Κυριακή 1 Δεκεμβρίου 2019

Ο Γιώργος Παπανδρέου στον αντίποδα της οικονομικής πολιτικής Καραμανλή. Τι έλεγε ο Καραμανλής


Το τι έλεγε στις 14/9/2009 από όπου και το δημοσίευμα), ο Γιώργος Παπανδρέου, φαίνεται στο πρωτοσέλιδο της Ελευθεροτυπίας (εγγυόταν και το εισόδημά μας).
‘Οπως γράφει πρωτοσέλιδα η εφημερίδα οι διακηρύξεις του βρίσκονταν στον «αντίποδα της πολιτικής Καραμανλή». Ο Γιώργος έλεγε «λεφτά υπάρχουν».

Ο Καραμανλής; Ας δούμε ένα μικρό απόσπασμα από την παρουσία του στη ΔΕΘ, το 2009:
«Σήμερα, οι επιπτώσεις της κρίσης δεν αφήνουν αμφιβολίες για τη συνέχεια. Ακολουθούν δύο πολύ δύσκολα χρόνια. Ειδικά το 2010 θα είναι καθοριστικό για την πορεία της Οικονομίας μας. Γι’ αυτό ακριβώς οφείλουμε να εφαρμόσουμε, άμεσα, τις αναγκαίες πολιτικές. Όχι μόνο για να ξεπεράσουμε την κρίση με τις λιγότερες συνέπειες, αλλά και για να βάλουμε γερά θεμέλια, που να διασφαλίζουν μακροχρόνια ανάπτυξη. Αν δεν δράσουμε άμεσα και αποφασιστικά, οι κίνδυνοι θα είναι μεγάλοι.
Πρόθεσή μου ήταν να εξαντλήσουμε την τετραετία. Να γίνουν οι εκλογές το Σεπτέμβριο του 2011 και να εφαρμόσουμε, στο διάστημα αυτό, μια οικονομική πολιτική στηριγμένη σε τρεις άξονες:
Πρώτον: Αυστηρότατος έλεγχος στις δημόσιες δαπάνες, αλλά και μεγαλύτερη αποδοτικότητά τους.
Δεύτερον: Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής. Και
Τρίτον: Διαρθρωτικές αλλαγές, που να δημιουργούν νέες δομές.
Η εφαρμογή, ωστόσο, της πολιτικής αυτής απαιτούσε κατάλληλο πολιτικό περιβάλλον. Και το περιβάλλον αυτό δεν υπήρχε, καθώς ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επέλεξε να προκαλέσει εκλογές στις αρχές του χρόνου, ακολουθώντας τη γνωστή, απαράδεκτη στάση του: «Δεν ψηφίζω τον Κάρολο Παπούλια για Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκβιάζω εκλογές και μετά τον ψηφίζω.» Ο εκβιασμός αυτός εγκλώβιζε τον Τόπο σε μια εξάμηνη προεκλογική περίοδο, με καταστρεπτικές συνέπειες για την Οικονομία. Η Αντιπολίτευση θα ενθάρρυνε διεκδικήσεις, αντιδράσεις και κοινωνική ένταση, ενώ η Κυβέρνηση δεν θα είχε το χρόνο να εφαρμόσει το Σχέδιό της για τη στήριξη της Οικονομίας.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου