Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Η αναθεώρηση του ελλείμματος του 2009 και οι αλήθειες του Χ. Καστανίδη

ΑΤΙΜΩΡΗΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΕΓΚΛΗΜΑ

Παραθέτω σήμερα το κείμενο του πρώην υπουργού του Χάρη Καστανίδη για τις συνέπειες της αναθεώρησης του ελλείμματος του 2009, αμέσως μετά τις περιφερειακές εκλογές του 2010.
Είναι καταγεγραμμένες στο βιβλίο του «Η εποχή της δοκιμασίας» (σελ. 82-84, εκδόσεις Αλεξάνδρεια). Θυμάται ο Χάρης Καστανίδης:
«Στις 15 Νοεμβρίου 2010, η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία ανακοίνωσε τα οριστικά δημοσιονομικά δεδομένα για την περίοδο 2006-2009, αίροντας κάθε επιφύλαξή της για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών δημοσιονομικών στοιχείων.
Το έλλειμμα του 2009 αναθεωρήθηκε στο 15,4% του ΑΕΠ, από 13,6% του ΑΕΠ που υπολογιζόταν μέχρι εκείνη τη στιγμή, ενώ το δημόσιο χρέος του 2009 αναθεωρήθηκε στο 126,8% του ΑΕΠ, από 115,4% (...) Η αναθεώρηση των δημοσιονομικών μεγεθών του 2009 οδήγησε αυτομάτως στην αναθεώρηση των προβλέψεων για το 2010.
Οι εκτιμήσεις της Eurostat διαμόρφωναν το έλλειμμα του 2010 στο 9,4% του ΑΕΠ, αντί της αρχικής πρόβλεψης για μείωση του ελλείμματος στο 8,1%, και το χρέος στο 144% του ΑΕΠ, αντί πρόβλεψης 133,2% (...) Η ελληνική κυβέρνηση βρέθηκε μπροστά σε νέα δυσάρεστα δεδομένα και οι Ευρωπαίοι είχαν ήδη προλάβει να δημιουργήσουν ένα πιεστικό κλίμα για τη λήψη διορθωτικών μέτρων.
ΠΡΟΤΟΥ ΣΤΕΓΝΩΣΕΙ ΤΟ ΜΕΛΑΝΙ ΤΩΝ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΩΝ ΤΗΣ EUROSTAT, o υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Γ. Πρελ έσπευσε να δηλώσει ότι η Αυστρία ενδέχεται να μην καταβάλει το μερίδιό της στην τρίτη δόση της βοήθειας προς την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για την ανόρθωση των δημόσιων οικονομικών της!
Ο Περλ δεν μπήκε στον κόπο να περιμένει την έκθεση της τρόικας, που είχε φθάσει στην Αθήνα για να αξιολογήσει την κατάσταση για την εκταμίευση της τρίτης δόσης του δανείου (...) Δεν είχα καμία αμφιβολία για το γεγονός ότι οι αυστριακές αντιδράσεις ήταν αποτέλεσμα συνεννοήσεων με το Βερολίνο και απηχούσαν το γενικότερο κλίμα πιέσεων προς την Αθήνα (...) Στις 22 Νοεμβρίου το κλιμάκιο των δανειστών ολοκλήρωσε την αξιολόγηση (...)
Η εκταμίευση της δόσης φαινόταν ακώλυτη, αλλά απαιτούνταν πρόσθετα μέτρα τουλάχιστον 4 δισ. ευρώ ΛΟΓΩ ΤΗΣ ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΗΣ ΤΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ.
Με την ύφεση να πνίγει πια την ελληνική οικονομία, η τρόικα συνέχισε να ανακοινώνει επιβαρύνσεις για τους Ελληνες, κάνοντας μνεία στην ανάγκη μέτρων περαιτέρω προσαρμογής για την περίοδο 2011-2013, ίσων με το 5% του ΑΕΠ! Επρόκειτο για το μεσοπρόθεσμο δημοσιονομικό πρόγραμμα που έπρεπε να συγκεκριμενοποιηθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011».
Μανώλης Κοττάκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου