Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019

Κωνσταντίνος Καραμανλής προς Μανόλη Ανδρόνικο:«Θα σας δώσω ό,τι θέλετε. Πείτε τι θέλετε και θα το 'χετε. Δώσατε φωνή και υπόσταση στην ιστορία της Ελλάδος»

 «Θα σας δώσω ό,τι θέλετε. Πείτε τι θέλετε και θα το 'χετε. Δώσατε φωνή και υπόσταση στην ιστορία της Ελλάδος», ήταν ο Μακεδόνας που μιλούσε. Και κράτησε τον λόγο του, έδωσε όσες πιστώσεις ζήτησε ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος, για την ανασκαφή που διενεργούσε το Πανεπιστήμιο του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης.
H Θεσσαλονίκη είχε ξυπνήσει με όλους τους τόνους του γκρίζου -στην ακύμαντη θάλασσα του Θερμαϊκού, στον μολυβένιο ουρανό, στη βρεγμένη από την πρωινή ομίχλη παραλιακή λεωφόρο. Δυο τρεις φιγούρες περιπατητών ήταν σαν να πρωταγωνιστούσαν σε ταινία του Αγγελόπουλου. H θέα από το φιλόξενο «Μακεδονία Παλάς» συνεπαίρνει.
Το λευκό πουλμανάκι παίρνει την αθηναϊκή συντροφιά για την επίσκεψη-προσκύνημα στη Βεργίνα, στους Βασιλικούς Τάφους των Αιγών, εκεί όπου η σκαπάνη του Μανόλη Ανδρόνικου βρήκε, και απέδειξε, με επιγραφές και με τα ταφικά ευρήματα στους ασύλητους τάφους, ότι η Μακεδονία του Φιλίππου του B΄ και του Μεγαλέξανδρου πριν μπει στον χώρο του θρύλου ήταν ιστορία και ανθρώπινη, ελληνική πέρα ώς πέρα, πραγματικότητα. H παρουσία του πρώην πρωθυπουργού κ. Γεωργίου Ράλλη και της συζύγου του στη μικρή ομάδα δημιούργησε αμέσως τη γνωστή αναστάτωση. Με την έκφραση της ευχάριστης έκπληξης, οι επισκέπτες εκείνου του Σαββάτου του Μαρτίου στον αρχαιολογικό χώρο της ανασκαφής έσπευδαν να του μιλήσουν, να του σφίξουν το χέρι. O αρχιφύλακας Λάζαρος Κοντογουλίδης, που είναι εκεί από το 1978 του είπε «σας θυμάμαι κ. πρόεδρε, που είχατε έρθει ως υπουργός Συντονισμού με τον Καραμανλή στην ανασκαφή και το 1980 ως πρωθυπουργός!». Μια εξαίρετη κοπέλα, η εποχική φύλακας Ευανθία Στογιαννοπούλου ανέλαβε την ξενάγηση. H γνώση του θέματος και κυρίως η περηφάνια της που είναι δεμένη με αυτόν τον χώρο («γεννήθηκα ανάμεσα στις Μπάρμπες και στις Κούτλες, τα χωριά των γονιών μου, είμαι ένα μ' αυτόν τον τόπο») χρωμάτιζε τις περιγραφές της. Από το φως της ημέρας μπήκαμε στο εσωτερικό της Μεγάλης Τούμπας, στο βασίλειο των νεκρών, που το φωτίζει το δεκαεξάκτινο Αστέρι της Βεργίνας, μαζί με τον τέλειο τεχνητό φωτισμό. «Επί πρωθυπουργίας Κώστα Μητσοτάκη, με υπουργό Πολιτισμού την Ντόρα Μπακογιάννη» θυμίζει η επιγραφή ότι έγινε η στέγαση του χώρου όπου ο Μανόλης Ανδρόνικος βοηθημένος από τον καθηγητή του K. A. Ρωμαίο, την αρχαία μαρτυρία του Πλουτάρχου και την επισήμανση του αείμνηστου Nicholas Hammond στο βιβλίο του «H ιστορία της Μακεδονίας» - ανακάλυψε τον ασύλητο τάφο του Φιλίππου του B΄, τον Νοέμβρη του 1977, ανήμερα στη γιορτή των Αρχαγγέλων Μιχαήλ και Γαβριήλ, όπως γράφει ο M.A. στο «Χρονικό της Βεργίνας».
Κωνσταντίνος Καραμανλής: «Ζήτα μου ό,τι θέλεις»
«Χτύπησε το τηλέφωνο στο πρωθυπουργικό γραφείο στη Βουλή», θυμάται η κυρία Λένα Τριανταφύλλη, η διευθύντρια του ιδιαίτερου γραφείου του Κωνσταντίνου Καραμανλή ως πρωθυπουργού και Προέδρου της Δημοκρατίας. Ηταν ο Μανόλης Ανδρόνικος. «Νομίζω ότι βρήκα κάτι σημαντικό, τον τάφο του Φιλίππου», της είπε «και θα 'θελα να 'ναι ο πρωθυπουργός ο πρώτος που θα το ακούσει». H κ. Τριανταφύλλη, αν και ήταν η πρώτη που το άκουσε, είπε: «Εχει κυβερνητική επιτροπή, αλλά πρέπει να του το πείτε ο ίδιος. Περιμένετε». Μπήκε στο γραφείο της συνεδρίασης. «Κύριε Πρόεδρε, θα σας σηκώσω», του είπε, όπως όταν τον ζητούσαν για κάτι επείγον. O Κωνσταντίνος Καραμανλής σηκώθηκε, πήγε στο τηλέφωνο. Καθώς άκουγε, το πρόσωπό του άστραφτε από χαρά. «Θα σας δώσω ό,τι θέλετε. Πείτε τι θέλετε και θα το 'χετε. Δώσατε φωνή και υπόσταση στην ιστορία της Ελλάδος», ήταν ο Μακεδόνας που μιλούσε. Και κράτησε τον λόγο του, έδωσε όσες πιστώσεις ζήτησε ο καθηγητής Μανόλης Ανδρόνικος, για την ανασκαφή που διενεργούσε το Πανεπιστήμιο του Αριστοτελείου Θεσσαλονίκης.
Ως πρωθυπουργός, σε συνάντησή του με τον Ανδρόνικο, ο κ. Γεώργιος Ράλλης, το 1980, πρότεινε στον Ανδρόνικο να γίνει βουλευτής Επικρατείας. Εκείνος αρνήθηκε, γιατί θα του έπαιρνε πολύ χώρο κι έπρεπε να μείνει απερίσπαστος για να γράψει τη δική του ιστορία, όπως και το 'κανε, με πόσους κόπους και στενοχώριες, αυτό μόνον η πιστή του σύζυγος, η κυρία Ολυ Ανδρονίκου, το ξέρει... Ολοι γνωρίζουν τη σημασία που είχε η ταύτιση της Βεργίνας με τις αρχαίες Αιγές, και η ανακάλυψη των τριών Βασιλικών Τάφων, με τις περίφημες τοιχογραφίες, «της αρπαγής της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα» και των σκηνών του Κυνηγίου, με τον Φίλιππο να απέρχεται, ενώ, έφιππος, ο Αλέξανδρος έχει το πρόσταγμα. Ακριβώς όπως έγινε, μετά τις τριήμερες τελετές για την ταφή του πατρός του Φιλίππου, που μετά ξεκίνησε να κατακτήσει τον κόσμο και να μπει στον θρύλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου