Σας είπα όλη την αλήθεια

Τρίτη 15 Ιανουαρίου 2019

Γ. Παπαθανασίου:«Υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν, ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνειδητά φούσκωσε το έλλειμμα του 2009»

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ! ΣΤΗΝ ΑΛΛΟΙΩΣΗ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ ΤΟΥ 2009 ΣΤΗΡΙΧΤΗΚΕ ΤΟ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΜΕΙΟΔΟΣΙΑΣ
Όταν τον Νοέμβριο του 2010 ο Γιάννης Παπαθανασίου, ο πρώην υπουργός Οικονομίας, έγραψε την πρώτη έκδοση του βιβλίου του «Mε τη γλώσσα των αριθμών: Η αλήθεια για την Οικονομία», η Ελλάδα είχε μπει ήδη στο Μνημόνιο. Σκοπός του δεν ήταν άλλος –όπως λέει και στον πρόλογο- από το να αντικρούσει την επιχειρηματολογία της τότε κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι η διακυβέρνηση Κ. Καραμανλή ήταν υπεύθυνη για τον δημοσιονομικό «ξεσάλωμα» που οδήγησε τη χώρα στο ΔΝΤ. 
 Τι έλεγε όμως αλήθεια αυτό το βιβλίο; Ας δούμε πώς προλογίζει το βιβλίο του ο ίδιος ο Γιάννης Παπαθανασίου:
«Μετά από μακρά περίοδο σιωπής, αποφάσισα να παρουσιάσω με στοιχεία την αλήθεια για την οικονομία. Να απαντήσω στις ανακρίβειες, υπερβολές και συκοφαντίες που επί ένα χρόνο εκτοξεύει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, με στόχο να εμφανίσει τη ΝΔ ως αποκλειστικά υπεύθυνη για τα χρόνια προβλήματα της ελληνικής οικονομίας και να καλύψει τις δικές της ευθύνες για την προσφυγή στο ΔΝΤ».


«Σήμερα», γράφει ο Γ. Παπαθανασίου «υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία, που αποδεικνύουν, , ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ συνειδητά φούσκωσε το έλλειμμα του 2009 κατά 10 δισ. ευρώ. Επιπλέον, η Eurostat επέβαλε να περιληφθούν στο έλλειμμα στοιχεία, που ήταν μεν γνωστά, αλλά ουδέποτε μέχρι τώρα είχαν προσμετρηθεί σε αυτό, όπως τα αποτελέσματα των ΔΕΚΟ. Κάτι που εκτοξεύει το έλλειμμα και το χρέος, όχι μόνο για το 2009, αλλά και για όλα τα επόμενα χρόνια και κάνει την προσπάθεια της χώρας για έξοδο από την κρίση ακόμα πιο δύσκολη».
Και σε άλλο σημείο συνεχίζει:
«Είχαμε δηλώσει επίσης προεκλογικά ότι το έλλειμμα, λόγω της επιδείνωσης της διεθνούς κρίσης, και εάν δεν λαμβάνονταν τα απαιτούμενα μέτρα, μπορεί να έφθανε στο 8% του ΑΕΠ, ή περίπου στα 20 δισ. Υποτίθεται λοιπόν ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έκρυβε από την Ε.Ε. ένα ποσό της τάξης των 10 δισ. ευρώ από το έλλειμμα (τη διαφορά των 20 δισ. από τα 30 δισ.). Αυτή είναι η κατηγορία με την οποία η κυβέρνηση διέσυρε τη χώρα διεθνώς. Σε αυτή τη βάση στηρίχθηκαν τα περίφημα "Greek statistics"».

Η αλήθεια για το δημόσιο χρέος

Ο πρώην «τσάρος» της Ν.Δ. απαντά και στα προεκλογικά επιχειρήματα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ότι την περιοδο 2004-2008, η Ν.Δ. αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 80 δισ. ευρώ, εκτοξεύοντάς το στα 262 δισεκατομμύρια. Τι απαντά ο Γιάννης Παπαθανασίου;
«Την 31/12/2003 το Χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν 182. δισ. ευρώ και
την 31/12/2008 διαμορφώθηκε σε 262 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 80 δισ. ευρώ. Πού πήγαν αυτά τα χρήματα:
- 50 δισ. πήγαν για την πληρωμή τόκων, στο δημόσιο χρέος που κληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία.
- 10 δισ. πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί ΝΔ.
- 2,5 δισ. πήγαν για χρέη Νοσοκομείων που βρήκε η ΝΔ από προηγούμενα χρόνια.
- 7 δισ. πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
Δηλαδή από τα 80 δισ., τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ. Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε το 2009, χρονιά που το Δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά πολύ, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες, λόγω της διεθνούς κρίσης, η συνολική εικόνα δεν αλλάζει.
»Στο τέλος του 2009, το χρέος ήταν 298 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 116 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2003. Στο διάστημα 2003 – 2009 οι τόκοι που πληρώθηκαν ήταν 61 δισ. ευρώ, 20 δισ. ήταν οι δαπάνες για εξοπλισμούς, χρέη νοσοκομείων και ταμεία που αναλύσαμε παραπάνω. Άλλα 5,2 δισ. καλύπτουν τις δαπάνες για την απόκτηση προνομιούχων μετοχών των τραπεζών και την αύξηση κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Τα υπόλοιπα 30 δισ. περίπου είναι το έλλειμμα του 2009, όπου φρόντισε να το φτάσει το ΠΑΣΟΚ.
Πρέπει όμως να σημειώσουμε, ότι η αύξηση του χρέους το 2009 συνδέεται και με την προσπάθεια της κυβέρνησης της ΝΔ να στηρίξει την πραγματική οικονομία, με προγράμματα ενίσχυσης συγκεκριμένων κλάδων της οικονομίας (π.χ. εξαγωγές, οικοδομή), που θα είχαν πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Το ύψος του δημοσίου χρέους που κληρονομήσαμε, όπως φαίνεται από τα στοιχεία που παρέθεσα προηγουμένως, δεν επέτρεπε περαιτέρω επέκταση των προγραμμάτων αυτών».

«Τα λέγαμε...»

Η κατακλείδα είναι πως η κυβέρνηση Καραμανλή δεν είχε μείνει απαθής μπροστά στο τσουνάμι της κρίσης, και ότι είχε καταθέσει δημόσια τη δική της δέσμη δύσκολων μέτρων που έπρεπε να παρθούν. Και εδώ η επιχειρηματολογία αντλείται εν πολλοίς από το βιβλίο του Γιάννη Παπαθαασίου.
Γράφει χαρακτηριστικά ο πρώην τσάρος:
«Στις 4 Οκτωβρίου του 2009 η Νέα Δημοκρατία ζήτησε την ψήφο του ελληνικού λαού, προκειμένου να λάβει άμεσα μέτρα περιορισμού του δημοσίου ελλείμματος και του χρέους. Ήταν η πρώτη κυβέρνηση μετά τη μεταπολίτευση, που τόλμησε να παρουσιάσει σε προεκλογική περίοδο συγκεκριμένα –δυσάρεστα, αλλά αναγκαία– μέτρα για την επίτευξη αυτού του στόχου. Το ΠΑΣΟΚ, αντιθέτως, κέρδισε τις εκλογές με την υπόσχεση ότι θα προχωρήσει σε παροχές που ξεπερνούσαν τα 15 δισ. €. Ενώ γνώριζε την πραγματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, επέλεξε συνειδητά να εξαπατήσει τους πολίτες...»
Ολόκληρο το βιβλίο του κ. Παπαθανασίου:
http://www.papathanassiou.gr/numbers.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου