Σας είπα όλη την αλήθεια

Δευτέρα 16 Απριλίου 2018

14 Μαρτίου 2008, Σύνοδος Ε.Ε. και Ε.Λ.Κ. Κώστας Καραμανλής για Σκόπια, διεθνή κρίση,σχέδιο Ανάν, ενεργειακή πολιτική,αποκρατικοποιήσεις, ασφαλιστική μεταρρύθμιση


« Η σταθερότητα πρωτίστως στα Βαλκάνια εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων.
Η πρόσφατη επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας διεθνώς αποτελεί κίνητρο για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων
Το κλειδί για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη είναι η διαφοροποίηση τόσο των προμηθευτών όσο και των προμηθειών και των οδών διέλευσης για την εισαγωγή ενεργειακών πόρων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμφωνία και για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, καθώς και η ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο South Stream για την μεταφορά του φυσικού αερίου.  
Το σχέδιο Ανάν ετέθη στην κρίση των πολιτών και απερρίφθη από τους Ελληνοκυπρίους με πολύ μεγάλη πλειοψηφία.Το σχέδιο Ανάν δεν συζητείται, δεν είναι βάση.
Η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από συγκεκριμένα κριτήρια και προαπαιτούμενα, τα οποία με μεγάλη σαφήνεια έχουν τεθεί στις σχετικές αποφάσεις και δεσμεύσεις της ΕΕ.

Καθένας κρίνεται, αξιολογείται από τις επιλογές του, πολύ περισσότερο σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το Ασφαλιστικό, που αφορούν το μέλλον το τόπου, των νέων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας. Ένα είναι βέβαιο, είπε, κανείς δεν δικαιούται να κάνει κατάχρηση της επαγγελματικής του θέσης και της θέσης που του έχει εμπιστευτεί η κοινωνία για την εξυπηρέτησή της, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Αυτό είναι αυτονόητο και πασιφανές


Τις Βρυξέλλες επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕE και τη σύνοδο των ηγετών του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος. Προσερχόμενος στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος έστειλε μήνυμα και προς τα Σκόπια, λέγοντας πως η Ελλάδα, ως χώρα της περιοχής, ενδιαφέρεται για τη σταθερότητα των Βαλκανίων. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η σταθερότητα πρωτίστως εξαρτάται από τις σχέσεις καλής γειτονίας και την αποφυγή προκλήσεων.
 Ο κ. Καραμανλής πρόσθεσε ότι αυτός είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος συμπεριφοράς, ο οποίος απαιτείται από όλες τις χώρες που φιλοδοξούν να γίνουν μέλη, να ενταχθούν στους ευρωατλαντικούς θεσμούς και την ευρωπαϊκή οικογένεια. Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ανάμεσα στα θέματα της Συνόδου, εκτός από τα θέματα των Βαλκανίων, είναι το ζήτημα των κλιματικών αλλαγών και της ενέργειας. Το ζήτημα αυτό, υπογράμμισε, απασχολεί όλους και ιδιαίτερα το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, το οποίο έχει δραστηριοποιηθεί έντονα, ξεκινώντας από το Συνέδριο των Ιωαννίνων τον περασμένο Ιούνιο. Επίσης, στα θέματα που θα απασχολήσουν τους Ευρωπαίους ηγέτες, όπως είπε ο πρωθυπουργός, είναι η διαδικασία επικύρωσης της Συνθήκης της Λισαβόνας και η πρόταση για τη δημιουργία Ένωσης για τη Μεσόγειο. Στη σύνοδο των ηγετών του ΕΛΚ συμμετείχε και ο πρωθυπουργός της πΓΔΜ Ν. Γκρούεφσκι
Η εφαρμογή της Στρατηγικής της Λισαβόνας, το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας καθώς και η γαλλική πρόταση για τη λεγόμενη "Ένωση για τη Μεσόγειο" ήταν τα βασικά θέματα που απασχόλησαν τη  Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του προς τους εκπροσώπους τους Τύπου, λίγο μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ, στις Βρυξέλλες. Ως προς το θέμα της στρατηγικής της Λισαβόνας, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η Ευρώπη εισέρχεται στο νέο τριετή κύκλο μεταρρυθμίσεων που αφορά την περίοδο 2008 και 2010. 
Σε ό,τι αφορά την ελληνική οικονομία ο Κ. Καραμανλής τόνισε ότι η ελληνική οικονομία έχει ήδη ωφεληθεί σημαντικά από τις μεταρρυθμίσεις που έχουν υιοθετηθεί και έφερε ως χαρακτηριστικά παραδείγματα την εντυπωσιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, τη διατήρηση της ανάπτυξης του 4% κατά μέσο όρο την τελευταία τριετία και τη μείωση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
 Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι η πρόσφατη επιδείνωση της οικονομικής συγκυρίας διεθνώς αποτελεί κίνητρο για την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την εφαρμογή των εθνικών μεταρρυθμιστικών προγραμμάτων. "Ο κύριος παράγοντας της οικονομικής ανάπτυξης στο μέλλον θα είναι η γνώση και η καινοτομία και γι' αυτό οφείλουμε να εντείνουμε τις προσπάθειες μας, από κοινού με τον ιδιωτικό τομέα, για να επενδύσουμε στην έρευνα και στην εκπαίδευση", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ταυτόχρονα την ιδιαίτερη σημασία που έχει η ενίσχυση της κινητικότητας των επιστημόνων και των φοιτητών στην Ευρώπη. 
Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι οι "27" αναγνώρισαν εκ νέου τη σημασία της ενιαίας αγοράς ως κύριο μοχλό ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας στο  παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον. Όπως δήλωσε ο κ. Καραμανλής επισημάνθηκαν κατά τη διάρκεια των εργασιών του Συμβουλίου ο ρόλος των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην ευρωπαϊκή οικονομία και εγκρίθηκαν μία σειρά μέτρα προκειμένου να βελτιωθεί η πρόσβαση αυτών των επιχειρήσεων σε πηγές χρηματοδότησης και σε δημόσιους οργανισμούς. 
 Σε ό,τι αφορά  το ζήτημα της ενεργειακής ασφάλειας, το οποίο συζητήθηκε στη βάση έκθεσης που παρουσίασε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ Χ. Σολάνα, ο κ. Καραμανλής εξέφρασε την ανησυχία του για τις επιπτώσεις που θα μπορούσε να έχει η διαρκώς κλιμακούμενη κλιματική αλλαγή στον τομέα της διεθνούς ασφάλειας. Τόνισε ότι το κλειδί για την επίτευξη της ενεργειακής ασφάλειας στην Ευρώπη είναι η διαφοροποίηση τόσο των προμηθευτών όσο και των προμηθειών και των οδών διέλευσης για την εισαγωγή ενεργειακών πόρων, λέγοντας ότι σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται η συμφωνία και για τον αγωγό Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, ο αγωγός φυσικού  αερίου που συνδέει την Τουρκία, την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς και η ελληνική συμμετοχή στο δίκτυο South Stream για την μεταφορά του φυσικού αερίου. 


Επίσης, ο κ. Κ. Καραμανλής δήλωσε ότι η Ελλάδα τάχθηκε εξαρχής ένθερμα υπέρ της πρωτοβουλίας της Γαλλίας για τη δημιουργία Ένωσης για τη Μεσόγειο, κάτι που υπαγορεύει η γεωγραφική μας θέση και οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε με το σύνολο των χωρών της Μεσογείου και υπογράμμισε ότι η Ελλάδα επεδίωξε από νωρίς να εμπλουτίσει αυτή την πρόταση με δικές της ιδέες προκειμένου να συμβάλει στη διαμόρφωσή της.
 Σύμφωνα με τον κ. Καραμανλή, η προοπτική αυτή θα ενισχύσει τις ήδη υφιστάμενες δομές της ευρωμεσογειακής συνεργασίας, θα εξασφαλίσει την ενεργό εμπλοκή όλων των κρατών-μελών και των οργάνων της ΕΕ, αποσκοπώντας στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα, αλλά και την οικονομική συνεργασία στην περιοχή. 
Στο πλαίσιο αυτό, τόνισε ο πρωθυπουργός, χαιρετίζουμε τη σημερινή παρουσίαση στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της πρότασης αυτής, οι βασικές παράμετροι της οποίας απηχούν τις ελληνικές θέσεις.
 Απαντώντας σε σχετική με το θέμα αυτό ερώτηση, ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη πρωτοβουλία δεν πρέπει να εμφανίζει αλληλοεπικαλύψεις ή να υποκαθιστά υφιστάμενα σχήματα συνεργασίας όπως τη Διαδικασία της Βαρκελώνης ή την πολιτική γειτονίας της ΕΕ, αλλά να λειτουργεί συμπληρωματικά και ενισχυτικά. 
Τόνισε ότι θα πρέπει να αποφεύγονται αποκλεισμοί και να διασφαλιστεί η αποτελεσματική εμπλοκή της ΕΕ, επισημαίνοντας πως μια πολιτική για τη Μεσόγειο θα αξιοποιήσει κοινοτικούς πόρους και ως εκ τούτου θα πρέπει να υπάρχει συμμετοχή του συνόλου των χωρών-μελών της ΕΕ. 
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ακόμη ότι  θα πρέπει να πετύχουμε την ισόρροπη ανάπτυξη αυτής της πρωτοβουλίας, τόσο στη Δυτική όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο, δίνοντας έμφαση στην οικονομική συνεργασία και την κοινωνική ανάπτυξη της περιοχής. Σχετικά με την επιστολή που απέστειλε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρ. Ερντογάν σε 26 από τους 27 Ευρωπαίους ηγέτες που συμμετείχαν στη Σύνοδο Κορυφής (με εξαίρεση τον πρόεδρο της Κύπρου Δημήτρη Χριστόφια) με την οποία ζητήθηκε η επανάληψη των συνομιλιών για το Κυπριακό με βάση το σχέδιο Ανάν, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι το σχέδιο Ανάν ετέθη στην κρίση των πολιτών και απερρίφθη από τους Ελληνοκυπρίους με πολύ μεγάλη πλειοψηφία. Κατά συνέπεια, όπως είπε και ο Τούρκος πρωθυπουργός στην πρόσφατη κοινή συνέντευξη που παραχωρήσαμε στην Άγκυρα, το σχέδιο Ανάν δεν συζητείται, δεν είναι βάση, συμπλήρωσε. Ο πρωθυπουργός σημείωσε ακόμη ότι υπάρχει η διάθεση να βοηθήσουμε και εμείς, με πρωταγωνιστή την κυπριακή κυβέρνηση, ώστε να βρεθεί μια λειτουργική και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό. Ο κ. Καραμανλής υπογράμμισε ότι η πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ εξαρτάται από συγκεκριμένα κριτήρια και προαπαιτούμενα, τα οποία με μεγάλη σαφήνεια έχουν τεθεί στις σχετικές αποφάσεις και δεσμεύσεις της ΕΕ. 

Σε ερώτηση για την πρόσφατη νομοθετική ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση, η οποία εξετάζεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ο Κώστας Καραμανλής απάντησε ότι με την Επιτροπή υπάρχει συνεννόηση για να υπάρξουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά η νομοθετική ρύθμιση παραμένει ως έχει και ο βασικός στόχος της είναι δεδομένος και υπαρκτός. Επιπλέον, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η διατύπωση στα συμπεράσματα του  Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τα Κρατικά Επενδυτικά Κεφάλαια (Sovereign Funds) αποδεικνύει ότι το θέμα είναι  υπαρκτό και απασχολεί όλη την ΕΕ και πρόσθεσε ότι «δημιουργείται η ανάγκη να αντιμετωπιστεί το θέμα σε κοινοτική βάση, αλλά και με εθνικές νομοθετικές πρωτοβουλίες». Ακόμη, όπως δήλωσε ο κ. Κ. Καραμανλής, στόχος είναι να διατηρήσουμε την ελκυστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας, ως επενδυτικού προορισμού, αλλά ταυτόχρονα να διασφαλίσουμε την παροχή υπηρεσιών σε κλάδους δημόσιου συμφέροντος και στρατηγικής. «Η θέση της Ελλάδας, όταν πρόκειται για επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε ευαίσθητους τομείς, είναι ότι η αξιοπιστία, η διαφάνεια και η εμπειρία αποτελούν αντικειμενικά κριτήρια που πρέπει να εξετάζονται. Έτσι κι εμείς αντιμετωπίσαμε το θέμα με τη νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε», κατέληξε ο πρωθυπουργός. 

 Απαντώντας σε σχετική ερώτηση εάν υπάρχει θέμα αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ ή πώλησης των δικτύων διανομής, υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ζήτημα περαιτέρω αποκρατικοποίησής της, λέγοντας ότι "αντιμετωπίζουμε ζήτημα εκσυγχρονισμού της επιχείρησης, καλύτερης λειτουργίας, αλλά όχι και ζήτημα αλλαγής της μετοχικής σύνθεσης". Ο κ. Καραμανλής είπε ότι η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας έχει  
ξεκινήσει πριν από μία δεκαετία, σημειώνοντας ότι υπήρξε καθυστέρηση τα πρώτα χρόνια από ελληνικής πλευράς και σημείωσε ότι δεν υπάρχει στις κυβερνητικές προθέσεις ζήτημα περαιτέρω αποκρατικοποίησης της ΔΕΗ. 

Τέλος, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής απαντώντας σε ερωτήσεις για το Ασφαλιστικό και συγκεκριμένα εάν προτίθεται να κάνει υποχωρήσεις μετά τις κινητοποιήσεις ή να προχωρήσει σε επιστράτευση απεργών, τόνισε: "Καθένας κρίνεται, αξιολογείται από τις επιλογές του, πολύ περισσότερο σε μεγάλα ζητήματα, όπως είναι το Ασφαλιστικό, που αφορούν το μέλλον το τόπου, των νέων ανθρώπων και της ελληνικής κοινωνίας". "Ένα είναι βέβαιο, είπε, κανείς δεν δικαιούται να κάνει κατάχρηση της επαγγελματικής του θέσης και της θέσης που του έχει εμπιστευτεί η κοινωνία για την εξυπηρέτησή της, σε βάρος του κοινωνικού συνόλου. Αυτό είναι αυτονόητο και πασιφανές". 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου