Δευτέρα 15 Απριλίου 2019

Ντοκουμέντο: Η «Πυθία» μίλησε για το σχέδιο παρακολούθησης και δολοφονίας του Κώστα Καραμανλή

Μάρτιος 2008, 15 ημέρες πριν από την υπογραφή του πρωτοκόλλου Ελλάδας – Ρωσίας για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Νοβοροσίνσκ-Βουλγαρίας και ενώ οι συζητήσεις Καραμανλή – Πούτιν για την υλοποίηση ή μη της υπογραφείσας ήδη συμφωνίας για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη (η Βουλγαρία είχε πάρει πίσω την υπογραφή της) βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, ο τότε υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας, που είχε υπογράψει τη συμφωνία για τον αγωγό πετρελαίου Μπουρκάς-Αλεξανδρούπολη, δέχεται πρόσκληση και συναντά, στο γραφείο του, τον πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Πριν καλά-καλά κατεβάσει την πρώτη γουλιά από το αναψυκτικό (φυσικό χυμό από πορτοκάλι) που του προσέφερε ο Έλληνας υπουργός ο Αμερικανός πρέσβης το… ξεκαθάρισε ορθά-κοφτά: «Σας μεταφέρω τη βαθειά απογοήτευση της αμερικάνικης κυβέρνησης… Ζητάμε εξηγήσεις γιατί υπογράψατε συμφωνία με τους Ρώσους για τον αγωγό πετρελαίου Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολη. Να πάρετε την υπογραφή σας πίσω όπως έκαναν ήδη οι Βούλγαροι. Εάν υπογράψετε με τους Ρώσους και τη σύμβαση για τον υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου Νοβοροσίνσκ-Βουλγαρίας, να ξέρετε ότι έρχεστε σε αντίθεση με ύψιστα εθνικά συμφέροντα των Ηνωμένων Πολιτειών…».
«Μου τα έλεγε αυτά όρθιος και ενώ το πρόσωπό του σχεδόν με άγγιζε. Αισθανόμουν ότι με έπιανε από τον λαιμό για να με πνίξει ή ότι θα με πυροβολούσε…» εξομολογείται σήμερα ο Φώλιας. Ο Έλληνας πρέσβης στην Ουάσινγκτον, που παρίστατο στη συνάντηση, είχε μείνει με το στόμα ανοιχτό. Όχι όμως και ο Χρήστος Φώλιας. «Κύριε πρέσβη», του είπε, «δεν χρωστάμε σε κανέναν να δίνουμε εξηγήσεις, ούτε ακόμη και σε φιλικές προς τη χώρα μας κυβερνήσεις. Όταν κάνουμε το σωστό για την Ελλάδα, έχουμε ήσυχη τη συνείδησή μας…».
Οργισμένος Αμερικανός
«Κάτι τέτοιο πάντως δεν θα επιτρέψουμε να περάσει έτσι», απάντησε οργισμένος ο Αμερικανός πρέσβης και χωρίς δεύτερη κουβέντα έκανε μεταβολή και αποχώρησε χωρίς καν να χαιρετήσει. Έναν μήνα αργότερα, 20-25 Απριλίου 2008, όπως αποκαλύφθηκε μετέπειτα, «σημειώθηκε» η εμπλοκή με πράκτορες ξένων δυνάμεων, σε σχέδιο παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων του τότε πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή, γνωστού και ως «σχέδιο Πυθία», καθώς και σε σχέδιο απόπειρας δολοφονίας του.
Δέκα χρόνια μετά και με την ολοκλήρωση των ανακρίσεων, η πολύκροτη υπόθεση παρακολούθησης τηλεφωνικών συνδιαλέξεων και απόπειρας δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή φθάνει στις δικαστικές αίθουσες, αφού την ερχόμενη Παρασκευή 19 Απριλίου πρόκειται να αρχίσει στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο η δίκη για το βρόμικο σχέδιο «Πυθία». Βασικός μάρτυρας θα είναι ο Χρήστος Φώλιας. Ουσιαστικά, πρόκειται να κριθεί αν η Αμερικάνικη Υπηρεσία Πληροφοριών, η γνωστή CIA, είχε οποιαδήποτε συμμετοχή στο σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού, με δεδομένο ότι βασικός κατηγορούμενος φέρεται να είναι ο Ελληνοαμερικανός πράκτορας της CIA William Basil, ο οποίος όμως και δεν αναμένεται να έλθει από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπου διαμένει, για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. Κι αυτό γιατί όπως διαμήνυσε στον αρμόδιο εισαγγελέα… φοβάται μήπως συλληφθεί. Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός έχει δηλώσει, μέσω του συνηγόρου του, ότι θα δηλώσει παράσταση πολιτικής αγωγής.
Η ποινική δίωξη κατά του πρώην πράκτορα της CIA βασίζεται σε πολυσέλιδο απόρρητο έγγραφο της ΕΥΠ που συντάχθηκε στις 5 Φεβρουαρίου 2009. Στο έγγραφο υπάρχουν αναφορές για σχέδιο δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού αλλά και για «κύμα» υποκλοπών με στόχο Έλληνες και ξένους πολιτικούς. Στο έγγραφο της ΕΥΠ υπάρχει επίκληση ενός ενημερωτικού δελτίου που φέρεται να συνέταξε «Ρώσος αξιωματούχος» που σχετίζεται με τη Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας (FSB), ουσιαστικά διάδοχο
της KGB. Σύμφωνα με το έγγραφο αυτό, στην Ελλάδα είχε έλθει από τον Μάρτιο του 2008 μια ομάδα 19 στελεχών της FSB.
Γκεόργκι Παρβάνοφ». Όπως μνημονεύεται στο υπηρεσιακό δελτίο, «στόχος της εν λόγω ομάδας ήταν η διοργάνωση επιχειρήσεων “αντιπαρακολούθησης”, κατά τις οποίες είχαν σκοπό να εντοπίσουν τα άτομα που παρακολουθούσαν τις κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού». Ωστόσο στο έγγραφο αναφέρεται ότι η συγκεκριμένη ομάδα της FSB «εντόπισε σχέδιο επίθεσης εις βάρος του πρώην πρωθυπουργού κ. Καραμανλή, με σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας», όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Αποκαλυπτικά είναι όλα όσα αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα, ένα μεγάλο μέρος του οποίου στηρίχθηκε και στην κατάθεση του τότε επικεφαλής του τμήματος αντικατασκοπείας της ΕΥΠ, Κων. Αγγελάκη, του Ιωάννη Κοραντή, διοικητή της ΕΥΠ κατά το χρονικό διάστημα από 22/11/2004 έως 14/7/2009, αλλά και του τότε υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου, Προέδρου της Δημοκρατίας σήμερα. Να σημειωθεί πάντως ότι, όπως αναφέρει στο πόρισμά του και ο εισαγγελέας κ. Φούκας, οι μεταγενέστεροι διοικητές της ΕΥΠ, κ. Δραβίλας και Ρουμπάτης, δεν συνέδραμαν την εισαγγελική Αρχή στην έρευνά της. Και οι δύο διοικητές ήσαν αρνητικοί στο να δώσουν στοιχεία για τους ξένους πράκτορες, αναφέρει ο κ. Φούκας. «Στην Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ)», αναφέρεται στο βούλευμα, είχαν περιέλθει πληροφορίες για την ύπαρξη και την εφαρμογή “σχεδίου αποσταθεροποίησης της χώρας”, κατά την περίοδο των ετών 2007 έως και 2009, με την εμπλοκή ξένων Μυστικών Υπηρεσιών, με σκοπό να καταστεί ευχερέστερη η εκ μέρους ξένων δυνάμεων άσκηση πολιτικής πίεσης στην κυβέρνηση της χώρας, επί ζητημάτων που αφορούν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας. Περί του σχεδίου αυτού, το οποίο από τις ελληνικές υπηρεσίες έλαβε την κωδική ονομασία “ΠΥΘΙΑ Ι”, συντάχθηκαν τα με αριθμούς 53/13-1-2009, 213/5-2-2009 και 1782/19-8-2009.
ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος αγνώστων δραστών, για την αξιόποινη πράξη των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας, ήτοι της συνωμοσίας σε διατάραξη της ομαλής λειτουργίας του πολιτεύματος και σε αποστέρηση του πρωθυπουργού από την ενάσκηση της εξουσίας που του παρέχει το Σύνταγμα (άρθρα 26 παρ 1 εδ. Α’ 27, 135 παρ. 2 και παρ. 4 σε συνδ.

Αποκαλυπτικά είναι όσα αναφέρονται στο βούλευμα σχετικά με πληροφορίες της ΕΥΠ από αξιωματούχο της FSB (Ρωσική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας) σχετικά με σχέδιο πολιτικής και οικονομικής αποσταθεροποίησης της χώρας μας, σχέδιο που, κατά τον Ρώσο πληροφοριοδότη, είχε σχέση με τα «γεγονότα του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2008» (σ.σ με αφορμή την δολοφονία του νεαρού Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια), το «αντάρτικο πόλεων» που είχε τότε εκδηλωθεί και «τη συμμετοχή της ομόλογης Υπηρεσίας άλλου (μη ευρωπαϊκού) κράτους, αντικειμενικός σκοπός του οποίου ήταν η πραγματοποίηση επίθεσης σε βάρος του πρωθυπουργού, με ειδικότερο επιδιωκόμενο σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».της Ελλάδας και της Ρωσίας συμφωνιών, στην επίταση, δε του δημιουργηθέντος κλίματος δυσαρέσκειας συνέβαλε και η αρνητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα της ένταξης της FYROM στο ΝΑΤΟ, η οποία είχε εκδηλωθεί στη Σύνοδο του ως άνω Οργανισμού στο Βουκουρέστι με την άσκηση «βέτο» από τη χώρα μας, αλλά και η κατ’ ουσίαν αρνητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο «σχέδιο Ανάν» για την Κύπρο, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση των ΗΠΑ να αποβλέπει στην ανατροπή των ανωτέρω συμφωνιών που είχαν συναφθεί μεταξύ Ελλάδας και Ρωσίας!
Ο συνταξιούχος πρώην πράκτορας της CIA, William Basil (Βασίλης Βασιλειάδης), που σήμερα είναι 69 ετών, γεννήθηκε στη Βαλτιμόρη τον Δεκέμβριο του 1950 και είναι γιος του Γιώργου Βασιλειάδη, μετανάστη στην Αμερική από την Κάρπαθο. Ο συγκεκριμένος υπάλληλος της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα βρισκόταν στη χώρα μας από το 1999 ως πρώτος γραμματέας Περιφερειακών Υποθέσεων της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Εργάστηκε ως βοηθός σερίφη και για 20 χρόνια στο Γραφείο Ασφαλείας της CIA ως ειδικός στους ανιχνευτές ψεύδους. Στη συνέχεια έκανε αίτηση και έγινε δεκτός στον επιχειρησιακό βραχίονα της CIA, χάρη στη γνώση της ελληνικής γλώσσας. Με απόσπαση βρέθηκε στη θέση του γραμματέα της πρεσβείας των ΗΠΑ στο κτίριο της οδού Βασιλίσσης Σοφίας στην Αθήνα. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, οργάνωσε το «σχέδιο Πυθία».


Στις δικαστικές αίθουσες
Ο πράκτορας της CIA, William Basil, σύμφωνα με το πόρισμα του επίκουρου ανακριτή κατά της Διαφθοράς Δημήτρη Φούκα, στο οποίο και στηρίχθηκε η δίωξη που ασκήθηκε, είναι εκείνος που έστησε το δίκτυο των υποκλοπών σε βάρος τόσο του πρώην πρωθυπουργού όσο και μελών του τότε Υπουργικού Συμβουλίου και είχε επιχειρήσει να αποσπάσει απόρρητες πληροφορίες που αφορούσαν τα συμφέροντα της Ελληνικής Δημοκρατίας, στήνοντας ένα ευρύ δίκτυο τηλεφωνικών υποκλοπών, ενώ φέρεται ως εμπλεκόμενος και στην υπόθεση της δολοφονίας του 39χρονου υπαλλήλου της Vodafone, Κώστα Τσαλικίδη. Εμπλέκεται μάλιστα και η Αμερικανίδα σύζυγός του, η οποία, κατά το πόρισμα, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα περιβόητα καρτοκινητά-«σκιές» από την Ακτή Μιαούλη, με το ψευδώνυμο «Πέτρος Μάρκου». Αυτά είχαν χρησιμοποιηθεί για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών προσώπων, μελών της τότε κυβέρνησης Καραμανλή.
Όπως προέκυψε από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου σε μία από τις τέσσερις τηλεφωνικές συνδέσεις, η τηλεφωνική σύνδεση είχε ενεργοποιηθεί σε άλλη συσκευή, με στοιχεία συνδρομητή «American Embassy»(Aμερικανική Πρεσβεία).
Το έγγραφο της ΕΥΠ
Αφορμή για τη σύσταση της συγκεκριμένης ομάδας φέρεται ότι ήταν η «απόπειρα τηλεφωνικής υποκλοπής συνομιλιών μεταξύ των Κ. Καραμανλή, του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και του τότε Βούλγαρου προέδρου
Όπως αναφέρει το εν λόγω έγγραφο, σε μία τουλάχιστον περίπτωση, οι ομάδες των πρακτόρων της FSB ήρθαν πρόσωπο με πρόσωπο με τους άνδρες που παρακολουθούσαν το αυτοκίνητο του Έλληνα πρωθυπουργού στην περιοχή της Νέας Μάκρης Αττικής. Το συγκεκριμένο συμβάν τοποθετείται χρονικά μεταξύ 20 και 25 Απριλίου 2008, ενώ, όπως τονίζεται, η «εμπλοκή» δεν κράτησε πάνω από 30 δευτερόλεπτα. Ωστόσο, όπως επίσης καταγράφεται στο έγγραφο, οι δύο ύποπτοι για τη «δολοφονία του πρωθυπουργού», που επέβαιναν σε ένα βαν, διέφυγαν από τον χώρο της εμπλοκής χρησιμοποιώντας μοτοσικλέτα τύπου εντούρο. Μέσα στο βαν οι Ρώσοι επικαλούνται ότι εντόπισαν εκρηκτικές ύλες αλλά και χάρτες που έδειχναν ότι το σχέδιο δολοφονίας του Έλληνα πρωθυπουργού είχε εκπονηθεί από μέλη δυτικών Μυστικών Υπηρεσιών αλλά και της ισραηλινής Mossad.
Καταπέλτης το βούλευμα
Άκρως Απόρρητα Ειδικά Δελτία Ενημέρωσης της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών [χαρακτηριζόμενα ως “άκρως απόρρητα – προσωπικά ειδικού χειρισμού” (Ε.Χ.)]». «Επί των ανωτέρω σχηματίστηκε αυτεπαγγέλτως από τον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών η με ΑΒM: Ω2011/6 δικογραφία με παραγγελία του για διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, μετά δε το πέρας της οποίας, με την από 2/3/2012 παραγγελία του,
Η “συνωμοσία” απέβλεπε στην υποκίνηση ενεργειών και στην εκτέλεση πράξεων, κάποιες εκ των οποίων στρέφονταν ευθέως ακόμη και κατά του προσώπου του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδος, Κωνσταντίνου Καραμανλή, και οι οποίες αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης σε αλλαγή πολιτικής σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς θέσεις της χώρας. Σκοπός των άγνωστων δραστών φέρεται να ήταν η διακοπή της οικονομικής κυρίως προσέγγισης μεταξύ της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας, η οποία κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα είχε αρχίσει να εκδηλώνεται σε διαφόρους τομείς και ιδίως στους τομείς της Ενέργειας, των εξοπλισμών και των κρατικών προμηθειών.
Ειδικότερα, η συνεργασία των δύο κρατών στον “ενεργειακό τομέα” ενισχύθηκε από τη σύναψη μεταξύ των δύο κρατών (Ελλάδας και Ρωσίας) των συμφωνιών για την κατασκευή, αφενός, του πετρελαιαγωγού “Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη”, αφετέρου του αγωγού φυσικού αερίου “SOUTHSTREAM”, μέσω του οποίου θα διοχετευόταν ρωσικό φυσικό αέριο προς τη Δυτική Ευρώπη».
«Δεκεμβριανά» – βέτο Βουκουρεστίου – Ανάν
Όπως προκύπτει από τηλεγραφήματα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα και τις καταθέσεις των εξετασμένων μαρτύρων (και ιδίως των Σεραφείμ Τσιτσιμπή Χρήστου Φώλια και Ιωάννη Βαληνάκη), δημιουργήθηκε –αναφέρεται στο βούλευμα– έντονη δυσαρέσκεια στην κυβέρνηση των ΗΠΑ εξαιτίας των συναφθεισών μεταξύ
Αναφέρονται επίσης και τα εξής χαρακτηριστικά:«Αναφορικά με τις περιελθούσες στην ΕΥΠ πληροφορίες σχετικά με περιστατικά που αποσκοπούσαν στην πολιτική και οικονομική αποσταθεροποίηση της χώρας, όπως προκύπτει από το με αριθμό πρωτοκόλλου 53/13/1/2009 Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης της ΕΥΠ, σύμφωνα με πληροφορίες προερχόμενες από αξιωματούχο της FSB (ήτοι της Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας, η οποία δραστηριοποιείται σε θέματα ασφαλείας στο εσωτερικό της Ρωσικής Ομοσπονδίας και στο εξωτερικό αυτής για θέματα Τρομοκρατίας):
α) υπήρχε έντονος προβληματισμός ως προς τους υποκινητές των γεγονότων του μηνός Δεκεμβρίου του έτους 2008 (σ.σ με αφορμή τη δολοφονία του νεαρού Γρηγορόπουλου στα Εξάρχεια),
β) Η νέα γενιά τρομοκρατών είναι καλά εκπαιδευμένη στο αντάρτικο πόλεων, έχοντας καλύψεις και μεθόδους διαφυγής προς το εξωτερικό,
γ) είχαν στοχοποιηθεί ο ίδιος ο τότε πρωθυπουργός της Ελλάδας και συνεργάτες του,
δ) έχουν περιέλθει σε γνώση της ανωτέρω υπηρεσίας της αλλοδαπής σήματα κυβερνήσεων που συνεργάζονται μεταξύ τους και έχει λάβει χώρα εκτενής παρακολούθηση της διαδρομής μεταξύ οικίας και γραφείου του πρωθυπουργού της Ελλάδας,
ε) έχουν περιέλθει στην κατοχή τους φωτογραφίες και χάρτες με πιθανά σημεία παγίδευσης της διαδρομής, κρινόμενης απαραίτητης της χρήσης τηλεχειριστηρίου για ενδεχόμενη έκρηξη. Περαιτέρω, στο πλαίσιο του σχεδιασμού προς άσκηση πίεσης και εξαναγκασμού της ελληνικής κυβέρνησης σε αλλαγή πολιτικής σε θέματα που αφορούν τις διεθνείς θέσεις της χώρας, εντάσσονται και πράξεις και ενέργειες προσώπων, οι οποίες είχαν στόχο τον πρωθυπουργό της χώρας.
Ειδικότερα, σύμφωνα με αριθμό 213/5/2/2009 Ειδικό Δελτίο Ενημέρωσης της ΕΥΠ, στην ανωτέρω Υπηρεσία είχαν περιέλθει πληροφορίες από αξιωματούχο της FSB (Ρωσικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ασφαλείας) περί οργανωμένου σχεδίου παρακολούθησης του τότε πρωθυπουργού της Ελλάδας, Κωνσταντίνου Καραμανλή, το οποίο είχε οργανωθεί από Δυτικές Υπηρεσίες με τη συμμετοχή της ομόλογης Υπηρεσίας άλλου (μη ευρωπαϊκού) κράτους, αντικειμενικός σκοπός του οποίου ήταν η πραγματοποίηση επίθεσης σε βάρος του πρωθυπουργού, με ειδικότερο επιδιωκόμενο σκοπό την αναβολή ή τη ματαίωση της ενεργειακής πολιτικής της χώρας».
Από βοηθός σερίφη, πράκτορας

του ειδικού συνεργάτη
Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παρασκήνιο

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου