Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018

Το άγνωστο παρασκήνιο στις σχέσεις Καραμανλή – Παπανδρέου

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης ( καλοκαίρι του 2014)

Μαξίμου, αρχές 2010. Η νέα κυβέρνηση Παπανδρέου έχει ήδη αναθεωρήσει το έλλειμμα του 2009 προς τα πάνω, αλλά αρνείται πεισματικά να λάβει μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής.
Ροκανίζει την περίοδο χάριτος και αξιοποιεί τις υποθέσεις του Βατοπεδίου, των δομημένων ομολόγων, του Γερμανού και της Siemens, που είχε κάνει «σημαία» τον καιρό της αντιπολίτευσης για να στριμώξει τη ΝΔ, να απαξιώσει τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και να κερδίσει πολιτικό χρόνο.
Σε μία από τις πολλές επισκέψεις της περιόδου εκείνης στο Μαξίμου, λοιπόν, στην οποία μετείχε και ο Γιώργος Παπανδρέου, εις εκ των συμμετεχόντων αξιολογώντας τα ευρήματα της έρευνας για το Βατοπέδι διατυπώνει μία ενδιαφέρουσα ιδέα:
«Να τους βάλομε όλους φυλακή! Όλους!»
«Και τον Καραμανλή;» ρώτησε ένας άλλος από την κλειστή ομάδα εξουσίας.
«Και τον Καραμανλή!» αποκρίθηκε ο άλλος.
Ο Παπανδρέου άκουγε σιωπηλός, χωρίς να τοποθετείται. Ούτε κατά της άποψης αλλά ούτε και υπέρ της. Την αμηχανία της στιγμής διέλυσε ο τότε υπουργός Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος εκλήθη να τοποθετηθεί για συνταγματικά και όχι μόνο, θέματα:
«Αυτά που λέτε είναι ανοησίες».
Ωστόσο, η προσπάθεια για τη στοιχειοθέτηση της παραπομπής δεν εγκαταλείφθηκε.
Λίγες ημέρες αργότερα στην αρμόδια επιτροπή «Πόθεν Έσχες» της Βουλής, στην οποία προήδρευε τότε ο βουλευτής Ιωαννίνων και αντιπρόεδρος της Βουλής Ευάγγελος Αργύρης, έγινε η παραδοσιακή κλήρωση για το ποιοι από τους βουλευτές που υπέβαλαν δήλωση περιουσιακής κατάστασης θα κληθούν σε αναδρομικό έλεγχο δεκαετίας.
Ο έλεγχος είναι δειγματοληπτικός και περιορίζεται σε δύο από τους τριακόσιους βουλευτές.
Εκείνη τη χρονιά η κληρωτίδα είχε… κέφια.
Όλως τυχαίως, σύμφωνα με πληροφορίες, κληρώθηκαν να ελεγχθούν για αναδρομικό έλεγχο «πόθεν έσχες» οι Κώστας Καραμανλής και Θοδωρής Ρουσόπουλος, οι οποίοι είχαν τοποθετηθεί στο κάδρο του Βατοπεδίου.
Και οι δύο αντιμετώπισαν με ψυχραιμία το αποτέλεσμα της κλήρωσης.
Η δικαστικός και μετέπειτα πρόεδρος του Αρείου Πάγου Ρένα Ασημακοπούλου, που επόπτευσε την έρευνα, κατέληξε πως όλα έχουν καλώς, απογοητεύοντας εκείνους στο περιβάλλον του κ. Παπανδρέου που πίστευαν ότι μπορούν να τυλίξουν σε μία κόλλα χαρτί τους πολιτικούς τους αντιπάλους.
Η Εξεταστική Επιτροπή για το Βατοπέδι, όπως και οι υπόλοιπες, δεν κατέληξε πουθενά και το Κοινοβούλιο, με απόφασή του η οποία ελήφθη τις πρώτες πρωινές ώρες μίας συνεδρίασης – παρωδία, έκλεισε οριστικά τον φάκελο για την υπόθεση που συγκλόνισε τη δημόσια ζωή επί μία διετία. Ουδείς πρώην υπουργός παρεπέμφθη στο Ειδικό Δικαστήριο, ενώ η κυβέρνηση οχυρώθηκε πίσω από τις ενδεχόμενες παραγραφές για να δικαιολογήσει την πρότασή της.
Ο στενός συνεργάτης του Κώστα Καραμανλή, Γιάννης Αγγέλου, αθωώθηκε με βούλευμα.
Οι υποθέσεις αυτές, όμως, έκλεισαν και δικαστικά.
(απόσπασμα)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου