Σας είπα όλη την αλήθεια

Πέμπτη 10 Οκτωβρίου 2019

Η «τιμωρία» Μπους για το βέτο Καραμανλή στα Σκόπια

Ως πολιτική τιμωρία και αντίποινα στην κυβέρνηση Καραµανλή για το «βέτο» στη σύνοδο του ΝΑΤΟ του Βουκουρεστίου χαρακτηρίζεται το κόψιμο της Ελλάδας από το πρόγραμμα της βίζας των ΗΠΑ το 2008.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, όπως παραδέχεται ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα σε τηλεγράφηµα που διέρρευσε από το Wikileaks, η οργή της κυβέρνησης Μπους «είναι αυτή που καθυστερεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραµµα».

Όπως προκύπτει από εµπιστευτικό τηλεγράφηµα (στις 29 Απριλίου του 2009), ο Ντάνιελ Σπέκχαρντ αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αναµονή για την άρση της βίζας και την είσοδο στο πρόγραµµα visa - waiver από το 1999 και τονίζει ότι βρίσκεται στην κορυφή της λίστας για είσοδο στο πρόγραμμα από το 2005.

Ωστόσο, επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι η Ελλάδα κόπηκε από το πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2008 λόγω του βέτο στο Βουκουρέστι: «Η οργή της κυβέρνησης Μπους για το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του 2008 για την αίτηση της “Δηµοκρατίας της Μακεδονίας”, λόγω του ονόµατος, επιβράδυνε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το πρόγραµµα. Η Ελλάδα δεν ήταν ανάµεσα στις έξι ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Κορέα που προσκλήθηκαν στο πρόγραµµα τον Οκτώβριο του 2008, ένα βήµα που ερµηνεύθηκε στην Ελλάδα ως πολιτική "τιµωρία"» τονίζει χαρακτηριστικά.

https://www.inewsgr.com/98/antipoina-bous-ston-karamanli-gia-to-veto-sto-voukouresti.htm

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου