Σας είπα όλη την αλήθεια

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Σκάνδαλο υποκλοπών. Ξημερώματα Τετάρτης 9 Μαρτίου 2005 δολοφονήθηκε ο Κώστας Τσαλικίδης. Δεν υπάρχει δολοφονία χωρίς δολοφόνο


Αν μπορούσε να ορίσει κανείς τα σημεία-σταθμούς στην πορεία της χώρας από τις ημέρες δόξας του 2004 στην προμελετημένη υπαγωγή της χώρας σε μνημόνια το 2010, ένα από αυτά είναι το σκάνδαλο των υποκλοπών, ένα από τα μεγαλύτερα των τελευταίων δεκαετιών, που αποκάλυψε η κυβέρνηση Καραμανλή στις 2 Φεβρουαρίου 2006.

Άμεση σχέση με την υπόθεση αυτή έχει και ο θάνατος του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη, υψηλόβαθμου στελέχους της Vodafone υπεύθυνου για τα δίκτυα το 2005, ο οποίος βρέθηκε από τη μητέρα του απαγχονισμένος έξω από το μπάνιο του σπιτιού του.
 13 χρόνια μετά τον θάνατο του, η εισαγγελέας Πρωτοδικών Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του εισαγγελέα Εφετών Γρηγόρη Πεπόνη, άσκησε ποινική δίωξη κατ’ αγνώστων, για ανθρωποκτονία από πρόθεση, δικαιώνοντας τον τεράστιο αγώνα της οικογένειας Τσαλικίδη, η οποία ποτέ δεν πείστηκε από την εκδοχή της αυτοκτονίας του παιδιού της.
Οι υποκλοπές αποκαλύφθηκαν στις 4 Μαρτίου 2005, έπειτα από έλεγχο ρουτίνας, που διεξήγαγε η εταιρία Vodafone στο λογισμικό της. 
Αποκαλύφθηκε πως μέσω ειδικού λογισμικού που είχε εγκατασταθεί στην εταιρία και μέσω 14-16 καρτοκινητών τηλεφώνων-σκιών παρακολουθούνταν, την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ως και το 2005, περίπου 100 τηλέφωνα υψηλόβαθμων προσώπων, τα οποία κατέγραφαν τις συνομιλίες.
Τα ονόματα των προσώπων που βρίσκονταν υπό παρακολούθηση, όπως είχε γίνει γνωστό εκείνη την εποχή, ήταν Καραμανλής Κωνσταντίνος, Μολυβιάτης Πέτρος, Σπηλιωτόπουλος Σπήλιος, Βουλγαράκης Γιώργος, Παπαληγούρας Αναστάσιος, Βαλληνάκης Γιάννης, Δήμας Σταύρος, Μπακογιάννη Θεοδώρα, Μαραβέλης Δημήτριος, Ιατροπούλου Αικατερίνη, Μεϊντάνη Μαρίνα, Μαρής Γεώργιος, Κόκα Αικατερίνη, Βαλληνδάς Γεώργιος, Φεργάδης Θεόδωρος, Ψυχογιός Γεώργιος, Αγγελάκης Δημήτριος, Χορευτάκη Γλυκερία, Γιαννόπουλος Νικόλαος, Μακρής Κων/νος, Μουρατίδης Αργύριος, Μπαρμπαρούση Δήμητρα, Βιτούνη Δέσποινα, Ρουμπινίδου Μιλάνα, Βουτσίνος Αλέξανδρος, Κακοταρίτης Ιωάννης, Σηφακάκης Ιωάννης, Κουλίδου Αναστασία, Τσιλιμάντος Γρηγόριος, Νικολίνας Ιωάννης, Νότας Αναστάσιος, Σόντις Θεόδωρος, Παυλίδης Πέτρος, Παπαντωνίου Ιωάννης, Πνευματικάκης Εμμανουήλ, Μοκτάρ Ραμζί, Ισκιάρ Αττίλα, Μαλούμ Μοχαμάτ Ουντίν, Αντουλάχ Τζαμάλ, Χουσεΐν Μοχάμετ Σαντίκ, Μοχαμάτ Μείμ, Χουσείν Μοχάμεν, Ιμπραχήμ Αχμάντ Τάρεκ, Καντίρ Αρης, Ταίρ Χερμίζ και Σαντί Αγιούμπι.
Μετά από δικαστική έρευνα δύο ετών που δεν απέδωσε αποτελέσματα, η υπόθεση μπήκε στο αρχείο τον Αύγουστο του 2008. Δύο χρόνια μετά, το 2010 η υπόθεση ξανάνοιξε με την εμφάνιση νέων στοιχείων που υποδείκνυαν υπόθεση κατασκοπείας με ανάμιξη ης αμερικανικής πρεσβείας.
Ο Τσαλικίδης, που ήταν υπεύθυνος για την ανάπτυξη του δικτύου της εταιρείας Vodafone, βρέθηκε νεκρός στις 9 Μαρτίου 2005, μία μέρα πριν γνωστοποιηθεί στις Αρχές η ύπαρξη του ύποπτου λογισμικού. Ο θάνατός του αποδόθηκε αρχικά σε αυτοκτονία, εκδοχή που υποστηρίχτηκε από το πρώτο δικαστικό πόρισμα. Η υπόθεση όμως άνοιξε ξανά το 2010 καθώς νέα στοιχεία αποκάλυψαν στενή διασύνδεση του θανάτου με την υπόθεση των υποκλοπών και ενίσχυσαν την εκδοχή της δολοφονικής ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου