Σας είπα όλη την αλήθεια

Τρίτη 6 Μαρτίου 2018

Τα δύο διαγγέλματα του Κώστα Καραμανλή προς τον ελληνικό λαό για την οικονομική κρίση, 5 Φεβρουαρίου και 5 Μαρτίου 2009

Πρώτο Διάγγελμα πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή για την κρίση, 5 Φεβρουαρίου 2009
“Η κρίση που κλυδωνίζει την παγκόσμια οικονομία προκαλεί παντού σοβαρότατες αναταράξεις και δυσμενείς κοινωνικές επιπτώσεις.
Πανίσχυρες οικονομίες βυθίζονται στην ύφεση και σε αρνητικούς ρυθμούς ανάπτυξης, ενώ η ανεργία αυξάνεται με τρόπο εφιαλτικό
. Οι εκτιμήσεις της Ε.Ε., του ΔΝΤ, όλων των μεγάλων οικονομικών οργανισμών αναθεωρούνται συνεχώς προς το χειρότερο.
Τα παγκόσμια οικονομικά δεδομένα αλλάζουν με πρωτόγνωρες ταχύτητες.
Σ’ ολόκληρη την Ευρώπη τα προγράμματα στήριξης της Οικονομίας αναπροσαρμόζονται.
Το ίδιο κάνουμε και εμείς.
Αντιμετωπίζουμε τα δεδομένα αυτά με ξεκάθαρο σχέδιο.
Το επικαιροποιημένο πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης λαμβάνει υπόψη τόσο τα νέα δεδομένα, όσο και τις προβλεπόμενες επιδράσεις από την οικονομική στρατηγική μας.
Επιλέγουμε μείγμα πολιτικής που στόχο έχει να περιορίσει σ’ ένα πρώτο στάδιο τις συνέπειες της διεθνούς καταιγίδας, αλλά και να δημιουργήσει σε ένα δεύτερο στάδιο τις βάσεις ώστε να αφήσουμε πίσω μας την κρίση”.
¨ΚΑΜΙΑ ΧΩΡΑ, ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ, ΚΑΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΒΓΕΙ ΑΛΩΒΗΤΗ ΑΠΟ ΜΙΑ ΤΕΤΟΙΑΣ ΕΝΤΑΣΗΣ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ . ΑΥΤΟ ΙΣΧΥΕΙ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΜΑΣ¨.
" Μπορούμε,όμως να αποτρέψουμε τις πιο βαριές επιπτώσεις, φτάνει να συνειδητοποιήσουμε όλοι την πραγματικότητα.
Να κατανοήσουμε αφενός πως δεν υπάρχουν εύκολες λύσεις, και αφετέρου πως μόνο μια ρεαλιστική, σταθερή και υπεύθυνη πολιτική μπορεί να περιορίσει τις συνέπειες, αλλά και να διασφαλίσει ένα καλύτερο αύριο”.
Αυτή την πολιτική εφαρμόζουμε χωρίς ωραιοποιήσεις, αυταπάτες και παλινωδίες.
Αποφασιστικά, επίμονα, υπεύθυνα”.
Η οικονομική στρατηγική μας διαμορφώνεται σε τρεις άξονες:
 Διατήρηση της ανάπτυξης, έστω και με μειωμένους ρυθμούς, για τη δύσκολη χρονιά που διανύουμε.Αλλά με σταθερή αύξηση τα επόμενα χρόνια.  Αιχμή του δόρατος, στην κατεύθυνση αυτή, είναι το πρόγραμμα για τη ρευστότητα της Οικονομίας, η ενίσχυση της επιχειρηματικότητας του Έλληνα και, ιδίως, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, η τόνωση των δημόσιων επενδύσεων. Και, βεβαίως, η προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων.
– Δημοσιονομική εξυγίανση, με συγκράτηση των δαπανών, μηδενισμό της σπατάλης, δραστικό περιορισμό της φοροδιαφυγής.
 Η πολιτική για τη μείωση των ελλειμμάτων είναι αυστηρή. Και όχι ευχάριστη. Είναι όμως κρίσιμη για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Άλλωστε, στόχος μας είναι η μείωση αυτή να μη γίνει απότομα αλλά σταδιακά, έτσι ώστε να περιορισθούν οι κοινωνικές επιπτώσεις.– Στήριξη των οικονομικά ασθενέστερων με κάθε εφικτό μέτρο στα όρια αντοχής της Οικονομίας μας.
Πρώτο μέλημά μας είναι η θωράκιση της απασχόλησης και η στήριξη, μέσα από στοχευμένες παρεμβάσεις, στις ομάδες που είναι οικονομικά πιο ευάλωτες.
Η κοινωνική συνοχή είναι βασική διάσταση της πολιτικής μας
 ¨ΞΕΡΟΥΜΕ ΟΤΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΔΙΑΣΦΑΛΙΖΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΣΤΗΝ ΑΛΛΗ. Η ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΟΜΩΣ ΑΥΤΗ ΘΑ ΜΑΣ ΘΩΡΑΚΙΣΕΙ ΕΤΣΙ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΠΟΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΙΣ ΧΕΙΡΟΤΕΡΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ. ΚΑΙ ΣΤΑΔΙΑΚΑ ΘΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΝΑ ΤΗΝ ΞΕΠΕΡΑΣΟΥΜΕ¨.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΟΜΩΣ ΑΚΟΜΑ ΕΝΑ ΚΡΙΣΙΜΟ ΖΗΤΗΜΑ.
“Καμία οικονομική πολιτική, ειδικά στους δύσκολους σημερινούς καιρούς, δεν μπορεί να πετύχει από μόνη της. Απαιτείται ένα πολιτικό-κοινωνικό περιβάλλον που να ευνοεί τη συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά. 
Ένα περιβάλλον όπου οι κοινωνικές ομάδες – στις όποιες διεκδικήσεις τους – συνυπολογίζουν το κοινωνικό σύνολο. Όπου αποφεύγονται οι μετωπικές πολιτικές συγκρούσεις. Όπου δεν ισχύει το «όχι σε όλα».
 Όπου δεν επιδιώκεται η δημιουργία κλίματος κοινωνικής αναταραχής”.
“Οι περιστάσεις απαιτούν από όλους να αποδείξουμε έμπρακτα υπευθυνότητα, ωριμότητα, σοβαρότητα.
 Όλα αυτά που κάποτε μπορεί να θεωρούνταν πολυτέλεια,
σήμερα αποτελούν ζωτική αναγκαιότητα. Αποτελούν το αυτονόητο για να ξεπεράσουμε την κρίση. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος 
Η διεθνής κρίση, πολύ πιο έντονη από ό,τι στο ξεκίνημά της, χτυπάει τώρα και την πόρτα της χώρας μας. 
Η αντιμετώπισή της απαιτεί καθαρό σχέδιο και σταθερή βούληση για την εφαρμογή του. 
Το σχέδιο αυτό υπάρχει. Η βούλησή μας είναι δεδομένη. 
Ο στόχος είναι κοινός. Αφορά όλους τους πολίτες, όπου και εάν ανήκουμε πολιτικά”.
ΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΤΟ ΕΙΠΑ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΔΥΟ.
Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΤΗΣ ΑΝΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑΣ.ΚΑΠΟΙΟΙ ΥΠΟΣΧΟΝΤΑΙ ΕΥΚΟΛΕΣ ΚΑΙ ΑΝΕΞΟΔΕΣ ΛΥΣΕΙΣ .ΤΕΤΟΙΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ.ΤΕΤΟΙΟΙ ΔΡΟΜΟΙ ΘΑ ΟΔΗΓΟΥΣΑΝ ΣΕ ΤΡΑΓΙΚΑ ΑΔΙΕΞΟΔΑ.
Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΕΠΙΛΟΓΗ ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΗ.ΕΙΝΑΙ Η ΥΠΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΣΤΑΘΕΡΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΟΥ ΠΕΡΙΟΡΙΖΕΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑΣ ΚΑΙ ΕΓΓΥΑΤΑΙ ΜΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ¨.
Δεύτερο διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κώστα Καραμανλή, για την κρίση, 5 Μαρτίου 2009
Η οικονομική κατάσταση, σε ολόκληρο τον κόσμο, επιδεινώνεται από μέρα σε μέρα.
Οι προβλέψεις των διεθνών οικονομικών οργανισμών, για το επόμενο διάστημα χειροτερεύουν.
Δεν μπορεί να γίνει ασφαλής εκτίμηση για τη διάρκεια και την ένταση της κρίσης.
Πολλές ευρωπαϊκές χώρες βρίσκονται ήδη σε ύφεση.
Η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας προβλέπει την απόλυση, μέσα στο χρόνο, 50 εκ. εργαζόμενων, από τους οποίους 3,5 εκ. στην Ευρώπη.
Υπάρχει, σε όλες τις χώρες, έντονη ανησυχία και αίσθημα ανασφάλειας.
Οι συνέπειες της κρίσης πλήττουν ολοένα και πιο έντονα και τη χώρα μας.
Στη δύσκολη αυτή συγκυρία, αποδεικνύεται κρίσιμο το γεγονός ότι, στα προηγούμενα πέντε χρόνια, μειώσαμε το δημόσιο έλλειμμα, περιορίσαμε την ανεργία, πετύχαμε ρυθμούς ανάπτυξης υψηλότερους από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.
Παρόλα αυτά, η χώρα μας πάντως αντιμετωπίζει σοβαρές δυσκολίες, εξαιτίας, κυρίως, του υπέρογκου δημόσιου χρέους, που κληρονομήσαμε.
Χρέος, για τους τόκους του οποίου καταβάλλουμε περίπου 12 δις ευρώ το χρόνο.
Το μεγάλο αυτό βάρος περιορίζει σοβαρά τις δυνατότητες της Οικονομίας μας και είναι απειλή για την οικονομική σταθερότητα.
Ο δρόμος μπροστά μας είναι δύσκολος.
Απαιτεί επαγρύπνηση, ένταση προσπαθειών, ετοιμότητα και βεβαία απαιτεί την αναγκαία ευελιξία για να γίνουν όπου χρειαστεί οι απαραίτητες προσαρμογές και βελτιώσεις.
Το ολοκληρωμένο σχέδιο που εφαρμόζουμε περιλαμβάνει τρεις άξονες:
– Πρώτον, την ανάπτυξη, έστω και με χαμηλούς ρυθμούς.
– Δεύτερον, τη δημοσιονομική σταθερότητα και–
Τρίτον, τη στήριξη στους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.
Η ισορροπία ανάμεσα στους άξονες αυτούς είναι επιτακτικά επιβεβλημένη και η διασφάλισή της απαιτεί δύσκολες αποφάσεις, υπευθυνότητα από την Κυβέρνηση και τις πολιτικές δυνάμεις, συνεννόηση και συνένωση δυνάμεων
Είχα σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τους επικεφαλής των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων. Δεν περιμένω βέβαια να συμφωνήσουμε όλοι σε όλα.
Δεν περιμένω να εγκαταλείψουν τα κόμματα τις θέσεις τους.
Δεν περιμένω να παραμεριστούν όλες οι διαφορές.
Πιστεύω όμως -και το πιστεύω βαθιά- ότι στις έκτακτες συνθήκες της διεθνούς κρίσης μπορούμε και οφείλουμε να επιτύχουμε μια ευρύτερη συνεννόηση.
Να αφήσουμε στην άκρη τις στείρες αντιπαραθέσεις.
Το ‘’όχι σε όλα’’.
Συνεννόηση που αφορά τα βασικά, τα ουσιώδη, τα αυτονόητα.
Ένα πλαίσιο συνεννόησης που προσδιορίζεται από έξι στοιχειώδεις παραδοχές:
1ον: Τήρηση των κανόνων της ΕΕ. Κανόνες που έχουν συναποφασισθεί και με τη δική μας συμμετοχή και ισχύουν για όλα τα μέλη της.
2ον: Κεντρικό πρόβλημα της χώρας μας αποτελεί διαχρονικά το υψηλό δημόσιο χρέος. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με προγραμματισμό και συντονισμένη προσπάθεια.
3ον: Η σταδιακή μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος με κεντρικό εργαλείο τον αποτελεσματικό περιορισμό των δαπανών στο δημόσιο.
4ον: Το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα ορίζουν τις πραγματικές αντοχές της οικονομίας μας.
Η υπέρβαση αυτών των ορίων θα ήταν πράξη ανευθυνότητας και πιθανόν επικίνδυνη για την οικονομική σταθερότητα.
5ον: Μέσα στα όρια αυτά, είναι αναγκαίες ειδικές και στοχευμένες δράσεις, αφενός αναπτυξιακές στους τομείς και τους κλάδους που πλήττονται πιο άμεσα (όπως ο τουρισμός και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις), και αφετέρου κοινωνικές δράσεις με την εξάντληση κάθε δυνατότητας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
6ον: Όλοι έχουμε υποχρέωση αυτοσυγκράτησης. Να μην ενθαρρύνουμε εξωπραγματικές διεκδικήσεις. Βεβαίως, κάθε κοινωνική, κάθε επαγγελματική ομάδα έχει δικαίωμα να διατυπώνει τα δικά της αιτήματα. Ωστόσο, στις κρίσιμες περιστάσεις που διανύουμε δεν υπάρχουν περιθώρια για ανταγωνισμό πλειοδοσίας.
Δυστυχώς, δεν διαπίστωσα σήμερα να υπάρχει διάθεση συνεννόησης ακόμη και σε αυτά τα αυτονόητα σημεία και μάλιστα σε μια κρίσιμη συγκυρία που θα έπρεπε να αρθούμε όλοι στο ύψος των περιστάσεων.Κάθε κόμμα έχει την ευθύνη των επιλογών και των πράξεών του.
Για την Κυβέρνηση δίλημμα δεν υπάρχει.
Έχουμε επιλέξει το δρόμο της υπευθυνότητας. Και σε αυτό το δρόμο επιμένουμε.
Για μας η Οικονομία, ειδικά τώρα, είναι μεγάλη εθνική υπόθεση.
Ο στόχος μας είναι να περιορίσουμε όσο είναι δυνατό τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης και να εργαστούμε σκληρά για μια καλύτερη επόμενη ημέρα, για όλες τις Ελληνίδες, για όλους τους Έλληνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου