Πέμπτη 10 Μαΐου 2018

Γιάννης Παπαθανασίου: Η ευθύνη για την προσφυγή της χώρας στο ΔΝΤ ανήκει κατά 100% στο ΠΑΣΟΚ.


Ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κ. Ντομινίκ Στρος Καν αποκάλυψε, ότι ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου συζητούσε την παρέμβαση του ΔΝΤ από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2009, ενώ την ίδια ώρα διαβεβαίωνε τους Έλληνες πολίτες ότι δεν υπήρχε τέτοιο ενδεχόμενο.
Η δήλωση αυτή του κ. Στρος Καν είναι αποκαλυπτική για το σχεδιασμό της κυβέρνησης σχετικά με την προσφυγή στο ΔΝΤ, αλλά και για την επιχείρηση αποπροσανατολισμού του ελληνικού λαού. Υπενθυμίζεται, ότι ο πρωθυπουργός  ( Παπανδρέου) στις 11 Δεκεμβρίου 2009, δηλαδή ενώ είχε ήδη ζητήσει την παρέμβαση του ΔΝΤ, δήλωνε σε συνέντευξη Τύπου μετά το Συμβούλιο Κορυφής ότι:
«Βεβαίως, τα σενάρια για την προσφυγή μας στο IMF, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχουν».
Και στις 14 Ιανουαρίου 2010 ο κ. Παπανδρέου, στη συνέντευξη Τύπου για τη συμπλήρωση 100 ημερών της κυβέρνησής του δήλωσε:
«Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε να φύγουμε από το ευρώ, ούτε να προσφύγουμε στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Δεν το έχουμε ανάγκη».
Ακόμη και στις 9 Απριλίου του 2010, ο υπουργός Οικονομικών
κ. Γ. Παπακωνσταντίνου υποστήριξε σε συνέντευξή του, ότι «η Ελλάδα δεν σκοπεύει να κάνει χρήση του μηχανισμού». Δύο εβδομάδες αργότερα, στις 23 Απριλίου, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε και επίσημα, στο Καστελόριζο, την προσφυγή στο μηχανισμό της τρόικας.
Είναι γνωστό επίσης, ότι ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, δήλωσε (στις 3 Μαίου 2010, στη ΝΕΤ), ότι εξαρχής, όταν το ΠΑΣΟΚ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας, διαπίστωσε ότι η μόνη εναλλακτική επιλογή που είχε ήταν να προσφύγει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Η Νέα Δημοκρατία δεν είναι η μόνη που αποδίδει ευθύνες στην κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για την κρίση δανεισμού και την προσφυγή στο ΔΝΤ.
Ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ, επέρριψε ευθύνες στην κυβέρνηση, επισημαίνοντας σε συνέντευξή του στο περιοδικό «Spiegel», ότι άργησε πολύ, παρά τις προειδοποιήσεις της ΕΚΤ, να πάρει μέτρα.

        «Η ελληνική κυβέρνηση άργησε να αναγνωρίσει το μέγεθος του                                    προβλήματος και να πάρει τα αναγκαία μέτρα. 
         Εμείς στην ΕΚΤ προειδοποιούσαμε δυνατά και
καθαρά την κυβέρνηση, ότι έπρεπε να δράσει γρήγορα και αποφασιστικά. Σε πολύ απαιτητικούς καιρούς, σε εποχές μεγάλης έντασης, το ουσιαστικό είναι να δρα κανείς γρήγορα και αποφασιστικά».
Ζαν Κλωντ Τρισέ, περιοδικό Spiegel, 13-5-2010
Ο πρόεδρος του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν είπε επίσης, ότι αν το πρόβλημα είχε αντιμετωπιστεί το Φεβρουάριο, το κόστος θα ήταν μικρότερο.
«Είμαι πεπεισμένος, ότι αν το πρόβλημα είχε τακτοποιηθεί το Φεβρουάριο, θα ήταν λιγότερο δαπανηρό. Πήρε πάρα πολύ χρόνο».
Ντομινίκ Στρος-Καν, Mega, 14-5-2010
O επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους, κ. Πέτρος Χριστοδούλου, δήλωσε στο αμερικανικό δίκτυο CNBC στις 31 Μαρτίου 2010, ότι «εάν δεν υπήρχε συζήτηση για το ΔΝΤ και τα πακέτα στήριξης, θα είχαμε την ησυχία μας να προχωρήσουμε στις εκδόσεις ομολόγων.»
Οι κ.κ. Γιάννος Παπαντωνίου και Γιάννης Στουρνάρας, με συνεντεύξεις και άρθρα τους, υποστήριξαν, ότι θα απαιτούνταν πολύ πιο ήπια μέτρα και σε καμία περίπτωση ΔΝΤ, τα επιτόκια θα ήταν χαμηλότερα και η χώρα δεν θα είχε διασυρθεί, εάν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ έπαιρνε τα μέτρα έγκαιρα και δεν είχε φερθεί ανεύθυνα στο θέμα του ελλείμματος.
Ο κ. Σαχινίδης, δήλωσε επίσης σε συνέντευξή του (3 Φεβρουαρίου 2010 στο ρ/σ 9.89), ότι αν είχαν ληφθεί μέτρα νωρίτερα, δεν θα υπήρχε αυτό το μέγεθος της αμφισβήτησης από τις αγορές.
Εξαιτίας της κοντόφθαλμης πολιτικής της κυβέρνησης, όλη η Ευρώπη συζητά τώρα πως η Ελλάδα μπήκε με πλαστά στοιχεία στην ΟΝΕ. Σχετικές είναι οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ για το θέμα αυτό, στις 28 Απριλίου 2010 μετά από συνάντηση με τον πρόεδρο του ΔΝΤ κ. Ντομινίκ Στρος-Καν, αλλά και η επίθεση που εξαπέλυσε στις 15 Νοεμβρίου 2010 η γερμανίδα καγκελάριος κατά του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, επειδή επέτρεψε την ένταξη της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
http://www.papathanassiou.gr/numbers.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου