθεσινό του άρθρο έλυσε την παγκόσμια απορία της χρονιάς.

12 Νοεμβρίου 2019
https://www.nytimes.com/2019/11/12/us/politics/trump-erdogan-family-turkey.html

τίτλος άρθρου:
"Behind Trump’s Dealings With Turkey: Sons-in-Law Married to Power"
(Πίσω από τα αλισβερίσια του Trump με την Τουρκία: Γαμπροί παντρεύονται την εξουσία)
Οι άτυπες σχέσεις μεταξύ οικογενειακών μελών βοηθούν να εξηγηθεί η πορεία της διπλωματίας μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τράμπ και του ηγέτη της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Ο μεγιστάνας υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας Berat Albayrak και γαμπρός του ισχυρού πρόεδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνία απο τις αμέτρητες εταιρείες του οποίου μετέφερε πετρέλαιο δια ξηράς απο το Ιρακινό Κουρδιστάν και που ταυτοχρόνως εξυπηρετούσε την μεταφορά και του πετρελαίου που παρήγαγε η ISIS, χωρίς καν να το αντιληφθεί ο Τραμπ), τυγχάνει να είναι και ο επικεφαλής των οικονομικών σχέσεων της Τουρκίας με τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Mehmet Ali Yalçındağ  γαμπρός του δισεκατομυριούχου Aydın Doğan είναι ο νέος συνέταιρος του Τράμπ στις διεθμείς επιχειρήσεις "Trump Towers" (Πύργοι Τράμπ) και με τον οποίο συνεργάστηκε η Ιβανκα (κόρη του Τράμπ) κατα την διάρκεια της ανέγερσης του διπλού πύργου στην Κωνσταντινούπολη (Tramp dual  tower of Instabul) και ο οποίος, πάλι συμπτωματικά, τυγχάνει να είναι και o ανώτατος μεσάζων (Lobbyist) της Τουρκίας στην κυβέρνηση Trump.
[Εδώ αξίζει επίσης να σημειωθεί, ότι η Ιβάνκα Τράμπ είχε κάνει τουϊτ ένα ευχαριστήριο μήνυμα στον Ταγιπ Ερντογάν για την παρουσία του κατα την διάρκεια των εγκαινίων του διπλού Trump Tower στην Κων/πολη, το οποίο μήνυμα υπό την απειλή Ταγιπ Εργοντάν είχε εξαφανίσει τότε το twitter και το facebook για να μην κλείσουν, κάτι που είχε ήδη συμβεί σε πολλά μμε της Τουρκίας για όποιους θυμούνται]

Verified account @IvankaTrump
6:56 AM - 20 Apr 2012
Thank you Prime Minister Erdogan for joining us yesterday to celebrate the launch of #TrumpTowers Istanbul!

Ο τρίτος, είναι ο 38χρονος γαμπρός του Ντόναλντ Τράμπ ονόματι Jared Kushner  (Τζάρεντ Κούσνερ /σύζυγος της Ιβάνκα) και ανώτατος σύμβουλος του Donald Trump, ο οποίος έχει και το πλέον περίπλοκο χαρτοφυλάκιο εξωτερικής πολιτικής, αφού, όπως δήλωσε στο περιοδικό Newsweek   (https://www.newsweek.com/jared-kushner-foreign-emoluments-cadre-1443194) ο πρώην επικεφαλής δεοντολογίας του Λευκού Οίκου Richard Painter (Ρίτσαρντ Πέϊντερ), η Χρηματοπιστωτική & Μεσητική Εταιρεία του κου Τζάρεντ Κούσνερ (Cadre Financial & Real Estate Company)  έχει απο το 2017 λάβει εκατοντάδες εκατομμύρια σε δολάρια, λίρες και ευρώ για επενδύσεις από άγνωστες παράκτιες πηγές, τις οποίες χαρακτήρισε ως "πολύ μυστηριώδεις" διότι οι μόνες πληροφορίες που έχει στην κατοχή  είναι ότι πολλά απο τα εμβάσματα αυτά προέρχονται απο κρατικά ταμειακά κεφάλαια ξένων κυβέρνησεων και οφσορ εταιρείες.
reported from Istanbul
____________________________________________________________
Τι λένε και τι γράφουν άλλα  ΜΜΕ των ΗΠΑ
NBC News
"Donald Trump's longtime business connections in Turkey back in the spotlight"
(Οι μακροχρόνιες επιχειρηματικές συνδέσεις του Donald Trump στην Τουρκία πίσω στο προσκήνιο)
https://www.nbcnews.com/politics/trump-impeachment-inquiry/donald-trump-s-longtime-business-connections-turkey-back-spotlight-n1064011

Washington Post
"Trump's Turkish business interests are interfering with our politics"
(Τα τουρκικά επιχειρηματικά συμφέροντα του Τράμπ παρεμβαίνουν στην πολιτική μας)
https://www.washingtonpost.com/news/powerpost/paloma/daily-202/2019/11/13/daily-202-trump-s-little-conflict-of-interest-in-turkey-draws-scrutiny-as-he-offers-erdogan-a-generous-deal/5dcb903288e0fa10ffd20dcb/

The Economist
"The strange love-in between Donald Trump and Recep Tayyip Erdogan"
(Η παράξενη αγάπη μεταξύ Donald Trump και Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν)
https://www.economist.com/united-states/2019/11/14/the-strange-love-in-between-donald-trump-and-recep-tayyip-erdogan
_______________________________________________________________

Παρεμπιπτόντως,
Ο κος Τζάρεντ Κούσνερ (Jared Kushner) ο γαμπρός καί σύμβουλος του προέδρου Τράμπ, ήταν το μόνο άτομο απο τον Λευκό Οίκο με το οποίο είχε συναντηθεί ο πρωθυπουργός μας κος Κυριάκος Μητσοτάκης στην Νέα Υόρκη, (στο περιθώριο των εργασιών της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ) η συνομιλία των οποίων είχε επικεντρωθεί κυρίως σε επενδύσεις.
https://www.tanea.gr/2019/09/26/politics/synantisi-mitsotaki-me-ton-symvoulo-tou-tramp-tzarent-kousner/

Θα ήταν πραγματικά ευχής έργο, ειδικά τώρα που χρειαζόμαστε επενδύσεις αλλά και γεωπολιτική παρουσία όσο πότε άλλοτε, να μπορούσαμε να αποκτήσουμε και εμείς έναν Πύργο Τράμπ μέ φόντο την Ακρόπολη, αν υπάρχει χώρος ή έστω και κάπου στο Ελληνικό.
­­­­­­­­­­­­­­­­_________________________________________________________

Τις κατα πολύ συνεπτυγμένες αλλά εμπεριστατωμένες πληροφορίες αυτές, τις βρήκα χθές αργά περιπλανώμενος στο Google και όπως πάντοτε, η πρώτη μου σκέψη ήταν ότι θα έπρεπε να τις μοιραστώ μαζί σας σε περίπτωση που δεν τις γνωρίζετε.

John Pappas