Σας είπα όλη την αλήθεια

Τετάρτη 4 Ιουλίου 2018

Ο Μπους πίεζε τον Κ. Καραμανλή από το 2004 για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων

Από τον πρώτο καιρό που ανέλαβε τη διακυβέρνηση της χώρας ο Κ. Καραμανλής δέχθηκε πιέσεις για την επίλυση του θέματος της ονομασίας των Σκοπίων με τους όρους που ήθελαν οι Αμερικανοί...Βρήκαν, όμως το δάσκαλό τους!

Ταχεία λύση με τα Σκόπια, λέει ο Μπους

Την ταχύτατη επίλυση του προβλήματος με την ονομασία των Σκοπίων, ώστε Ελλάδα και Ηνωμένες Πολιτείες «να επικεντρωθούν στους κοινούς μας στόχους στα Βαλκάνια και πέρα από αυτά», επιθυμεί ο πρόεδρος των ΗΠΑ κ. Τζ. Μπους και το καθιστά σαφές με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό κ. K. Καραμανλή.
Στην επιστολή του, με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2004, ο κ. Μπους εξηγεί τους λόγους για τους οποίους η Ουάσιγκτον αποφάσισε να αναγνωρίσει τη FYROM με το συνταγματικό της όνομα, προσθέτοντας ωστόσο ότι «θα ασπαστούμε οποιαδήποτε λύση προκύψει από τις διαπραγματεύσεις». Υπογραμμίζει, μάλιστα, ότι η χώρα του «θα συνεχίσει να υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών να εξεύρουν λύση στο θέμα της ονομασίας της Μακεδονίας».
Αξιοσημείωτο είναι ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ αναφέρει πως αντιλαμβάνεται ότι δημιουργήθηκε πρόβλημα («σημαντική αντιπαράθεση») στην Ελλάδα εξαιτίας της προαναφερθείσας απόφασης για αναγνώριση της «Δημοκρατίας της Μακεδονίας».
Και αφού σημειώνει ότι «κατά τη διάρκεια των εγκάρδιων συνομιλιών που είχαμε στον Λευκό Οίκο τον περασμένο Μάιο θίξαμε αυτό το δύσκολο θέμα, το οποίο και οι δύο ευχόμαστε να είχε λυθεί από πολύ καιρό», συνεχίζει: «Οι ΗΠΑ έπρεπε να δράσουν γρήγορα και αποτελεσματικά, λόγω της ταχύτητας των εξελίξεων και τη σημασία των όσων διακυβεύονταν στο δημοψήφισμα της 7ης Νοεμβρίου στη Μακεδονία. O μοναδικός μας στόχος ήταν να ενισχύσουμε τη σταθερότητα στη Μακεδονία και στη γειτονική της περιοχή, σε μια κρίσιμη στιγμή».
Σε ιδιαίτερα θερμό ύφος και προσφωνώντας τον Έλληνα πρωθυπουργό «Dear Costas», ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπογραμμίζει: «Οι χώρες μας είναι σύμμαχες στο NATO και οι πολίτες μας στενοί φίλοι. Έχουμε κοινά στρατηγικά συμφέροντα και βαθιές πολιτιστικές σχέσεις και αποδίδουμε μεγάλη σημασία στις εξαιρετικές διμερείς μας σχέσεις. Προσμένω να συνεργαστούμε στα χρόνια που έρχονται».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου