Σας είπα όλη την αλήθεια

Παρασκευή 18 Ιανουαρίου 2019

Ο Κ. Καραμανλής αρνήθηκε δύο φορές τους οικονομικούς δολοφόνους του ΔΝΤ

«Από το 2004, μόλις δηλαδή η ΝΔ κέρδισε τις εκλογές, από τις πρώτες επαφές που είχε στο Εco/Fin με ομολόγους του ετέθη επί τάπητος – και μάλιστα με επιτακτικό τρόπο – το ζήτημα της προσφυγής της χώρας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.«
Τελικά η προτροπή ορισμένων στο Εco/Fin να προσφύγει η Ελλάδα από το 2004 στο ΔΝΤ δεν έγινε αποδεκτή από τον Κ. Καραμανλή
Ο Καραμανλής δεν υποδούλωσε την Ελλάδα στο ΔΝΤ . 
Nαι,προτίμησε την ήπια προσαρμογή στην οικονομία. 
Επιχείρησε να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και να «μαζέψει τα ελλείμματα»,προσπάθησε να μειώσει την ανεργία, να αναδιοργανώσει το κράτος, να εφαρμόσει μια εθνική και πατριωτική πολιτική. 
Aλλά δυστυχώς πολεμήθηκε σκληρά από το Μιντιακό σύστημα εξουσίας, τις σκληρές Πασοκικές συντεχνίες, το λαϊκισμό του ΠΑΣΟΚ και τα σκοτεινά ξένα συμφέροντα.
Την ίδια άρνηση εισέπραξαν και τον Ιούνιο του 2009 από τον πρώην πρωθυπουργό
Την πάγια στάση του ΔΝΤ θυμίζει ο Π. Ρουμελιώτης σε παλαιότερη συνέντευξή του:
Ο γνωστός οικονομολόγος και πρωην εκπρόσωπος του ΔΝΤ θυμίζει τον ρόλο του ΔΝΤ στις κρίσεις της Αργεντινής το 2001 (όταν εκβιαστικά την οδήγησε σε πτώχευση), της Ρωσίας το 1998 (πίεζε για σκληρότερα μέτρα ως προϋπόθεση για χρηματοδοτική στήριξη) και στην κρίση στη Νοτιοανατολική Ασία. «Δεν είναι η πρώτη φορά που λειτουργεί εκβιαστικά. Το Ταμείο συμπεριφέρεται περισσότερο σαν τράπεζα που την ενδιαφέρει να πάρει πίσω τα χρήματά της. Και προκαλεί εντύπωση ότι για να επιτύχει τον στόχο της, χρησιμοποιεί πολιτικές λιτότητας και όχι αναπτυξιακές».
Αναφερόμενος στον Πολ Τόμσεν, τον χαρακτηρίζει ως «ιθύνοντα νου» του ελληνικού αναπτυξιακού αδιεξόδου, καθώς δεν αποδέχτηκε την πρόταση για αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους το 2009, κάτι για το οποίο πίεζαν τόσο ο τότε Γενικός Διευθυντής του Ταμείου, Ντομινίκ Στρος Καν, όσο και ο διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού του ΔΝΤ.
Σύμφωνα με τον κ. Ρουμελιώτη, ο κ. Τόμσεν προσπαθεί απλά να διασώσει το πολιτικό του εκτόπισμα. «Να δικαιολογήσει τους λανθασμένους χειρισμούς, σε σχέση με το ελληνικό πρόγραμμα και τους δείκτες της ελληνικής οικονομίας. Αυτό έχει σίγουρα πολιτικές σκοπιμότητες. Δεν μπορεί να επιστρέψει στη χώρα του τη Δανία, ως αποτυχημένης τεχνοκράτης του ΔΝΤ».
Να θυμίσουμε ότι ο τέως εκπρόσωπος του ΔΝΤ στην Επιτροπή Ελέγχου για το χρέος είχε καταθέσει ότι πριν την υπογραφή του μνημονίου υπήρξαν μυστικές συναντήσεις σε ξενοδοχεία μεταξύ του τότε επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν και εκπροσώπων της Γερμανίας και της Γαλλίας με αντικείμενο την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και προκειμένου να σχεδιαστεί ο τρόπος διάσωσης των δικών τους χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων από την απομείωσή του.
 Ωστόσο, όπως είπε ο κ. Ρουμελιώτης, η γερμανική και η γαλλική πλευρά αρνήθηκαν οποιαδήποτε συμμετοχή σε αναδιάρθρωση, κάτι που φέρεται να εξόργισε τους αμερικανούς. Μάλιστα ο πρώην εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ επικαλέστηκε τηλεγραφήματα που αναφέρονταν σε προβληματικό ρόλο της γερμανικής πλευράς στο θέμα. 
Ο κ. Ρουμελιώτης έκανε λόγο για τεράστιο λάθος τόσο των ευρωπαίων όσο και της Ελλάδας το οποίο οδήγησε στην καθυστέρηση της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, κάτι που έδωσε την δυνατότητα στις γερμανικές και γαλλικές τράπεζες να «ξεφορτωθούν» ελληνικά ομόλογα ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ.
Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «το βασικό λάθος που έγινε με την ένταξη της Ελλάδας στο πρώτο πρόγραμμα προσαρμογής τον Μάιο του 2010, ήταν ότι δεν συμπεριελήφθη η αναδιάρθρωση του χρέους» και πρόσθεσε ότι «ήταν γνωστό σε όλους τους χρηματοπιστωτικούς κύκλους ότι το χρέος δεν ήταν βιώσιμο και ότι η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να το αποπληρώσει». 
«Αυτή η άποψη που εκφράστηκε ανοικτά και δημοσίως από πολλές πλευρές, αλλά δεν εισακούστηκε από τους ιθύνοντες σε Ελλάδα και Ε.Ε. -κυρίως από Ε.Ε.- με αποτέλεσμα το πρόγραμμα να είναι θνησιγενές με οικονομική και ανθρωπιστική καταστροφή. Γνωρίζαμε από την αρχή, όπως επισημαίνεται και από την έκθεση αξιολόγησης του ΔΝΤ που δημοσιεύτηκε τον Μάιο του 2013, ότι το Ταμείο χρειάστηκε να τροποποιήσει το καταστατικό του, για να χρηματοδοτήσει την Ελλάδα. Το καταστατικό απαγορεύει δανεισμό χωρών με χρέος μη βιώσιμο με μεγάλη πιθανότητα. Γι' αυτό το ΔΣ του ΔΝΤ προχώρησε σε αλλαγή καταστατικού», ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης. 
Και σημείωσε ότι επαληθεύτηκαν οι εκτιμήσεις που έλεγαν ότι αν δεν υπάρξει άμεσα αναδιάρθρωση θα ληφθούν σκληρά δημοσιονομικά μέτρα, όπως και έγινε. «Ξέρουμε από την έκθεση που σας ανέφερα ότι τόσο οι ελληνικές αρχές όσο και οι εταίροι, παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ, δεν ήθελαν αυτή την αναδιάρθρωση», είπε και συμπλήρωσε ότι αυτό είχε τεράστιες συνέπειες: «Ο ελληνικός λαός πλήρωσε το λάθος», σημείωσε χαρακτηριστικά, ενώ ερωτηθείς γιατί η ελληνική κυβέρνηση δεν ήθελε αναδιάρθρωση είπε ότι πίστευαν πως δεν χρειαζόταν διότι θεωρούσαν ότι το 2012 η χώρα θα ξανάβγαινε στις αγορές. 

Επίσης είπε ότι η τότε κυβέρνηση ( Παπανδρέου) συνέβαλε όσο μπορούσε για να αποκλειστεί η χώρα από τις αγορές, υπογραμμίζοντας πως όταν υπάρχει κίνδυνος αποκλεισμού από τις αγορές δεν πρέπει να υπάρχει παροχολογία και υπενθύμισε ότι ο προϋπολογισμός του 2010 ήταν σε πνεύμα παροχολογίας, ενώ μετά ήρθαν οι δηλώσεις σε διεθνή φόρα για «Τιτανικό» (Παπακωνσταντίνου) και για «διεφθαρμένη χώρα» (Παπανδρέου), εξαιτίας των οποίων αποδυναμώθηκε εξαιρετικά η χώρα μας. «Η χώρα δυσφημίστηκε σε όλο τον κόσμο και αποκλείστηκε από τις αγορές», ανέφερε ο κ. Ρουμελιώτης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου