Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη
Η Κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει τον "σκόπελο" της αυξημένης πλειοψηφίας των 3/5 (180 ψήφοι, - άρθρο 28§2**, ή έστω την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151) 28§3, Σύνταγμα), προφανώς θα επιλέξει να εισαγάγει προς συζήτηση και ψήφιση τη λεγόμενη "Συμφωνία των Πρεσπών" με τη διαδικασία του άρθρου 36 § 2* του Συντάγματος, δηλαδή με τη σχετική πλειοψηφία της ψήφισης τυπικού νόμου (δηλαδή επί των παρόντων ).
Όμως το Σύνταγμα μας προβλέπει να ψηφισθεί η συμφωνία των Πρεσπών από 180 διότι:
1. Το Άρθρο 36 (Διεθνής παραστάτης, διεθνείς συνθήκες) § 2 αναφέρει ότι οι συνθήκες για εμπόριο, φορολογία, οικονομική συνεργασία και συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς ή ενώσεις, και όσες άλλες περιέχουν παραχωρήσεις για τις οποίες, σύμφωνα με άλλες διατάξεις του Συντάγματος, τίποτε δεν μπορεί να οριστεί χωρίς νόμο, ή οι οποίες επιβαρύνουν ατομικά τους Έλληνες, δεν ισχύουν χωρίς τυπικό νόμο που τις κυρώνει.
Είναι προφανές ότι η συνθήκη των Πρεσπών δεν περιέχεται στο άρθρο 36 § 2* του Συντάγματος που ισχύει με απλή πλειοψηφία των παρόντων.
2. Το άρθρο 28 (Κανόνες του διεθνούς δικαίου και διεθνείς οργανισμοί) §2 αναφέρει ότι για να εξυπηρετηθεί σπουδαίο εθνικό συμφέρον και να προαχθεί η συνεργασία με άλλα κράτη, μπορεί να αναγνωρισθούν, με συνθήκη ή συμφωνία, σε όργανα διεθνών οργανισμών αρμοδιότητες που προβλέπονται από το Σύνταγμα. Για την ψήφιση νόμου που κυρώνει αυτή τη συνθήκη ή συμφωνία απαιτείται πλειοψηφία των τριών πέμπτων του όλου αριθμού των βουλευτών (σημ. 180 βουλευτές ).
3. Η παράγραφος 3 του ίδιου άρθρου αναφέρει ότι η Ελλάδα προβαίνει ελεύθερα, με νόμο που ψηφίζεται από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών, σε περιορισμούς ως προς την άσκηση της εθνικής κυριαρχίας της, εφόσον αυτό υπαγορεύεται από σπουδαίο εθνικό συμφέρον, δεν θίγει τα δικαιώματα του ανθρώπου και τις βάσεις του δημοκρατικού πολιτεύματος και γίνεται με βάση τις αρχές της ισότητας και με τον όρο της αμοιβαιότητας (σημ. 151 βουλευτές). Όμως η συνθήκη δεν αποτελεί "σπουδαίο εθνικό συμφέρον" και επομένως ούτε οι 151 βουλευτές αρκούν.
Το προκύπτον συμπέρασμα είναι ότι τυχόν ψήφιση της συνθήκης με κάτω από 180 βουλευτές καθιστά την συνθήκη των Πρεσπών αντισυνταγματική.
* Ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης είναι Πρώην Βουλευτής ΝΔ Α’ Αθήνας
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου