Οι συναντήσεις του Κώστα Καραμανλή με τους πολιτικούς αρχηγούς, η στάση τους, τι διδάχθηκε ο Έλληνας πρωθυπουργός τη δραματική εκείνη περίοδο,αλλά και η αντίδραση της Αμερικής στα επεισόδια του Δεκεμβρίου του 2008 περιγράφονται με γλαφυρό τρόπο από το Μανώλη Κοττάκη στα παρακάτω αποσπάσματα από το βιβλίο του ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ- OFF THE RECORD.
Οι συναντήσεις Καραμανλή- πολιτικών αρχηγών την επόμενη το πρωί δεν πήγαν καλά. Αληθινά πατριωτική στάση- όπως αναγνώρισε μετέπειτα ο ίδιος ο Καραμανλής- έδειξε η Αλέκα Παπαρήγα.
΄ Περάσαμε εμφύλιο, δικτατορία, διώξεις, διωγμούς. Αν είχα μπροστά μου αυτούς που παίζουν τους αριστερούς φορώντας κουκούλα, θα τους ξεσκέπαζα”! Είπε στον Καραμανλή αγανακτισμένη η Κεφαλλονίτισσα γενική γραμματέας του ΚΚΕ.
Όταν βγήκε από το Μαξίμου, κατήγγειλε το ΣΥΡΙΖΑ ότι “χαϊδεύει” τους κουκουλοφόρους και πέταξε “ ξεκούδουνα” μία αιχμή για “Ταλιμπάν”. Είπε συγκεκριμένα: “ Δε γνωρίζω αν αυτός ο σκληρός πυρήνας σήμερα έχει γίνει κάτι σαν τους Ταλιμπάν”. Είχε ενημερωθεί για την παρουσία μεταναστών από το Αφγανιστών και το Πακιστάν στα “αυθόρμητα επεισόδια”.
Ο Παπανδρέου από την πλευρά του έθεσε θέμα απώλειας της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης ( αυτό ήταν το θέμα που τον έκαιγε, όχι ότι καγόταν η πόλη), ενώ ο Αλαβάνος και ο Καρατζαφέρης δεν πρόσθεσαν κάτι “αξιοσημείωτο”.
*****************************************
Τι διδάχθηκε ο πρωθυπουργός από εκείνο το δραματικό μήνα;
Μου το εξομολογήθηκε λίγο καιρό αργότερα.
Διδάχθηκε:
- ότι οι “ αναρχικοί” στην Ελλάδα δεν είναι 1.500, αλλά 15.000,
- ότι “ έχουν ένα εντυπωσιακό σύστημα ενημέρωσης”,
- ότι κινδύνεψε η ζωή του θανάσιμα καθώς, ΄πως ενημερώθηκε λίγο αργότερα, ξένες υπηρεσίες είχαν εκπνήσει σχέδιο δολοφονίας του (!),
- ότι σύμφωνα με αναπόκριση του Μιχάλη Ιγνατίου από την Αμερική ( δημοσιεύτηκε στην Ημερησία της 16ης Δεκεμβρίου θεωρούναν πλέον πό τους συμμάχους “ αναλώσιμος”.
Πιο συγκεκριμένα ο Ιγνατίου έγραφε τότε:
Μέρα και νύχτα τα τηλεοπτικά δελτία στην Αμερική μεταδίδουν το κραχ της δημοκρατίας στην Ελλάδα, σάμπως κααι δεν συνέβαινε τίποτε άλλο στον κόσμο...
Η έκταση των επεισοδίων και το μίσος που έβγαινε από μία μερίδα διαδηλωτών υποψίασε πολλούς ανθρώπους, ιδιαίτερα αυτούς που πιστεύουν πως οι υπερατλαντικοί σύμμαχοι έχουν σχέδιο να μετατρέψουν την Ελλάδα σε φτωχό συγγενή της Ευρώπης.
Και προσέθετε:
Ένας διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον που ασχολείται με τα ελληνικά θέματα έλεγε σε ομόλογό του ότι καμία σοβαρή κυβέρνηση δε θα διαπραγματευτεί με τον Καραμανλή είτε το θέμα είναι οικονομικό είτε ανήκει στη σφαίρα της πολιτικής. Άλλωστε- τόνισε- σύντομα θα γίνουν εκλογές!!!!
Και ο Ιγνατίου κατέληγε:
Εάν δεν είχε προηγηθεί η δολοφονία ενός ανυπεράσπιστου παιδιού, που δικαιολογούσε την αρχική έκρηξη αγανάκτησης, θα έλεγα πως η εικόνα της ανυπεράσπιστης καμένης Αθήνας θύμιζε τις “επαναστάσεις” στη Γεωργία, στην Ουκρανία και σε άλλες πρώην κουμουνιστικές χώρες... Βέβαια είναι αδιανόητο να συνδέσει κανείς τις ανεξέλεγκτες διαδηλώσεις της Αθήνας με τις ανατροπές των κυβερνήσεων σε Γεωργία και στην Ουκρανία...
Όμως την ίδια στιγμή δεν μπορεί να μη σκεφτεί ο ανεξάρτητος παρατηρητής πως για τους Αμερικανούς στρατοκράτες ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι το μαύρο πρόβατο του ΝΑΤΟ, ένας ηγέτης που δήθεν δημιουργεί προβλήματα στους συμμάχους, ιδιαίτερα στις ΗΠΑ... Είτε είχαν ανάμιξη οι Αμερικανοί- που δεν επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία- είτε όχι, ο καταποντισμός του Καραμανλή και η πιθανή έξοδός του από την πολιτική δε στενοχώρησε τους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάτρτμεντ...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου