Τρίτη 1 Ιανουαρίου 2019

Καθ' όλη τη διάρκεια του θέρους του 2008 ένας ετερόκλητος συνδιασμός επιχειρηματικών, δικαστικών, πολιτικών και διπλωματικών δυνάμεων προετοίμαζε στο παρασκήνιο με μεθοδικότητα και μυστικότητα μία αριστοτεχνική επιχείρηση με στόχο την πτώση του Κώστα Καραμανλή



Καθ'όλη τη διάρκεια του θέρους (σσ εννοεί το 2008)ένας ετερόκλητος συνδιασμός επιχειρηματικών, δικαστικών, πολιτικών και διπλωματικών δυνάμεων προετοίμαζε στο παρασκήνιο με μεθοδικότητα και μυστικότητα μία αριστοτεχνική επιχείρηση με στόχο την αποσταθεροποίησή του.

Όλα ξεκίνησαν από την απαίτηση ενός επιχειρηματία, μιντιάρχη (σχόλιο Πυρήνα: εννοεί τον Κοντομηνά) να εκκαθαριστούν οι δικαστικές του εκκρεμότητες.
Σε συνάντηση που είχε ο μιντιάρχης αυτός με υπουργό της κυβέρνησης, στο Ζάππειο, ζήτησε τη συνδρομή του για να “ καθαρογραφούν “ οι δικαστικές αποφάσεις που τον αφορούσαν και καθυστερούσαν, ώστε να λήξει η ταλαιπωρία του.
Ο αξιωματούχος τού απάντησε ότι θα ενεργήσει στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του και τηλεφώνησε στον υπουργό Δικαιοσύνης Σωτήρη Χατζηγάκηγια να πληροφορηθεί τι ακριβώς συνέβαινε...


Ο ευπατρίδης Θεσσαλός πολιτικός το έψαξε και βρέθηκε προ εκπλήξεως:
“ Τι είναι αυτά που μου λέτε για “καθαρογραφές αποφάσεων”; Ο άνθρωπος έχει δικαστικές εκκρεμότητες με ουρά!”απάντησε στον έκπληκτο συνάδελφό του.

Από εκείνη τη στιγμή και μετά ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση. 

Ο μιντιάρχης, απογοητευμένος από την εξέλιξη, ορκίστηκε ότι θα αντιδράσει και άρχισε να αναζητά τον τρόπο, πριν οι δικαστικές εκκρεμότητές του έρθουν πάλι στην επιφάνεια.

Πίσω του, όμως όπως αποδείχτηκε στη συνέχεια, στοιχίστηκαν για δικούς τους λόγους εντελώς διαφορετικούς και άλλες δυνάμεις:
Πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα, οι οποίοι ήθελαν να φύγει από την ατζέντα της ΔΕΘ η υπόθεση Siemens, γιατί έβλαπτε τα μελλοντικά τους σχέδια
Μεγαλοεπιχειρηματίες, οι οποίοι κρατούσαν μανιάτικο στον Καραμανλή για κάποιες αποφάσεις του 2004 στο χώρο της ενέργειας.
Λειτουργοί από το χώρο της δικαιοσύνης, για δικούς τους προσωπικούς λόγους, άσχετους με την πολιτική.

Κα βεβαίως, αλλοδαπές δυνάμεις από το διπλωμάτικό σώμα, για λόγους που μπορεί να αντιληφθεί κανείς, διαβάζοντας τα προηγούμενα κεφάλαια του βιβλίου.
Θα μπορούσαμε άνετα να χαρακτηρίσουμε το μέτωπο αυτό ως... “ 'Ενωση Δυσαρεστημένων”.

Κέντρο των επιχειρήσεων ήταν το Άγιο Όρος και η ευρύτερη περιοχή της Χαλκιδικής, στην οποία, όλως τυχαίως το ΠΑΣΟΚ διοργάνωσε το Συμπόσιο της Σύμης.

Ο Παπανδρέου δε μετείχε εμφανώς σ'αυτά τα παιχνίδια! Ήταν πολύ έμπειρος για να κάνει ένα τέτοιο λάθος. Ήξερε όμως! Γι'αυτό και κατά τη διάρκεια σύσκεψης με κομματικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ στην Ουρανούπολη της Χαλκιδικής, στις 13/07/200, δήλωσε υπαινικτικά πολύ πριν ξεσπάσει το Βατοπέδι:
“ Το έργο της ΝΔ, των τελευταίων τεσσάρων ετών, δεν ήταν τίποτε άλλο από αγοραπωλησίες. Η κυβέρνηση αγοράζει και πωλεί δημόσια περιουσία και κάποιοι ωφελούνται! “
Σε πιο κλειστό κύκλο ήταν πιο αποκαλυπτικός. Προέβλεψε με σιγουριά ότι ο Καραμανλής είναι τελειωμένος!” Ήξερε λοιπόν...

Τι συνέβαινε στο παρασκήνιο;
Πρώτος ανέβηκε στο Άγιο Όρος ο μιντιάρχης. Μαζί του ήταν συνεργάτες του και ένας φίλος, υπουργός των πρώτων κυβερνήσεων του Ανδρέα... Πήγε στο Βατοπέδι, αναζήτησε τον Εφραίμ, τελικώς μίλησε με άλλο μοναχό. Έπειτα επισκέφθηκε άλλη μονή (λέγεται την Ιβήρων). Αφού συγκέντρωσε τις πληροφορίες που αναζητούσε, ρίχτηκε στο κυνήγο του εντοπισμού των επίμαχων συμβολαίων, Δημοσίου- Μονής. Κίνησε γη και ουρανό σε όλα τα υποθηκοφυλακεία της χώρας για την ανακάλυψή τους.

Έπειτα όμως, ανέβηκαν στο Όρος και τρία ακόμη πρόσωπα – έκπληξη: υψηλόβαθμος διπλωμάτης, διαπιστευμένος στην Ελλάδα από χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, με οικογενειακή καταγωγή από την Ασία και δυο λειτουργοί από τον ευρύτερο χώρο της δικαιοσύνης.

Οι τρεις τους συνατήθηκαν μυστικά με τον ηγούμενο μιας μονής “ ανταγωνιστικής προς το Βατοπέδι. Έναν τύπο σκοτεινό, που ποτέ δεν κοιτούσε στα μάτια τους συνομιλητές του. Το τι ελέγχθη σε εκείνη τη συνάντηση είναι άγνωστο.

Για την ιστορία πάντως αναφέρω ότι λίγους μήνες αργότερα οι Μονές του Αγίου Όρους Μεγίστης Λαύρας, Ιβήρων και Παντοκράτορος ζήτησαν εγγράφως από τον οικουμενικό πατριάρχη Βαρθολομαίο την αποστολή εξαρχίας στο Βατοπέδι για να εξεταστούν σε βάθος οι δραστηριότητες της Μονής.


Ο υψηλόβαθμος διπλωμάτης πάντως,ο οποίος μετέβη πρώτος στο Άγιο Όρος, είχε αρχίσει να επιδεικνύει ασυνήθιστη κινητικότητα από τις αρχές του 2008. Αναζήτησε αρχικά πληροφορίες για το Βατοπέδι από δημοσιογράφους της Βόρειας Ελλαδας και αμέσως μετά ανέθεσε σε έμπιστο δικηγόρο των Αθηνών την αποστολή να μετάσχει και εκείνος στο “ σαφάρι” της αναζήτησης των συμβολαίων Δημοσίου- Μονής

Στις 15 Σεπτεμβρίου, στην καρδιά της κυβερνητικής κρίσης, του έσκασε και το φασούλι της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Πτώχευσε η Lehman Brothers... Το γλυκό έδεσε...
Παρά ταύτα η Ελλάδα, χαμένη στον αυτισμό της τότε, είχε μάτια και αυτιά μόνο για το Βατοπέδι.
Πολύ αργότερα, στις 29 Ιουλίου 2011, ένας παλιός συνεργάτης του Σημίτη, ο καθηγητής Παναγιώτης Ιωακειμίδης σε ένα άρθρο του στα Νέα υπό τον τίτλο “ Όταν η Ελλάδα κοιμόταν” αναγνώρισε ότι “αντί να μας θορυβήσει η κρίση, σχολούμασταν με το Βατοπέδι” και σημείωνε ότι “ το Βατοπέδι δεν ήταν σκάνδαλο και πάντως όχι στις κοσμογονικές διαστάσεις που του είχαν αποδοθεί”.
Το ίδιο ακριβώς υποστηρίζει σήμερα και ο Παύλος Τσίμας στο βιβλίο του Το ημερολόγιο της Κρίσης:” Το ρολόι του κόσμου χτυπούσε στην ώρα της κρίσης, το ρολόι της Ελλάδας χτυπούσε στο μικροπολιτικό παιχνίδι”γράφει...
*******************************

Πολύ σύντομα έπεσε και ο πρώτος απευθείας “πυροβολισμός” εις βάρος του Καραμανλή.
Ο βουλευτής Αρκαδίας Πέτρος Τατούλης, ο οποίος συναντιόταν εκείνη την εποχή με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη, δήλωσε στο Έθνος της 10ης Νοεμβρίου: “ Ο πρωθυπουργός κινδυνεύει να χαρακτηρισθεί ανίκανος και συμμέτοχος, από πολιτική άποψη φυσικά. Είναι απόλυτα υπεύθυνος για όλες τις κυβερνητικές επιλογές, πολιτικών και προσώπων”. Οι λέξεις ήταν διαλεγμένες μία μία. Οι μάσκες είχαν πέσει πλέον... Ο Τατούλης διαγράφηκε αυθωρεί, αλλά η δουλειά είχε γίνει...
Η Εξεταστική Επιτροπή, υπό την προεδρία του βουλευτή και πρώην εισαγγελέα Χρήστου Μαρκογιαννάκη, συνεδρίασε επί δύο μήνες, συγκλήθηκε διακόσιες πενήντα φορές σε συνεδρίαση, εξέτασε εκατόν είκοσι δύο μάρτυρες, αλλά τίποτε από όσα υποστήριζε το ΠΑΣΟΚ περί ηθικής αυτουργίας του Ρουσόπουλου, περί εμπλοκής του Γιάννη Αγγέλου, περί διακίνησης μαύρου χρήματος και θεμελίωσης ζημίας του Δημοσίου από τις ανταλλαγές δεν αποδείχθηκε.
Αντιθέτως, κατά τη διάρκεια των εξετάσεων των μαρτύρων η πολιτική ζωή της χώρας έζησε ανεπανάληπτες στιγμές ντροπής, όταν αποκαλύφθηκε ότι μάρτυρες όπως η περιβόητη Σωτηροπούλου και ο σύζυγός της Κουκουβίνος, παλιός γνώριμος του μιντιάρχη και άλλων προσπάθησαν με ψευδείς ισχυρισμούς να εμπλέξουν ακόμη και τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Στιγμές που δεν ήταν μοναδικές.
Άλλη κρίσιμη μάρτυρας της περιόδου εκείνης επέλεξε έναν μάλλον πρωτότυπο τρόπο για να δίνει συνεντεύξεις σε εφημερίδες της αντιπολίτευσης.
Ζητούσε από δημοσιογράφους να γράφουν μόνοι τους (!) τις συνεντεύξεις της, να τις στέλνουν με ηλεκτρονικό μήνυμα στο σπίτι της και εκείνη μαζί με το δικηγόρο της μονόγραφε τις σελίδες με τις οποίες συμφωνούσε, με τα λόγια που είχαν βάλει στο στόμα της άλλοι, ενώ διόρθωνε και μονόγραφε κα πάλι τις φράσεις με τις οποίες διαφωνούσε!
Κάπως έτσι κατασκευάστηκαν συνεντεύξεις που στοχοποίησαν τον ίδιο τον Καραμανλή. Το γεγονός είναι αναμφισβήτητο. Μου το επιβεβαίωσε δημοσιογράφος εφημερίδας που της ζήτησε συνέντευξη και της υποδείχθηκε αυτή η μέθοδος για να την εξασφαλίσει. Φυσικά αρνήθηκε...
Το ΠΑΣΟΚ προχώρησε μετεκλογικά στη σύσταση Εξεταστικής και Προανακριτικής Επιτροπής, πιο πολύ για να κρατά σε ομηρία τη ΝΔ, σε μια εποχή που λάμβανε πρωτοφανούς σύλληψης αντιλαϊκά μέτρα στην οικονομία, παρά γιατί πίστευε ότι θα ανακαλύψει ροή μαύρου χρήματος.
Ανοίχτηκαν πάντως εκατοντάδες λογαριασμοί εμπλεκομένων στο σκάνδαλο, αλλά δε βρέθηκε τίποτε.
Άλλοι λογαριασμοί off-shore εταιρειών της Μονής Βατοπεδίου δεν αγγίχτηκαν καν γιατί - όπως αποδείχθηκε- συνδέονταν με οικουμενικούς θεσμούς και εθνικά θέματα.
Αν αποδεικνυόταν το παραμικρό, τότε αυτοί που δε λάμβαναν την απόφαση να τους ανοίξουν θα έδιναν επιχειρήματα σε ξένη δύναμη ώστε να ξεριζώσει από το έδαφός της ένα σημαντικό θεσμό για τον ελληνισμό και την ορθοδοξία. Και αν αυτό συνέβαινε, τότε για τη βλάβη που προκάλεσαν στον ελληνισμό θα έπρεπε να κρεμαστούν δημόσια προς παραδειγματισμό στην πλατεία Συντάγματος. Ευτυχώς δεν τόλμησαν!
Υπήρξαν επίσης λογαριασμοί που ανοίχτηκαν και οδήγησαν στο ΠΑΣΟΚ, όπως αυτός της εταιρείας Torcaso, που συνδεόταν ευθέως με συγγενικά πρόσωπα του Άκη Τσοχατζόπουλου.
Όσο για τη θρυλούμενη ζημία που υπέστη το Δημόσιο εξαιτίας των ανταλλαγών, το ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησε να ζητήσει εκ νέου αποτίμηση, όπως απειλούσε, γιατί τελικά τόσο τα πορίσματα του Σώματος Ορκωτών Εκτιμητών, όσο και τα πορίσματα ξένων εμπειρογνωμόνων ( American Appraisal), το περιεχόμενο των οποίων δεν τέθηκε προς συζήτηση στην Εξεταστική έδειξαν ότι ουδέν μεμπτόν συνέβη.
Όπως έγραψε ο ίδιος ο Καραμανλής σε επιστολή του προς τα μέλη της Επιτροπής:
 Είναι αξιοσημείωτο πάντως ότι 4 εκθέσεις εκτιμήσεων που διενεργήθηκαν, δύο από το Σώμα Ορκωτών Ελεγκτών και δύο από ξένους ανεξάρτητους οίκους, δεν εντόπισαν ο,τιδήποτε μεμπτό, επιλήψιμο ή ύποπτο, ούτε ζημιά του Δημοσίου. Και είναι επιεικώς περίεργο ότι η ύπαρξη των εκθέσεων αυτών αποσιωπήθηκε στη δεύτερη Εξεταστική Επιτροπή. Όπως επίσης και το γεγονός, ότι μόλις τώρα, ζητείται η διενέργεια επιπρόσθετων εκτιμήσεων. “

εδάφια από το ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ- OFF THE RECORD
ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΤΤΑΚΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου