Τρίτη 29 Μαΐου 2018

Ερχεται θύελλα για το Σκοπιανό: Σε όλη την Ελλάδα συλλαλητήρια (και ίσως όχι μόνο...)



Την μεγαλύτερη κρίση, πολύ μεγαλύτερη και από αυτή των capital controls θα αντιμετωπίσει το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα η κυβέρνηση, με αφορμή την προσπάθειά της να ικανοποιήσει, βασικά τις ΗΠΑ και δευτερευόντως την ΕΕ και να «κλείσει» χωρίς εγγυήσεις για την αλλαγή των αλυτρωτικών διατάξεων του σκοπιανού Συντάγματος, το Σκοπιανό, προκειμένου τα Σκόπια να εισέλθουν στο ΝΑΤΟ.
Στη Βουλή, μπορεί να βρουν πλειοψηφία (οι ψήφοι του Ποταμιού του Σ.Θεοδωράκη, εκτός αυτών της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούνται δεδομένοι), αλλά στην κοινωνία τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά, αφού η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών θεωρεί ότι παραδίδονται ιστορικά δικαιώματα με την εκχώρηση του όρου «Μακεδονία», έστω με συνθετικό, όπως «Ανω», «Βόρεια», Νέα» κλπ.
Νέα συλλαλητήρια ετοιμάζονται στην Αθήνα, την Θεσσαλονίκη και τουλάχιστον άλλες δέκα πόλεις και ίσως αυτή την φορά δεν είναι και τόσο ειρηνικά...
Οπως ανακοίνωσε η «Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας», με αφορμή τις εξελίξεις στη διαπραγμάτευση Αθήνας και Σκοπίων «Οι διοργανωτές των Συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία προετοιμάζουν συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας την 6η Ιουνίου.
Με αφορμή τις εξελίξεις στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ονοματολογικού ζητήματος των Σκοπίων, η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας προετοιμάζει νέες κινητοποιήσεις.
Τα μέλη της Επιτροπής, που συστάθηκε από τα συντονιστικά όργανα των δύο μεγάλων συλλαλητηρίων για τη Μακεδονία σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, έχουν ήδη προχωρήσει σε σειρά επαφών με εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης και έχουν ζητήσει από αυτούς να στηρίξουν έμπρακτα τον αγώνα των Ελλήνων πολιτών ενάντια στο ξεπούλημα του ονόματος της Μακεδονίας.
Εντός των επόμενων ημερών η Επιτροπή Αγώνα, σε συνεργασία με τις Παμμακεδονικές Ενώσεις, θα ανακοινώσει τη διοργάνωση παράλληλων συγκεντρώσεων σε πόλεις της Ελλάδας, εκτός των Αθηνών και της Θεσσαλονίκης.
Οι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν στις επιλεγμένες πόλεις την 6η Ιουνίου στις 19:30.
Μέσω των συγκεντρώσεων αυτών η Επιτροπή Αγώνα θα επιδιώξει να υπενθυμίσει στο πολιτικό προσωπικό της χώρας ότι ο ελληνικός λαός έχει πάρει τις αποφάσεις του σχετικά με το όνομα της Μακεδονίας και απαιτεί την εφαρμογή τους.
Η Επιτροπή Αγώνα για την Ελληνικότητα της Μακεδονίας ξεκαθαρίζει προς την ελληνική κυβέρνηση ότι καμία ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία» δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά.
Με εκτίμηση
Η Επιτροπή Αγώνα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας». 
Ενώ πριν λίγο η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Αντεμπαρ ζήτησε να συμφωνήσουν οι δύο πλευρές («Η γερμανική κυβέρνηση απευθύνει έκκληση τόσο στην Αθήνα όσο και στα Σκόπια να λύσουν τώρα τα τελευταία θέματα που υπάρχουν. Να αξιοποιήσουν αυτό που θα μπορούσε να είναι ιστορική ευκαιρία, δηλαδή να λύσουν τώρα αυτή την διαμάχη της ονομασίας»), αλλά εντός Ελλάδος «το καζάνι βράζει».
Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση συνεχίζει να μην επιβεβαιώνει την πληροφορία ότι οι δύο πλευρές είναι πιο κοντά στο όνομα «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας» και αρκείται στο ότι πρόκειται για ένα από τα επικρατέστερα ονόματα μαζί με το «Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας» και το «Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας».
Την Τρίτη θα ενταθούν οι διαπραγματεύσεις των εμπειρογνωμόνων πάνω σε τεχνικά θέματα, ενώ η η επόμενη επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Ζόραν Ζάεφ (ο Ντιμιτρόφ είπε ότι θα γίνει εντός εβδομάδας) θα καθορίσει και το πλαίσιο της συμφωνίας.
Μια συμφωνία που όταν επέλθει, θα επικυρωθεί στις Πρέσπες (εκεί όπου υπάρχει το περίφημο «τριεθνές», καθώς η Μικρή και η Μεγάλη Πρέσπα «βρέχουν» τρεις χώρες: την Ελλάδα, τα Σκόπια και την Αλβανία). 
Η διαδικασία που θα ακολουθηθεί μετά τη συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ έχει ως εξής:
-Η συμφωνία θα πάει στην Βουλή των Σκοπίων. Εκεί ο Ζάεφ θέλει απλή πλειοψηφία 61 βουλευτών, την οποία και έχει.
-Η Ελλάδα θα στείλει επιστολή στο ΝΑΤΟ για να πει το «ναι» στην ένταξη των Σκοπίων υπό προϋποθέσεις (δηλαδή, την συνταγματική αναθεώρηση).
-Στις 28-29 Ιουνίου θα κληθεί ο Ζόραν Ζάεφ στη Σύνοδο Κορυφής για να λάβει επίσημα πια ημερομηνία έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων.
-Στις 11-12 Ιουλίου θα λάβουν τα Σκόπια επίσημη πρόσκληση για να παρευρεθούν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ.
-Θα πραγματοποιηθεί δημοψήφισμα στα Σκόπια τον Σεπτέμβριο-Οκτώβριο. Ο Ζάεφ θέλει ένα αποτέλεσμα που θα δείχνει ότι η χώρα του αποδέχεται το πλαίσιο συμφωνίας.
-Θα ζητήσει ο Ζόραν Ζάεφ από την Βουλή την πλειοψηφία 2/3 για να περάσει την συνταγματική αναθεώρηση. Με τα τωρινά δεδομένα δεν έχει τα 2/3 ο Σκοπιανός πρωθυπουργός.
-Η συμφωνία για το ονοματολογικό των Σκοπίων θα έρθει στην ελληνική Βουλή για ψήφιση.
Ενα άλλο ζήτημα είναι η στάση της ΝΔ. Σε επίπεδο ηγεσίας, η γνωστή διστακτικότητα, τα μισόλογα, η πιέσεις Γερμανίας και ΗΠΑ να βρίσκουν ευήκοα ώτα κλπ.
Σε επίπεδο βουλευτών, οι της Βορείου Ελλάδος, ούτε για αστείο δεν σκέπτονται ότι θα κρατήσουν στάση οτιδήποτε άλλο πέρα από απορριπτική: Θα χαθούν, κυριολεκτικά και μεταφορικά.
Αλλά και της λοιπής Ελλάδας οι ψηφοφόροι της ΝΔ, σε ποσοστό 85% βάσει των δημοσκοπήσεων απορρίπτουν με οργή οτιδήποτε περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία».
Ετσι ή αλλιώς, είτε «Νέα», είτε «Βόρεια» είτε οτιδήποτε άλλο «Μακεδόνες» θα τους λένε παντού. 
Το ζήτημα είναι ότι θα έχουν πάρει από το νόμιμο ιδιοκτήτη του ονόματος «Μακεδονία», την Ελλάδα, την άδεια να λέγονται «Μακεδόνες» οι σλαβόφωνοι και οι αλβανόφωνοι των Σκοπίων.
Θα έχουν κερδίσει την παρτίδα και θα έχουν βάλει το πρώτο «λιθαράκι» για την διεκδίκηση, όταν οι ιστορικές συνθήκες το επιτρέψουν και της «Νότιας», «Κάτω» ή παλιάς Μακεδονίας...
pronews.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου