Δευτέρα 5 Μαρτίου 2018

Το σύστημα GIS για την εθνική ασφάλεια που προμηθεύτηκε η Ελλάδα επί Καραμανλή


Διαβάσαμε στο militaire.gr ένα σχόλιο του δημοσιογράφου, Δ. Βερύκιου, το οποίο σας το καταθέτουμε αυτούσιο:
– Ποιος μπήκε που ; Οι «δικοί» μας μπήκαν στο δικό τους έδαφος ή εκείνοι μπήκαν στο δικό μας ; Το καίριο αυτό ερώτημα δεν θα ετίθετο κατά το τελευταίο συμβάν στο Έβρο με τους δυο Έλληνες στρατιωτικούς που συνελήφθησαν από τις Τουρκικές Αρχές εάν είχε ενεργοποιηθεί το «Γεωγραφικό Σύστημα Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά τη Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών», που το 2009 είχε προμηθευτεί η ΕΥΠ επί Διοικήσεων Κοραντή & Παπαγγελόπουλου. Πρόκειται για ένα σύστημα με εξελιγμένο ρωσικό λογισμικό που ωστόσο το 2010 μπήκε σε βαθιά …κατάψυξη επί κυβερνήσεως Γιώργου Παπανδρέου, προκαλώντας αλληλοσπαραγμό στα σωθικά της ΕΥΠ.
Εάν λειτουργούσε το συγκεκριμένο σύστημα θα υπήρχε σήμερα πλήρη απεικόνιση του «επεισοδίου» στη συνοριακή γραμμή στον Έβρο και με σαφήνεια θα διαπιστώνονταν εάν οι Έλληνες στρατιωτικοί είχαν περάσει στο τουρκικό έδαφος όπως παραδέχεται και το ελληνικό ΥΠΕΘΑ ή εάν οι Τούρκοι εισέβαλαν στο έδαφος μας για να πιάσουν τους Έλληνες στρατιωτικούς όπως ευρέως μεταδίδει το «Ράδιο Αρβύλα».
Για την εν λόγω προμήθεια κατηγορήθηκαν επί κυβερνήσεως ΓΑΠ και αθωώθηκαν με βούλευμα δεκάδες στελέχη της ΕΥΠ και του Υπουργείου Οικονομίας…!!! Σήμερα το σύστημα εξακολουθεί και σαπίζει στα κουτιά, ενώ η εταιρία έχει προσφύγει στα Διοικητικά Δικαστήρια κατά του Δημοσίου για αδράνεια και έχει δικαιωθεί. Αξιοσημείωτο είναι ότι κάποιοι εκ των συνδικαλιστών της ΕΥΠ που το 2009 πολέμησαν μετά μανίας το «Δορυφορικό Γεωγραφικό Σύστημα» δικάζονται σήμερα για δουλεμπόριο!! Μήπως κάποιοι ήθελαν την χώρα «ξέφραγο αμπέλι» για να μπορούν να  κάνουν τις βρωμοδουλειές τους ;
ΡΩΤΑΜΕ ΤΩΡΑ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΕ ΤΗ ΣΕΙΡΑ ΜΑΣ. ΤΩΡΑ ΤΟ ΘΥΜΗΘΗΚΑΤΕ, Κ. ΒΕΡΥΚΙΕ;
ΤΙ ΚΑΝΑΤΕ ΕΣΕΙΣ ΩΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΣΑΣ, ΟΤΑΝ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΕΚΟΨΕ ΤΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΤΟΥ;
ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΕΣΑΣ ΣΤΗΡΙΞΕ ΤΟ ΕΡΓΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΗΣ ΕΥΠ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΥΚΟΦΑΝΤΗΘΗΚΑΝ ΚΑΙ ΔΙΑΣΥΡΘΗΚΑΝ;
Λίγα λόγια για την υπόθεση 
Πρόκειται για την προσπάθεια εγκατάστασης και λειτουργίας ενός ειδικού συστήματος ανάλυσης δορυφορικών δεδομένων στο πλαίσιο του επιχειρησιακού προγράμματος της Κοινωνίας της Πληροφορίας (ΚτΠ) «Γεωγραφικό σύστημα πληροφοριών διασυνοριακής ασφάλειας κατά τη μετακίνηση ανθρώπων και αγαθών»
. Οι ενέργειες απόκτησης του συστήματος ξεκίνησαν το 2005 με προβλεπόμενο κόστος 1,6 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, θα χρηματοδοτείτο σε ποσοστό περίπου 75% από την Ευρωπαϊκή Ενωση μέσω του Γ’ Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.
Κατά την «επίσημη» πλευρά του έργου, «θα υπήρχε η δυνατότητα ανάρτησης στο Διαδίκτυο πληροφοριών που θα εξυπηρετούσαν τους πολίτες οι οποίοι ήθελαν να περάσουν τα σύνορα, όπως η ύπαρξη κίνησης στα τελωνεία, οι καιρικές συνθήκες κτλ. Ωστόσο, σύμφωνα με δήλωση τότε υψηλόβαθμων στελεχών της ΕΥΠ προς «Το Βήμα»,«στόχος ήταν μέσω αυτού του δορυφορικού συστήματος να έχουμε καλύτερο έλεγχο των συνόρων αλλά και εποπτεία σε κρίσιμες ζώνες εντός και εκτός Ελλάδος».
Τον διαγωνισμό για την προμήθεια του συστήματος κέρδισε ελληνική εταιρεία που συνεργαζόταν με ρωσική φίρμα εκμετάλλευσης δορυφορικών προϊόντων. 
Ωστόσο το 2011 συντάχθηκε πόρισμα των ελεγκτών της Δημόσιας Διοίκησης σύμφωνα με το οποίο εντοπίστηκε σειρά παρατυπιών στον διαγωνισμό.
 Ετσι, μετά τις εκλογές του φθινοπώρου του 2009, η νέα διοίκηση της ΕΥΠ ζήτησε την απένταξη του έργου από τα χρηματοδοτούμενα με κοινοτικά κονδύλια προγράμματα, ενώ προχώρησε η διαδικασία ποινικών διώξεων εναντίον των στελεχών της ΕΥΠ που προωθούσαν την αγορά του «ρωσικού συστήματος».
 Τότε στελέχη των μυστικών υπηρεσιών είχαν υποστηρίξει ότι «η απόρριψη του ρωσικού συστήματος έγινε ύστερα από πιέσεις αξιωματούχων της λεωφόρου Κατεχάκη και άλλων πολιτικών παραγόντων».
Ομολογία Άλεξ Ρόντου: «Είναι ρωσικό το GIS, μην το αγοράζετε»! 

Ξένες μυστικές υπηρεσίες (κυρίως η Μοσάντ του Ισραήλ) παρενέβησαν και απέτρεψαν την παραλαβή του «Γεωγραφικού Συστήματος Πληροφοριών Διασυνοριακής Ασφάλειας κατά την Μετακίνηση Ανθρώπων και Αγαθών» (GIS), το οποίο θα λειτουργούσε στα σύνορα της χώρας, επειδή ήταν… Ρωσικό.
Αυτό προκύπτει από το υπ’ αριθμ. 1246/2014 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, με το οποίο αθωώθηκαν ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ, πρέσβης ε.τ. Ιωάννης Κοραντής, και άλλα 19 στελέχη της υπηρεσίας (μεταξύ των οποίων και ο πρόεδρος της Π.Ο.Σ.Ε.Υ.Π., Κώστας Αγγελάκης). Κατηγορούνταν –κατά περίπτωση- για απιστία σε βάρος του Δημοσίου, απόπειρα απάτης σε βάρος των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, έκδοση ψευδών βεβαιώσεων και απλή συνέργεια.

Η απαλλαγή ουσιαστικά της ΕΥΠ για την υπόθεση της προμήθειας του GIS περίπου 1,6 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκε με διαγωνισμό, επί κυβερνήσεως Κώστα Καραμανλή, είναι «γροθιά» κατά του τότε πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Μ. Χρυσοχοΐδη, και του διοικητή (τότε) της ΕΥΠ Κ. Μπίκα, που είχαν την… φαεινή ιδέα να παραπέμψουν την υπόθεση στη Δικαιοσύνη.

Τον Οκτώβριο του 2009, όταν έγινε πρωθυπουργός ο Γιώργος Παπανδρέου και τη θέση του υπουργού Δημοσίας Τάξεως κατέλαβε ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, θεωρήθηκε ότι το εν λόγω έργο δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες της ΕΥΠ.
Έτσι, τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους, αποφασίστηκε η διακοπή της λειτουργίας του και η απένταξή του από τα ευρωπαϊκά προγράμματα.

Ο νέος διοικητής της ΕΥΠ, μάλιστα, εκτίμησε ότι η διοίκηση Κοραντή είχε διαπράξει σοβαρά ποινικά αδικήματα και απέστειλε τον σχετικό φάκελο στη Δικαιοσύνη.

Από τη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης, όμως, προέκυψε ότι η μη παραλαβή του συστήματος από τη διοίκηση Μπίκα δεν είχε να κάνει με την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, αλλά… με τις επιθυμίες ξένων μυστικών υπηρεσιών!
Για παράδειγμα, ο τότε σύμβουλος του πρωθυπουργού Γ. Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος, όπως ο ίδιος αναγκάστηκε να ομολογήσει ενώπιον του ανακριτή, προσεγγίστηκε από ανθρώπους της Μοσάντ, οι οποίοι του είπαν ότι το σύστημα αυτό δεν πρέπει να εγκατασταθεί στην ΕΥΠ, επειδή το λογισμικό ήταν ρωσικό!

Ο Ρόντος έσπευσε να μεταφέρει τις επιθυμίες των Ισραηλινών στους αρμόδιους υπουργούς της κυβέρνησης Παπανδρέου και προκειμένου να βρεθεί ένας εύσχημος τρόπος για να μην λειτουργήσει το σύστημα GIS, κατασκευάστηκε ένα ανύπαρκτο, όπως τελικά αποδείχτηκε, σκάνδαλο…

Πηγές εφημ. " ΒΗΜΑ" και"Παρασκήνιο"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου