Τρίτη 8 Ιανουαρίου 2019

Ο Καραμανλής, το Σκοπιανό και το σχέδιο «Πυθία»


Του Θεόδωρου Παπαδόπουλου
Ο Καραμανλής, το Σκοπιανό και το σχέδιο «Πυθία»!

Άγνωστες πτυχές και κρυφές λεπτομέρειες από το σχέδιο με την κωδική ονομασία «Πυθία» περιέχει το υπ’ αριθμόν 328/2016 βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών της Αθήνας, τις οποίες παρουσιάζει  το politik.gr.
Πρόκειται για το σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή το οποίο είχαν σχεδιάσει κατά τη διάρκεια της κυβερνητικής του θητείας ως αποτέλεσμα μία σειράς ενεργειών του τότε πρωθυπουργού.
Τα όσα αναφέρονται δείχνουν απλά το πως η Ελλάδα έχασε, εξαιτίας της παρέμβασης ξένων δυνάμεων, την ευκαιρία να επωφεληθεί οικονομικά και πολιτικά από τις διπλωματικές ενέργειες Καραμανλή.
 Στις δεκάδες σελίδες του βουλεύματος περιγράφονται με σαφήνεια μία σειρά από γεγονότα.
Συγκεκριμένα όπως αναφέρει το βούλευμα και σύμφωνα με το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε κατά τη διάρκεια της ανάκρισης και της διενεργηθείσας προκαταρκτικής εξέτασης, στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφορίων (ΕΥΠ) είχαν περιέλθει πληροφορίες για την ύπαρξη και εφαρμογή «σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας» κατά τα έτη 2007 2009.
Στο σχέδιο φέρονται να είχαν εμπλακεί ξένες μυστικές υπηρεσίες με σκοπό η κυβέρνηση Καραμανλή να καταστεί πιο ευχερή στην άσκηση πολιτικών πιέσεων για θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Μάλιστα την περίοδο εκείνη συντάχθηκαν και μία σειρά από άκρως απόρρητα ειδικά δελτία ενημέρωσης από την ΕΥΠ που ενημέρωναν για την ύπαρξη του σχετικού σχεδίου. Στόχος η αλλαγή πολιτικής από πλευράς ΝΔ .
Η «συνωμοσία» απέβλεπε σύμφωνα με το βούλευμα στην υποκίνηση ενεργειών σε βάρος του Κώστα Καραμανλή προκειμένου η κυβέρνηση ΝΔ να αλλάξει πολιτική σε ορισμένα ζητήματα, ειδικά με ότι είχε να κάνει με τις σχέσεις με τη Ρωσία.
Η ανάπτυξη σχέσεων της κυβέρνησης Καραμανλή φαίνεται ότι είχε ενοχλήσει ξένες δυνάμεις. 
Ειδικά η σύναψη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας – Ρωσίας για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Southstream και του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη, καθώς και η προώθηση του σχεδιαζόμενου αγωγού φυσικού αερίου I-TGI.
Επρόκειτο για συμφωνίες οι οποίες επηρέαζαν το συσχετισμό των οικονομικών συμφερόντων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, του Ευξείνου Πόντου και του Καυκάσου.
Η προώθηση των συγκεκριμένων αγωγών φαίνεται ότι δεν άρεσε καθόλου σε ΗΠΑ και Γερμανία, οι οποίες προωθούσαν την κατασκευή των αγωγών ΤΑΡ και Nabucco. Ειδικά ο αγωγός Southstream παράκαμπτε τα εδάφη της Ουκρανίας και Τουρκίας με αποτέλεσμα η γεωπολιτική θέση της Ελλάδος να αναβαθμίζεται σημαντικά.
Όπως προέκυψε μάλιστα και από τη διαρροή τηλεγραφημάτων της πρεσβείας των ΗΠΑ στον ιστότοπο Wikileaks, το κλίμα έγινε ακόμη πιο αρνητικό για την κυβέρνηση Καραμανλή εξαιτίας της στάσης που κράτησε στο ζήτημα της ένταξης των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ, με το βέτο του πρώην πρωθυπουργού στη Σύνοδο του Βουκουρεστίου το 2008.
Ενόχληση όμως είχε προκαλέσει στις ΗΠΑ και η στάση που είχε κρατήσει ο Κώστας Καραμανλής απέναντι στο σχέδιο Ανάν για την Κύπρο.

Η δραστηριοποίηση 19 Ρώσων πρακτόρων
Η ΕΥΠ την περίοδο εκείνη είχε πληροφορίες από αξιωματούχο της FSB, της ρωσικής μυστικής υπηρεσίας, ότι είχε στοχοποιηθεί ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός αλλά και συνεργάτες του.
Επιπλέον, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες υπήρχε έντονος προβληματισμός για τους υποκινητές των όσων συνέβησαν στην Αθήνα το Δεκέμβριο του 2008, καθώς επίσης και ότι η νέα γενιά τρομοκρατών ήταν καλά εκπαιδευμένη στο αντάρτικο πόλεων.
Ειδικά για τον Κώστα Καραμανλή φέρεται να είχε υπάρξει εκτενής παρακολούθηση της διαδρομής που ακολουθούσε από το σπίτι προς το γραφείο του, ενώ σύμφωνα με το βούλευμα φέρεται να είχαν στην κατοχή τους φωτογραφίες και χάρτες με πιθανά σημεία παγίδευσης της διαδρομής για ελεγχόμενη έκρηξη με τη χρήση τηλεχειριστηρίου.
Στην Ελλάδα μάλιστα την περίοδο εκείνη φέρονται να δραστηριοποιήθηκαν 19 άτομα της FSB. 
Τα άτομα αυτά δραστηριοποιήθηκαν στην ευρύτερη περιοχή της Αττικής από το Μάρτιο του 2008 με αφορμή απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ του Κώστα Καραμανλή και του Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως επίσης και μεταξύ του τότε Έλληνα πρωθυπουργού και του προέδρου της Βουλγαρίας.
Τα οφέλη για την ελληνική οικονομία που χάθηκαν
Τα όσα αναφέρονται στο επίμαχο βούλευμα, αποκτούν ιδιαίτερη σημασία σήμερα, σε μια περίοδο που το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων βρίσκεται ξανά 10 χρόνια μετά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.
Το ερώτημα βέβαια που τίθεται και απασχολεί αρκετούς από όσους έζησαν τα γεγονότα σήμερα είναι το πώς θα ήταν η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια εάν δεν ματαιώνονταν τα σχέδια Καραμανλή με την παρέμβαση ξένων δυνάμεων.
Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών αναφέρει ξεκάθαρα ότι οι αγωγοί που προωθούσε η κυβέρνηση Καραμανλή ήταν μείζονος οικονομικού ενδιαφέροντος για την ελληνική οικονομία.
 Η δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας κατά την κατασκευή τους αλλά και η είσπραξη τελών από τη χώρα μας θα μπορούσαν να ενισχύσουν το ΑΕΠ της αλλά και να αναβαθμίσουν σημαντικά γεωπολιτικά τη χώρα μας στην περιοχή.
Προφανώς μία γεωπολιτική αναβάθμιση σε συνδυασμό με την οικονομική, θα δυσκόλευε τα σχέδια και τις συνεχείς προκλήσεις των Τούρκων που βιώνει σήμερα η χώρα μας, ενώ και η κατάσταση στην ελληνική οικονομία θα ήταν σήμερα διαφορετική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου