Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Εγκληματικό ίχνος στο «Νότιο Ρεύμα»


Εγκληματικό ίχνος στο «Νότιο Ρεύμα»
Στην Ελλάδα (16/03/2012) έχει κινηθεί ποινική δικαστική διαδικασία για το γεγονός προσπάθειας ανατροπής ή δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.
Η διερεύνηση της εικαζόμενης συνωμοσίας του 2008 άρχισε, όταν η αστυνομία εξασφάλισε έμμεσες αποδείξεις του γεγονότος ότι ομάδα ανθρώπων σκόπευε να ανατρέψει τον Καραμανλή. Ήταν δυνατή ακόμα και η δολοφονία του πολιτικού. Μ΄αυτό τον τρόπο σχεδιαζόταν η αποτροπή της υπογραφής της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Ρωσίας για την κατασκευή του τμήματος του αεριαγωγού «Νότιο Ρεύμα». Ανακοινώθηκε επίσης ότι τα έγγραφα η ελληνική αστυνομία τα πήρε από τις ρωσικές υπηρεσίες κατασκοπείας.
Κατα τη διάρκεια της διερεύνησης της υπόθεσης ανακρίθηκαν εκπρόσωποι των ελληνικών ειδικών υπηρεσιών και της αστυνομίας, καθώς και η φρουρά του Καραμανλή. Η Εισαγγελία ως σήμερα προσπαθεί να εξακριβώσει, ποιοι βρίσκονται πίσω από το σχέδιο της απόπειρας δολοφονίας. Ο ίδιος ο Καραμανλής προς το παρόν δεν έδωσε στον τύπο κανένα σχετικό σχόλιο.
Αν ο στόχος της συνωμοσίας ήταν πραγματικά η ματαίωση της κατασκευής του ελληνικού τμήματος του «Νοτίου Ρεύματος», πρέπει να αντιληφθούμε ποιοι χάνουν από την έναρξη της υλοποίησης του σχεδίου, θεωρεί ο οικονομικός αναλυτής Γκριγκόρι Μπιργκ:
«Δεν νομίζω ότι η ματαίωση συμφέρει στην ίδια την Ελλάδα, γιατί ήδη μέσω των υφιστάμενων αγωγών φυσικού αερίου η Ελλάδα παίρνει από τη Ρωσία ουσιαστικά το μισό από το σύνολο του φυσικού αερίου, που καταναλώνει η χώρα. Πρόκειται για σημαντική για τη χώρα ποσότητα. Η ματαίωση της κατασκευής ή κάποια αρνητική δυναμική στις σχέσεις με τη Ρωσία δεν συμφέρουν».
Ακριβώς ο Κώστας Καραμανλής το 2009 είχε συνάψει τη συμφωνία για την κατασκευή της νοτιοδυτικής διακλάδωσης του «Νοτίου Ρεύματος», ώστε να περνά μέσα από το έδαφος της Ελλάδας. Η εικαζόμενη αιτία της συνωμοσίας εναντίον του πρωθυπουργού θα μπορούσε να ήταν η εξωτερική πολιτική γραμμή της κυβέρνησής του, η οποία διέφερε από τη διάθεση του κυβερνώντος σήμερα σοσιαλιστικού κόμματος ΠΑΣΟΚ, εξηγεί ο πολιτικός αναλυτής από την Ελλάδα Βασίλη Κολτασόφ:
«Η κυβέρνηση Καραμανλή εκπροσωπούσε περισσότερο κεντρώα ευρωπαϊκά συμφέροντα και τα σε μεγαλύτερο βαθμό αφορούντα τα συμφέροντα του ελληνικού παραγωγικού κεφαλαίου. Η σημερινή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται απροκάλυπτα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η προηγούμενη κυβέρνηση, αντίθετα, δεν ήταν άψογη από την άποψη των αμερικανικών συμφερόντων. Ακριβώς γι΄αυτό το λόγο η νίκη του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές του 2009 και, αντίστοιχα, όταν ο Παπανδρέου κατέλαβε το αξίωμα του πρωθυπουργού, θεωρήθηκε ως σοβαρή επιτυχία. Τα βήματα, τα οποία επιχειρούσε ο Καραμανλής έναντι της Ρωσίας – η προσέγγιση με τη Ρωσία, προκαλούσαν δυσαρέσκεια σε ορισμένους χρηματιστικούς και πολιτικούς κύκλους στη Δύση και κυρίως στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Αυτά από την «Φωνή της Ρωσίας». Με την ευκαιρία όμως, καλό είναι να πάμε 184 ( 191 από σήμερα) χρόνια πίσω, μεταφέροντας ένα απόσπασμα, που αναφέρεται στη Διάσκεψη του Πόρου (1828) των πρεσβευτών των τριών Μεγάλων Δυνάμεων, Αγγλίας, Γαλλίας και Ρωσίας, οι οποίοι συζητούσαν επί μήνες για τα εδαφικά όρια του ελληνικού κράτους. Γράφει ο Ρώσος εκπρόσωπος, διπλωμάτης J. Ribeaupierre στα «Ιστορικά Απομνημονεύματα»: «Η εποχή εκείνη υπήρξε λίαν κοπιώδης εις εμέ. Η Αγγλία απηρνείτο το ίδιον αυτής δημιούργημα, ο δε Canning επισταμένως προσεπάθει να ελαττώσει τα όρια των συνόρων της δυστήνου Ελλάδος, ίνα μη δυνηθεί και αναπτύξει τας θαλασσίους αυτής δυνάμεις. Εζήτει πάσαν πρόφασιν να εγείρει εις τον κόμητα Καποδίστριαν προσκόμματα, να εξεγείρει τους εχθρούς της τάξεως και παρείχε εις τον Κυβερνήτην πάσαν δυσχέρειαν. Έχω δε πλήρη πεποίθησιν ότι η χειρ η οποία εφόνευσε τον Καποδίστριαν εξοπλίσθη παρά πράκτορος της απεχθούς Αγγλίας!…».

Ο Μακεδών
16/03/2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου