« Όσον αφορά τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, σταθερή στρατηγική επιλογή της Ελλάδας είναι η διαμόρφωση μιας ευρωπαϊκής γειτονιάς στην περιοχή μας, με τη σταδιακή ενσωμάτωση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους ευρω-ατλαντικούς θεσμούς.«
Η Ελλάδα έχει υπηρετήσει τον στόχο αυτό με συνέπεια, παρέχοντας την αμέριστη, έμπρακτη συνδρομή της στα ενδιαφερόμενα κράτη. Παραδοσιακά, κοινή πεποίθηση όλων των εταίρων υπήρξε ότι η διαδικασία της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ οφείλει να συμβάλλει στην περιφερειακή σταθερότητα και ασφάλεια. Να συμβάλλει, όχι μόνο στην εσωτερική σταθερότητα των νέων μελών, αλλά και στη συνοχή του ΝΑΤΟ.
Η πορεία των υποψηφίων προς ένταξη χωρών αξιολογείται με βάση τις επιδόσεις τους σε συγκεκριμένα κριτήρια και στις αρχές που ορίζει η Συμμαχία.
Τέτοια είναι η πρόοδος που έχουν επιτελέσει στις αμυντικές, πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις, καθώς και η εκπλήρωση της αρχής των σχέσεων καλής γειτονίας με τις όμορες συμμαχικές, αλλά ακόμη και μη συμμαχικές χώρες.
Μάλιστα, μεταξύ των προϋποθέσεων που ορίζει η ειδική Μελέτη του ΝΑΤΟ για την πολιτική διεύρυνσης, του 1995, είναι και η προηγούμενη επίλυση τυχόν διαφορών, εδαφικού και αλυτρωτικού χαρακτήρα, με άλλες χώρες.
Η ενταξιακή ετοιμότητα αξιολογείται για κάθε υποψήφια χώρα, ανάλογα με τις επιδόσεις και την πολιτική βούληση που στην πράξη επιδεικνύει, ώστε να ευθυγραμμίσει την εν γένει συμπεριφορά της προς τις ευρω-ατλαντικές αρχές και προδιαγραφές.
************************************
Δυστυχώς, δεν ισχύει το ίδιο για την ΠΓΔΜ. Δεν είμαστε ακόμη σε θέση να δώσουμε τη συγκατάθεσή μας για την πρόσκληση της χώρας αυτής. Ο λόγος είναι απλός. Η ΠΓΔΜ δεν έχει εκπληρώσει το κριτήριο της καλής γειτονίας και δεν έχουμε καταλήξει στο θέμα της ονομασίας, που θα αφήνει πίσω του τις έχθρες, τις αλυτρωτικές λογικές, που αποτελούν αποσταθεροποιητικούς παράγοντες για όλη την περιοχή.»
Κώστας Καραμανλής
Βουκουρέστι, 4 Απριλίου 2008
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου