Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου 2019

20.11.1997/Από την " έγκριτη"«Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» :«O εξωτερικός δανεισμός σωσίβιο για την κρίση. Προς ομαλοποίηση της αγοράς(!!!)»

Αν ζούσαμε σε ευνομούμενη χώρα, αυτοί θα κάθονταν στο σκαμνί της Δικαιοσύνης!
Αντ' αυτού, εσύ Ελληναρά, ασχολιόσουν με τα Βατοπέδια, που εφηύραν για να ρίξουν τον μοναδικό πολιτικό που σε υπερασπίστηκε 
— Ας διαβάσουμε λοιπόν τι έγραφε σχετικά «Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ» της 20.11.1997, στο πρωτοσέλιδο ….δίπλα ακριβώς από την αναφορά της στην κρίσιμη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ….την προηγουμένη μέρα 

Επίσης σε άλλο άρθρο (σελ.17) της εφημερίδας(φωτο) …. την ίδια ημερομηνία!!!!!!!!! ….με τίτλο, «Τρία μέτρα για την αγορά χρήματος» / Πράξεις swaps, εξωτερικός δανεισμός και εκδόσεις ομολόγων με ρήτρα ξένου συναλλάγματος» 
«O εξωτερικός δανεισμός σωσίβιο για την κρίση»
Προς ομαλοποίηση της αγοράς(!!!!!)

Στην αγορά των μακροχρόνιων ομολόγων σταθερού επιτοκίου στρέφεται πλέον το ενδιαφέρον των νομισματικών αρχών*, προκειμένου να διαμορφώσουν συνθήκες ταχύτερης ομαλοποίησης της αγοράς χρήματος. Αναγνωρίζεται τώρα ότι η βάση της νομισματικής αναταραχής είναι η αγορά ομολόγων και σε αυτήν θα κατευθυνθούν τα μέτρα, με σκοπό να υπάρχουν υγιείς διέξοδοι για τους ξένους που ρευστοποιούν κρατικούς τίτλους λόγω ζημιών. Τούτο θα γίνει είτε με πράξεις ανταλλαγής παλαιότερων τίτλων με νέους υψηλότερης απόδοσης είτε με ευθεία αντικατάσταση αυτών μέσω της προσφυγής στον εξωτερικό δανεισμό.
Ήδη, το υπουργείο Οικονομικών** συνήψε δάνειο ύψους 1 δισ. μάρκων και βρίσκεται σε συνεννοήσεις για δεύτερο ύψους 1,2 δισ. δολ. Mε τις κινήσεις αυτές επιχειρείται η «κάλυψη» των ξένων επενδυτών, ώστε να μην επαναληφθεί, κατά τον προσεχή κρίσιμο Δεκέμβριο, με τις υψηλές δανειακές ανάγκες ύψους περίπου 2 τρισ. δρχ., το φαινόμενο της μαζικής πώλησης ομολόγων από ξένους οίκους. H κυβέρνηση θέλει να αποφύγει σε κάθε περίπτωση μια τέτοια εξέλιξη, η οποία θα παρέτεινε τον χρόνο διατήρησης των επιτοκίων σε υψηλά επίπεδα ή ακόμα και θα προκαλούσε νέο κύμα ανόδου. Ήδη, δέχεται τις συνέπειες της παρούσης ανόδου των επιτοκίων, η οποία ολοκληρώνεται με την ανακοίνωση αύριο από την Κτηματική Τράπεζα των νέων αυξημένων επιτοκίων για τα στεγαστικά δάνεια. (Σελ. 17)»
* Άρχων των «νομισματικών αρχών» ήταν τότε ο Λ. Παπαδήμος, άνθρωπος του Σημίτη.
** Στο υπουργείο Οικονομικών υπουργοί  Γιάννος Παπαντωνίου, αντάμα με τον Χ. Πάκτα, τον Α. Μπαλτά
….και τον «εδώ πολυφαγείο ….ειδικό των swaps» …. Νικόλα Α Χριστοδουλάκη ….«πολυτεχνίτη» ειδικό της αποδιοργάνωσης και της διάλυσης της οικονομίας της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου