Σας είπα όλη την αλήθεια

Κυριακή 31 Μαρτίου 2019

«Ανεξέλεγκτο που λειτουργεί από μόνος του», έβλεπαν οι Αμερικανοί τον Καραμανλή

«Ανεξέλεγκτος που λειτουργεί από μόνος του», χαρακτηρίζεται ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής από τον κ. Speckhard, Αμερικανό πρέσβη κατά την ενημέρωσή του προς τον Πρέσβη κ. Schulte, που ερχόταν για επίσκεψη στην Αθήνα στις 8 Απριλίου 2008.
«Οι κινήσεις του Καραμανλή προς τη Ρωσία, βλάπτουν την εικόνα της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον. Την ίδια στιγμή οι δυνατότητες της Πρεσβείας να επηρεάσει την ελληνική θέση είναι μειωμένες λόγω διαφόρων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένου του γεγονότος ότι ο Καραμανλής φαίνεται να ασκεί από μόνος του την πολιτική προσέγγιση με τη Ρωσία.

Ο Κώστας Καραμανλής χαράσσει την εξωτερική πολιτική με διαβούλευση με τους υπουργούς εξωτερικών, Αμύνης και άλλους υπουργούς ή συμβούλους, μέσω των οποίων θα μπορούσαμε να ασκήσουμε επιρροή, στην τάση του να πιστεύει ότι η βελτίωση των σχέσεων με τη Ρωσία και η ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβο είναι συμφέρουσες.»

Δημόσιο Χρέος: Ποιας περιόδου τα σπασμένα πληρώνουμε… και θα πληρώνουμε;


Μία εικόνα χίλιες λέξεις λένε οι Κινέζοι, και στην περίπτωση του ελληνικού δημόσιου χρέους, η εικόνα που παρουσιάζει  το www.bankingnews.gr, δείχνει ξεκάθαρα την περίοδο που ο δανεισμός της χώρας εκτοξεύθηκε υποθηκεύοντας όχι μόνο το σήμερα αλλά και το αύριο της χώρας.
Στον πίνακα, διαφαίνεται χαρακτηριστικά ότι στην εποχή της δικτατορίας της περιόδου 1967-1973 το δημόσιο χρέος ενώ σταθεροποιείται τα πρώτα χρόνια, από το 1972 αρχίζει εμφανώς η αποκλιμάκωση του, καθώς ο δανεισμός του κράτους εξασφαλίζεται από το ντόπιο κεφάλαιο και την εσωτερική αγορά φτάνοντας το 1974 στα 115 δις. δραχμές . 
Η ίδια πολιτική του εσωτερικού δανεισμού ακολουθείται και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή, φτάνοντας το δημόσιο χρέος το 1981 στα 1,2 τρις δραχμές περίπου στο 22-30% του ΑΕΠ. Ωστόσο, μετά το 1974 ο δημόσιος τομέας διευρύνεται εντυπωσιακά, ενώ αρχίζουν σταδιακά να διογκώνονται και τα ελλείμματα. 
Από το 1981 και μετά ξεκινά ο εκτροχιασμός. Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία του υπ. Οικονομικών και εισηγητικές εκθέσεις επί του προϋπολογισμού, τα ελλείμματα του ευρύτερα δημόσιου τομέα, από το 13,4% επί του ΑΕΠ το 1981 θα φθάσουν το 1989 στο 26,1%. Τα ελλείμματα θα καλυφθούν κατά 106% από τον δανεισμό. Πλέον η χώρα μας έγινε συχνός «πελάτης» των ξένων δανειστών, με το χρέος να ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ από το 25% των περιόδων της δικτατορίας και του Καραμανλή. 
Από την περίοδο του 1994 και μετά, ο στόχος της ΟΝΕ φέρνει την πολιτική ηγεσία να ακολουθήσει το δρόμο της σταθεροποίησης. Η κυβέρνηση Σημίτη ( σχόλιο Πυρήνα: Με το γνωστό swap, που πληρώνουμε) περιορίζει το χρέος κοντά στο 100% του ΑΕΠ, αλλά τα τοκοχρεωλύσια της προηγούμενης δεκαετίας έχουν αρχίσει να κάνουν την εμφάνιση τους, προκαλώντας ολοένα και περισσότερο δανεισμό. 
Οι κυβερνήσεις Καραμανλή προσπαθούν να σταθεροποιήσουν, και ορισμένες φορές καταφέρνουν να φέρουν το χρέος κάτω από το 100% του ΑΕΠ, αλλά την τελευταία διετία φαίνεται ότι το χρέος ξεφεύγει και πάλι, για να το παραλάβει η νυν κυβέρνηση κοντά στο 120%  ( οι καταγγελίες του Σαμαρά και των Τσιπροκαμμένων για την τεχνητή διόγκωση των οικονομικών στοιχείων του 2009, ρίχνονται στον Καιάδα)του ΑΕΠ.

Δημόσιο Χρέος (ποσοστό του ΑΕΠ)
1974 22,5% του ΑΕΠ
1981 31,2% του ΑΕΠ
1987 56,1% του ΑΕΠ
1990 80,7% του ΑΕΠ
1993 111,6% του ΑΕΠ
2004 108,5% του ΑΕΠ
2008 110% του ΑΕΠ

Σάββατο 30 Μαρτίου 2019

«Παιχνίδια» κατασκόπων

Ποιοι είναι οι πρωταγωνιστές του σχεδίου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης Καραμανλή, σύμφωνα με την έρευνα του ανακριτή Δ. Φούκα

Γράφει η Άννα Κανδύλη 

Πράκτορες της CIA που αλώνιζαν στην Ελλάδα, Ισραηλινοί «επιχειρηματίες» με παρελθόν στη Mossad, ανώτεροι διπλωμάτες, ποινικοί κρατούμενοι, αλλά και Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας που δραστηριοποιείται στις Ηνωμένες Πολιτείες, συνθέτουν το παζλ των προσώπων στην πολύκροτη υπόθεση της παρακολούθησης τηλεφώνων υπουργών της κυβέρνησης Κσραμανλή.
Το ένταλμα σύλληψης εις βάρος του William B., πρώην πράκτορα της CIA, ξετυλίγει το κουβάρι μιάς απίστευτης ιστορίας, την οποία θα ζήλευε και ο «μετρ» του αστυνομικού μυθιστορήματος Τζον Λε Καρέ…

Όλα ξεκινούν από τη στιγμή που η υπεύθυνη του καταστήματος κινητής τηλεφωνίας στην Ακτή Μιαούλη, ενώπιον του ανακριτή Δημήτρη Φούκα, αναγνώρισε στο πρόσωπο της Irene B. τη γυναίκα που αγόρασε τα 4 καρτοκινητά «σκιές», τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση του πρώην πρωθυπουργού και υπουργών της κυβέρνησής του.

Πιάνοντας τον μίτο από αυτό το σημείο, ο ανακριτής ταυτοποίησε η συγκεκριμένη γυναίκα, η οποία είναι σύζυγος του καταζητούμενου πλέον για κατασκοπεία William B., ο οποίος, σύμφωνα με την πολύμηνη έρευνα, δραστηριοποιείται στην Ελλάδα από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 ως επιχειρησιακό στέλεχος κλιμακίου της CIA. Ο διορισμός του στη χώρα μας, βέβαια, δεν ήταν τυχαίος. Ο Αμερικανός γνώριζε καλά την Ελλάδα, αφού περνούσε πολλά καλοκαίρια στα νησιά. Η δε σύζυγός του έχει ελληνικές ρίζες. Κατάγεται από την Κάρπαθο και, σύμφωνα με πληροφορίες, μέχρι πριν από περίπου ένα χρόνο κατοικούσε στη Θεσσαλονίκη μαζί με την κόρη τους.

Παλιός γνώριμος
Από τη δεκαετία του ’90, λοιπόν, ο William συνεργαζόταν με τις αντίστοιχες ελληνικές υπηρεσίες, κυρίως σε θέματα αντιμετώπισης της τρομοκρατίας, με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του στην επιχείρηση με κωδική ονομασία «ΔΙΚΤΥ». Η ε λόγω επιχείρηση αφορούσε επέμβαση και απομάκρυνση μεγάλων ποσοτήτων εκρηκτικών από την πρεσβεία του Ιράκ, το 2003. Για τη διευκόλυνση της δράσης του χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα και κωδικές ονομασίες, με προτίμηση σε ονόματα του Ευαγγελίου… Πέτρος, Μάρκος, Λουκάς…

Άλλωστε, με στοιχεία ταυτότητας
Πέτρος Μάρκου αγοράστηκαν στις 8/6/2004 από το κατάστημα κινητής τηλεφωνίας στον Πειραιά οι συσκευές που χρησιμοποιήθηκαν ως καρτοκινητά – «σκιές» στις παρακολουθήσεις κυβερνητικών κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στη χώρα μας. Η άρση τηλεφωνικού απορρήτου που ακολούθησε, έδειξε πως μία από αυτές τις τηλεφωνικές συνδέσεις ενεργοποιήθηκε σύνδεση με στοιχεία συνδρομητή «American Embassy, Βας. Σοφίας 91, Αθήνα». Η αποκάλυψη της υπόθεσης «έκαψε» τον αμερικανό πράκτορα, τον οποίο απέσυρε τότε η υπηρεσία του για λίγους μήνες μέχρι να «κατακάτσει η σκόνη» του σκανδάλου.

Επανήλθε στην Ελλάδα τον Αύγουστο του 2005 έχοντας λάβει θεώρηση εισόδου από την ελληνική πρεσβεία στο Χαρτούμ, ως Α’ γραμματέας της πρεσβείας των ΗΠΑ. Έκτοτε πηγαινοερχόταν στη χώρα μας, έως ότου η υπόθεση μπήκε εκ νέου στο «μικροσκόπιο» της Δικαιοσύνης από τον ανακριτή Δ. Φούκα, οπότε και εξαφανίστηκε. Κάποιες πληροφορίες λένε ότι συνεχίζει την «καριέρα» του στο Αφγανιστάν…

Το σχέδιο «Πυθία»
Ο δικαστικός λειτουργός παρά τις εκτιμήσεις αρκετών ότι ήταν σχεδόν αδύνατον να εντοπιστούν οι φυσικοί δράστες των υποκλοπών, επέμεινε στην έρευνά του και μάλιστα κατάφερε να συνδέσει τις υποκλοπές με το σχέδιο «Πυθία», που στόχο είχε την αποσταθεροποίηση της χώρας την περίοδο 2007 – 2009.

Από τα στοιχεία που συγκέντρωσε ως τώρα ο ανακριτής, προκύπτει ότι γύρω από την υπόθεση της παρακολούθησης των τηλεφώνων και του σχεδίου δολοφονίας του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή μαινόταν ένας αδυσώπητος επιχειρηματικός πόλεμος, αλλά και ένα «μπρα ντε φερ» γεωπολιτικών συσχετισμών.

Το σύστημα παρακολούθησης συνόρων GIS, με ρωσικό λογισμικό που είχε προμηθευτεί η χώρα μας, ήταν κομβικό σημείο στην προσπάθεια αλλαγής στρατηγικής από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, με παρεμβάσεις Αμερικανών και Ισραηλινών ενόψει και της διαφαινόμενης συμφωνίας με τη Ρωσία για τον αγωγό Southstream.

Δύο επιχειρηματίες, ισραηλινής καταγωγής, φαίνεται να έπαιξαν σημαντικό ρόλο.
Για τον έναν τις πρώτες πληροφορίες έδωσε στον ανακριτή πρώην ανώτερος έλληνας διπλωμάτης, ο οποίος στο παρελθόν είχε τη φήμη του ανθρώπου των «ειδικών αποστολών» στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ σήμερα χαρακτηρίζεται ως «διεθνής παίκτης», με δραστηριότητα ακόμα και στο μακρινό Σουδάν…

Ο εν λόγω Ισραηλινός επιχειρηματίας, πρώην πράκτορας της Mossad, εκπροσωπούσε εταιρεία παροχής συμβουλών ασφαλείας σε κυβερνήσεις και μεγάλες εταιρείες και ήθελε να προωθήσει στην Ελλάδα ένα άλλο σύστημα παρακολούθησης συνόρων, πιέζοντας μάλιστα «ασφυκτικά», όπως λένε γνώστες της δράσης του, πρόσωπα που ήταν στα κέντρα λήψης αποφάσεων. Μεταξύ αυτών και πρώην υπουργός της κυβέρνησης Παπανδρέου. Προς την ίδια κατεύθυνση, δηλαδή, στην προώθηση αμερικανο-ισραηλινών συμφερόντων, κινείται και ο έτερος επιχειρηματίας.


Το αξιοσημείωτο είναι, σύμφωνα
με δικαστικές πηγές, ότι δεν προσπαθούσαν μόνο να προωθήσουν νέα projects, αλλά να ακυρώσουν και συμβάσεις άλλων έργων, ήδη υπογεγραμμένες, με τρίτες χώρες, όπως η Ρωσία. Οι πιέσεις φαίνεται πως δεν είχαν αποτέλεσμα την περίοδο διακυβέρνησης του Κ. Καραμανλή. Έτσι, ο πρώην πρωθυπουργός έγινε στόχος. Αυτό ήρθε να επιβεβαιώσει και το υπόμνημα ενός ποινικού, ο οποίος πρόσφατα καταδικάστηκε σε ποινή ισόβιας κάθειρξης για ανθρωποκτονία.

Πριν από μερικές εβδομάδες, ο δικηγόρος του εμφανίστηκε ενώπιον του ανακριτή Δ. Φούκα, υποστηρίζοντας ότι ο πελάτης του έχει σημαντικές πληροφορίες για το σχέδιο «Πυθία». Ο ποινικός ισχυρίζεται πως το 2007 τον πλησίασαν κάποια άτομα που του παρουσιάστηκαν ως «Έλληνες πατριώτες από την Αμερική» και του ζήτησαν –καθώς ήταν γνώστης του διαδικτύου- να παρακολουθεί κυβερνητικές ιστοσελίδες. Στη συνέχεια, δε, του ζητήθηκε να συντάξει και κάποιους χάρτες με συγκεκριμένες διαδρομές.

Ο ποινικός, ο οποίος τις επόμενες ημέρες θα κληθεί από τον ανακριτή να καταθέσει, ισχυρίζεται επίσης ότι γνωρίζει και που βρίσκονται δύο γιάφκες με όπλα που διατηρούσαν τα εν λόγω άτομα στην Αθήνα. Η συνεργασία τους λέει πως έληξε πριν από περίπου ενάμισι χρόνο…

Την ίδια ώρα, Έλληνας μεγαλοεπιχειρηματίας που δραστηριοποιείται και στις ΗΠΑ και τον τελευταίο χρόνο έχει μπει στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης για οικονομικά σκάνδαλα στον τραπεζικό χώρο, σε προφορική συνομιλία του με τον Δ. Φούκα υποστήριξε πως διαθέτει και αυτός στοιχεία για το σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας μας την περίοδο 2007 – 2009. Σύμφωνα με πληροφορίες, περιέγραψε στον ανακριτή δύο επισκέψεις του στην Αμερική την επίμαχη περίοδο, όπου υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου του είπαν για τους σχεδιασμούς που γίνονται για τη μετά Καραμανλή περίοδο…
Φεβρουάριος 2015
Πηγή εφημ. «RealNews»
kostasxan.blogspot.com

Πετρέλαιο στο Ιόνιο

Μετά από 2,5 χρόνια διαπραγματεύσεων οι δύο χώρες υπογράφουν την συμφωνία για την ΑΟΖ στην θαλάσσια περιοχή που τις ενώνει.

Έρευνα των «Φακέλων» με ρεπορτάζ από την Αλβανία

Η ιστορία για το πετρέλαιο στο Ιόνιο ξεκινά με τις καταγραφές του Ηροδότου πριν 2500 χιλιάδες χρόνια.. Αναζητώντας την άκρη του νήματος η Σοφία Παπαϊωάννου ταξιδεύει μέχρι την γειτονική Αλβανία, εκεί που σημαντικά πετρελαϊκά κοιτάσματα συνδέονται σύμφωνα με τους επιστήμονες, με το τι πραγματικά υπάρχει στο Ιόνιο. Με οδηγό ειδικούς επιστήμονες ΟΙ ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ κάνουν ένα μεγάλο οδοιπορικό στην Δυτική Ελλάδα στα ίχνη του «μαύρου χρυσού» ενώ απαντούν σε όλα τα ερωτήματα που αφορούν στην σχέση του Ιονίου με πετρελαϊκά κοιτάσματα αλλά και το διπλωματικό παρασκήνιο στις σχέσεις Ελλάδας-Αλβανίας.



Σοφία Παπαϊωάνου

Όμως ούτε στο Ιόνιο η Ελλάδα είχε καταφέρει να οριοθετήσει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με την Αλβανία. Τον Απρίλιο του 2009 ο τότε Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Καραμανλής και η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη πραγματοποίησαν επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Μετά από 2,5 χρόνια διαπραγματεύσεων οι δύο χώρες υπογράφουν την συμφωνία για την ΑΟΖ στην θαλάσσια περιοχή που τις ενώνει. Οι Υπουργοί των εξωτερικών βάζουν τις υπογραφές. Ο πρέσβης κύριος Γιώργος Σαββαίδης συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις και έχει μονογράψει την συμφωνία με την Αλβανία.

Γιώργος Σαββαΐδης — Πρέσβης Ε.Τ., Επικεφαλής Ομάδας Διαπραγμάτευσης ΑΟΖ

Διαπραγματευτήκαμε κάθε λεπτομέρεια η οποία έπρεπε να γίνει αντικείμενο διαπραγματεύσεως με βάση τις ισχύουσες διατάξεις του δικαίου της θαλάσσης .Έγινε η εργασία κατά τρόπο επαγγελματικό και από τις δυο πλευρές και απόλυτα νόμιμο κάλυψε δε το σύνολο της οροθετικής γραμμής και η γραμμή η οποία συμφωνήθηκε καλύπτει και την υφαλοκρηπίδα, η οποία αναφέρεται ονομαστικά στη συμφωνία, αλλά και όλες τις θαλάσσιες ζώνες οι οποίες ενδεχομένως θα πρέπει να μπορούν να κηρυχθούν από τα δυο κράτη ως εφαρμόσιμες.

Σοφία Παπαϊωάνου

Μετά την πανηγυρική υπογραφή ο Έλληνας Πρωθυπουργός εκφωνεί για πρώτη φορά λόγο στο αλβανικό κοινοβούλιο. Δύο όμως μήνες μετά τον Ιούνιο του 2009 πραγματοποιούνται εκλογές στην Αλβανία. Το κόμμα του Σαλί Μπερίσα κερδίζει πάλι τις εκλογές αλλά το αποτέλεσμα αμφισβητείται από το κόμμα της αντιπολίτευσης που προσφεύγει στο συνταγματικό δικαστήριο.



Σοφία Παπαϊωάνου

Αμέσως μετά τις εκλογές ο πρόεδρος του σοσιαλιστικού κόμματος και δήμαρχος των Τιράνων ο Έντι Ράμα ο χαμένος των εκλογών στέλνει την απόφαση αυτή ανάμεσα στον Καραμανλή και στον Μπερίσα στο συνταγματικό δικαστήριο της χώρας. Το συνταγματικό δικαστήριο της Αλβανίας με ομόφωνη απόφασή του κρίνει ότι δε μπορεί να επικυρωθεί αυτή η συνθήκη γιατί μεταξύ άλλων αντιβαίνει σε κάποια άρθρα του Συντάγματος της Αλβανίας. Από τότε μέχρι σήμερα το θέμα της οριοθέτησης της οικονομικής αποκλειστικής ζώνης στο θαλάσσιο χώρο του Ιονίου ανάμεσα στην Αλβανία και στην Ελλάδα έχει παγώσει.

Σοφία Παπαϊωάνου

Αν είχε προχωρήσει αυτή η οριοθέτηση η Ελλάδα θα είχε στα χέρια της ένα πολύ καλό προηγούμενο συμφωνίας. Ο δημοσιογράφος Σταύρος Λυγερός ισχυρίζεται ότι αυτό δεν το ήθελαν οι Τούρκοι.

Σταύρος Λυγερός — Δημοσιογράφος

Οι πληροφορίες μας είναι ότι υπήρξε τουρκική παρέμβαση εξ ου και είχαμε απόρριψη από το ανώτατο δικαστήριο της γειτονικής χώρας.

Σοφία Παπαϊωάνου

Έχετε κάποιες υποψίες ή έχετε κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Αλβανίας αλλά και η κίνηση του σοσιαλιστικού κόμματος να ήταν καθοδηγούμενα από άλλους τρίτους;

Γιώργος Σαββαΐδης — Πρέσβης Ε.Τ., Επικεφαλής Ομάδας Διαπραγμάτευσης ΑΟΖ

Δεν μπορώ να κάνω εκτιμήσεις και να πω αν υπήρξαν άλλοι παράγοντες οι οποίοι υποκίνησαν αυτή τη προσφυγή, γεγονός που παραμένει όμως ότι για την Ελλάδα υπάρχει αυτή η συμφωνία, δεν είναι κυρωμένη βεβαίως συμφωνία, διότι σταμάτησε η διαδικασία της κυρώσεως, από την άλλη μεριά είναι μία συμφωνία σπουδαιότατη για το μέλλον των σχέσεων των δύο χωρών, είναι μία συμφωνία ισορροπημένη, η Αλβανική πλευρά ακόμη και μετά την έκδοση της αποφάσεως του δικαστηρίου προέβη σε επαλειμμένες δηλώσεις ότι θεωρεί ότι είναι μία πολύ καλή συμφωνία, πρόσθεσε βεβαίως ότι δεσμεύεται από την απόφαση του Αλβανικού Συνταγματικού δικαστηρίου και στη φάση που βρισκόμαστε και αφού έχουν προηγηθεί ορισμένες επαφές με την Αλβανική πλευρά για το ζήτημα αυτό, βρισκόμαστε σε αναμονή συγκεκριμένων ιδεών που περιμένουμε από την αλβανική πλευρά για το πώς θα ξεπεράσουμε την παρούσα να μην πω αδιέξοδο την παρούσα ακινησία στο ζήτημα αυτό. .

Παρακολουθήστε όλη την εκπομπή  εδω

31 Μαρτίου 2015 Ολόκληρη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο

Θέλουν να ξεχάσεις το προμελετημένο έγκλημα! Τα χέρια τους στάζουν από το αίμα των νεκρών των μνημονίων

31 Μαρτίου 2015 Ολόκληρη η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το μνημόνιο
«Προς τη Βουλή των Ελλήνων
Πρόταση σύστασης εξεταστικής επιτροπής για την υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων (σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ.2 Σ και 144 επ. του Κανονισμού της Βουλής)
Τον Μάϊο 2010 υπογράφηκε η πρώτη δανειακή σύμβαση – συνδεδεμένη με το πρώτο Μνημόνιο κατανόησης (MoU) - μεταξύ Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Με την δανειακή σύμβαση επιβλήθηκε στην Ελλάδα η υποχρέωση να υλοποιήσει ένα πρόγραμμα λιτότητας και δημοσιονομικής προσαρμογής που εξουθένωσε την κοινωνία, διέρρηξε τον κοινωνικό ιστό και διέλυσε την οικονομία. Σήμερα και ενώ έχει μεσολαβήσει η υπογραφή δεύτερης Δανειακής Σύμβασης που συνοδευόταν από νέο Μνημόνιο Κατανόησης το οποίο συνέχιζε και βάθαινε την πολιτική της λιτότητας και των οριζόντιων περικοπών έχει γίνει σαφές όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη ότι το πρόγραμμα της υποτιθέμενης διάσωσης της ελληνικής οικονομίας έχει απολύτως αποτύχει. 
Μετά από πέντε χρόνια επιτήρησης και Μνημονίων η κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας είναι δραματική. Το δημόσιο χρέος έχει ξεπεράσει το 180% του ΑΕΠ από 127,1% το 2009, το ποσοστό ανεργίας στο 27% από 9,5% το 2009, έχει καταργηθεί κάθε προστασία των εργαζομένων μέσω της συνολικής απορρύθμισης της αγοράς εργασίας, το κοινωνικό κράτος έχει διαλυθεί και την κοινωνία μαστίζει μια πρωτοφανής ανθρωπιστική κρίση, απόλυτα συνδεδεμένη με την πιο μακροχρόνια ύφεση σε καιρό ειρήνης. 
Μέχρι την μεγάλη πολιτική αλλαγή του Ιανουαρίου του 2015, η δημοκρατία και οι θεσμοί είχαν δεχθεί μέγιστη και συστηματική υποβάθμιση, μέσα από τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας, την παράκαμψη του Κοινοβουλίου, τη νομοθέτηση υπέρ της διαπλοκής και τις παρεμβάσεις στο έργο της Δικαιοσύνης, την παράδοση δημόσιων αγαθών και περιουσίας σε ιδιωτικά συμφέροντα. 
Η Ελλάδα μετατράπηκε σε πειραματόζωο ενός νέου κοινωνικού και οικονομικού μοντέλου με εργαλείο την εσωτερική υποτίμηση που οδήγησε εκατομμύρια συνανθρώπους μας στην ανεργία και τη φτώχεια, ενώ ταυτόχρονα συρρικνώθηκε η δημοκρατία και καταστρατηγήθηκαν και παραβιάσθηκαν βάναυσα τα ατομικά, κοινωνικά και οικονομικά δικαιώματα των Ελλήνων πολιτών.
Η εξεταστική επιτροπή της οποίας τη συγκρότηση ζητούμε οι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές πρέπει να διερευνήσει τα ζητήματα που ανέκυψαν κατά την χρονική περίοδο από τον Οκτώβριο 2009 μέχρι τον Ιανουάριο του 2015 και να αποδώσει τις ευθύνες που αναλογούν στους πολιτικούς πρωταγωνιστές της περιόδου οι οποίοι αποφάσισαν την είσοδο της χώρας στο καθεστώς της μνημονιακής επιτροπείας και υλοποίησαν συγκεκριμένες πολιτικές οι οποίες έβλαψαν το δημόσιο συμφέρον, ζημίωσαν το Ελληνικό Δημόσιο και την οικονομία της χώρας και θυματοποίησαν τον ελληνικό λαό. 
Συγκεκριμένα η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει: 
1. την περίοδο από τον Οκτώβριο 2009 έως τον Μάιο 2010 και την υπογραφή της πρώτης Δανειακής Σύμβασης ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες, τα γεγονότα, οι πράξεις και οι παραλείψεις που δημιούργησαν τις προϋποθέσεις για την υπογραφή της (ενδεικτικά τα γεγονότα που πρέπει να διερευνηθούν αφορούν, μεταξύ άλλων, την ενδεχόμενη παραποίηση στοιχείων για το έλλειμμα του έτους 2009, την κερδοσκοπία σε βάρος των ελληνικών ομολόγων καθώς και το ενδεχόμενο οι αποφάσεις των αρμόδιων οργάνων για την διαχείριση των ελληνικών ομολόγων να ευνόησαν την σχετική πρακτική κλπ).
2. την περίοδο από τον Μάιο 2010 έως τον Νοέμβριο 2011 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες που οδήγησαν στην υπογραφή της δεύτερης Δανειακής Σύμβασης. 
3. την περίοδο από τον Νοέμβριο του 2011 έως τον Μάιο του 2012 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους η οποία και οδήγησε στην απομείωση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων, την οικονομική καταστροφή των μικροομολογιούχων, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε την ανάγκη για την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών. 
4. την περίοδο από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιανουάριο του 2015 ώστε να διευκρινισθούν και διαλευκανθούν, μεταξύ άλλων, οι συνθήκες κάτω από τις οποίες υλοποιήθηκε η αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Ειδικότερα, η Επιτροπή πρέπει να διερευνήσει ιδίως όλες τις λεπτομέρειες που σχετίζονται με τις συγχωνεύσεις και εξαγορές Τραπεζών, τα κριτήρια επιλογής των συστημικών Τραπεζών, τους λόγους για τους οποίους έγινε αποδεκτό η δεύτερη ανακεφαλαιοποίηση να γίνει με τιμή κατώτερη της αρχικής τιμής κτήσης εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου των μετοχών των Τραπεζών αλλά και κάθε άλλο συναφές ζήτημα, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. 
5. κάθε άλλο ζήτημα που ενδέχεται να προκύψει στο πλαίσιο της διερεύνησης των ανωτέρω θεμάτων, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας οργάνων και μορφωμάτων που προορίσθηκαν νομοθετικά να εξυπηρετήσουν την υλοποίηση των Μνημονίων και των Μνημονιακών στόχων, όπως το ΤΑΙΠΕΔ, η Γενική Γραμματεία Εσόδων κλπ
Στο πλαίσιο των ερευνών η Επιτροπή οφείλει να εξετάσει και να αξιολογήσει, μεταξύ άλλων, και κάθε διαθέσιμο στοιχείο που περιέχεται στις δικογραφίες που έχουν κατά την προηγούμενη πενταετία διαβιβασθεί στη Βουλή των Ελλήνων και σχετίζονται με τα ανωτέρω υπό διερεύνηση θέματα. 
Στόχος της Επιτροπής είναι η συγκέντρωση στοιχείων ώστε μεταξύ άλλων να διακριβωθεί αν υπάρχουν ενδείξεις τέλεσης παράνομων πράξεων από πολιτικά ή άλλα πρόσωπα. 
Θεωρούμε χρέος μας να ενεργήσουμε προκειμένου να υλοποιηθεί αυτό που η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών-ανεξάρτητα από το τι ψήφισαν στις τελευταίες εκλογές- επιθυμεί και δικαιούται: ουσιαστική αναζήτηση των αιτιών και των ευθυνών για την πρωτοφανή οικονομική κρίση, μια κρίση χρέους που μετατράπηκε σε εθνική τραγωδία και πλήττει σήμερα τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελλήνων πολιτών και την ίδια τη Δημοκρατία.
Με αυτό ακριβώς το πνεύμα και για αυτούς τους λόγους, οι υπογράφοντες και υπογράφουσες βουλευτές, προτείνουμε τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής σύμφωνα με τα άρθρα 68 παρ. 2 του Συντάγματος και 144επ. του Κανονισμού της Βουλής για την διερεύνηση και διαλεύκανση των συνθηκών και των ευθυνών που οδήγησαν στην υπαγωγή της Ελλάδας στο καθεστώς των μνημονίων και της επιτήρησης και για κάθε άλλο ζήτημα που σχετίζεται με την εφαρμογή και υλοποίηση των Μνημονίων.»

Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019

Πού οφειλόταν η αναθεώρηση του χρέους του 2009

Όσον αφορά εξάλλου, την αναθεώρηση του χρέους για το 2009 και τα προηγούμενα χρόνια από τη Eurostat, το Νοέμβριο του 2010, αυτή δεν οφείλεται στην αποκάλυψη δήθεν κρυφών υποχρεώσεων.
Οφείλεται στο γεγονός ότι καταγράφηκαν στο χρέος το γνωστό swap της Goldman Sachs, (που έγινε το 2001, επί ΠΑΣΟΚ, και μας ακολουθεί έκτοτε) και οι συσσωρευμένες οφειλές των ΔΕΚΟ, οι οποίες ήταν γνωστές εντός και εκτός Ελλάδος από τους δημοσιευμένους ισολογισμούς.
Γιάννης Παπαθανασίου

Πέμπτη 28 Μαρτίου 2019

Είναι ή παριστάνουν τους χαζούς όσοι υπερασπίζονται το Γεωργίου της ΕΛ.ΣΤΑΤ. ;

Γράφει η Μαρίκα Λυσιάνθη
Αν δεν υπήρχε η… αυτολογοκρισία, θα μπορούσε να γράψει κανείς πολλά για το παρελθόν εκείνων που σπεύδουν, με θέρμη, καθυστερημένα ή… από συνήθεια, να υπερασπιστούν τον Ανδρέα Γεωργίου της ΕΛΣΤΑΤ.
Τον άνθρωπο που η ελληνική Δικαιοσύνη αντιμετωπίζει ως κακουργηματία, για την αλλοίωση του ελλείμματος του 2009, που έβαλε την Ελλάδα στο Μνημόνιο.
Κοινό στοιχείο των περισσότερων, το μίσος τους για τον Κώστα Καραμανλή. Επειδή έχουν ένα ακόμη κοινό στοιχείο.
 Ανδρώθηκαν, μεγαλούργησαν και σε κάθε περίπτωση… πέρασαν από το ταμείο, τη “χρυσή” εποχή Σημίτη.
Την εποχή της μεγάλης λεηλασίας της Ελλάδας.
Μιας και σύμφωνα με τους ίδιους, για τη χρεοκοπία του τόπου δεν ευθύνεται το πλιάτσικο εκείνης της περιόδου, με τους ωκεανούς σκανδάλων και τις απευθείας αναθέσεις, αλλά οι… προσλήψεις συμβασιούχων επί Καραμανλή.
Οι Γεωργίου-λάγνοι λοιπόν, είναι στην πλειοψηφία τους ευεργετημένοι.
Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Μην ξεχνάτε άλλωστε ότι, ο Κώστας Σημίτης μπορεί να το έβαλε στα πόδια το 2004, και να έγινε ο πρώτος πρωθυπουργός στην Ιστορία της χώρας που αρνήθηκε να εμφανιστεί στην κάλπη και να τιμωρηθεί από τους Έλληνες, χρησιμοποιώντας ως… μπροστινό στις εκλογές του 2004 τον Γιώργο Παπανδρέου, το σύστημα με τα πάσης λογής ορφανά του ωστόσο, παραμένει… ζωντανό.
Από το 2009, με όλες τις κυβερνήσεις και σε όλα τα κόμματα. Στην Αυτοδιοίκηση. Στο τραπεζικό σύστημα. Παντού.
Μην τους αδικείτε λοιπόν. Οι άνθρωποι αισθάνονται μια βιωματική ανάγκη να υπερασπιστούν τον Ανδρέα Γεωργίου. Κάποιες φορές ωστόσο σε εξοργίζουν. Όπως για παράδειγμα με το επιχείρημα που ακούγεται εδώ και εβδομάδες, δειλά-δειλά και χαμηλόφωνα, ότι ο πρώην πρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ δεν ευθύνεται για το έλλειμμα του 2009, μιας και ο ίδιος τοποθετήθηκε στο αξίωμά του αργότερα.
Έτσι ακριβώς συνέβη.
Μόνο που… γι’ αυτό τοποθετήθηκε στην ΕΛΣΤΑΤ ο Ανδρέας Γεωργίου. Για να προσυπογράψει την παραποίηση του ελλείμματος του 2009, επί εποχής Παπανδρέου-Παπακωνσταντίνου, χωρίς την οποία παραποίηση δεν θα είχε διακοπεί ο δανεισμός της χώρας από τις αγορές, και δεν θα είχαμε μπει στο Μνημόνιο.
Γιατί, αν δεν είχε επικυρώσει ο Ανδρέας Γεωργίου την παραποίηση του ελλείμματος, η Δικαιοσύνη, και όχι μόνο η ελληνική, θα είχε παρέμβει από τότε. Από το καλοκαίρι του 2010. Μερικές μόλις εβδομάδες μετά την ένταξη της Ελλάδας στο Μνημόνιο. Δεν θα είχαν περάσει έξι χρόνια εθνικής καταστροφής.
Είναι λοιπόν χαζοί, ορισμένοι, ή τους παριστάνουν;
Πηγή «Υστερόγραφα»

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Η ολέθρια μεθόδευση του Παπανδρέου με απλά στοιχεία


Η ολέθρια μεθόδευση του Παπανδρέου με απλά στοιχεία: 
«Την ημέρα που παρέδωσε ο Καραμανλής στον Παπανδρέου ήταν Τρίτη 6 Οκτωβρίου 2009, το δημόσιο χρέος ανερχόταν κοντά στα 280 δις ευρώ, αλλά κρατήστε στο μυαλό σας μια λεπτομέρεια για να γίνει κατανοητή η ελληνική τραγωδία και πώς μπορούσε να αποφευχθεί: 130 από τα 280 δις ευρώ μας τα είχαν δανείσει δύο μόνο ευρωπαϊκές τράπεζες, μία γερμανική, η DeutscheBank, και μία γαλλική, η BNPPARIBAS. 
Το χρέος ήταν μεγάλο, αλλά η διαπραγματευτική ισχύς του Έλληνα πρωθυπουργού απέναντι σε Μέρκελ και Σαρκοζί θα ήταν εξίσου μεγάλη σε περίπτωση που χρησιμοποιούσε στο παρασκήνιο το όπλο της στάσης πληρωμών για να επαναδιαπραγματευτεί εκείνη τη στιγμή το χρέος. 
Όμως ο Παπανδρέου είχε άλλα στο μυαλό του. Στενοί συνεργάτες και συνομιλητές του Καραμανλή την εποχή εκείνη προσθέτουν: “Πιθανότατα θα είχαμε αποφύγει το ΔΝΤ, αν είχαμε πάρει εμείς τα μέτρα που εξήγγειλε ο Καραμανλής στη ΔΕΘ. Η παρτίδα σωζόταν τότε και το έλλειμμα θα έμενε σε διατηρήσιμα επίπεδα. Φαντάζεστε τον Καραμανλή με τρόικες πάνω από το κεφάλι του;”».

Το χρέος της Κεντρικής Διοίκησης στις 31.12.2018 ανέρχεται σε: €358,9 δισεκ. (31/12/2018),ενώ τα εισοδήματα των νοικοκυριών μειώθηκαν συνολικά κατά 42 δισ. ευρώ, κατά τα έτη 2010 έως και το 2017.

Η συνολική μείωση της περιόδου 2010 μέχρι και το 2017 φτάνει στο 36,4% και είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικά, οι πολίτες μιας χώρας να χάνουν πάνω από το 1/3 των εισοδημάτων τους, εν καιρώ ειρήνης.

Πυρήνας Καραμανλή: ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΟ ΕΓΚΛΗΜΑ
Με πληροφορίες από sofokleousin.gr και 
pdma.gr
Μάτωσαν τα νοικοκυριά στη διάρκεια των μνημονίων, με τα εισοδήματα να μειώνονται συνολικά κατά 42 δισ. ευρώ, κατά τα έτη 2010 έως και το 2017.
Οι μεγαλύτερες μειώσεις καταγράφηκαν στην πρώτη τριετία των δύο πρώτων μνημονίων, μέχρι και το 2012, με τα εισοδήματα να συρρικνώνονται κατά 35,6 δισ. ευρώ, ενώ συνολικά μέχρι και το 2014, το 1ο και το 2ο μνημόνιο κόστισαν συνολικά 39,7 δισ. ευρώ.
Οι μειώσεις συνεχίστηκαν και με το τρίτο μνημόνιο, που εφαρμόστηκε από το 2015 και μετά, αλλά αισθητά πιο επιβραδυνόμενες και συνολικά κόστισαν 2,4 δισ ευρώ στην τριετία 2015-2017.
Η συνολική μείωση της περιόδου 2010 μέχρι και το 2017 φτάνει στο 36,4% και είναι πρωτοφανές στα παγκόσμια χρονικάοι πολίτες μιας χώρας να χάνουν πάνω από το 1/3 των εισοδημάτων τους, εν καιρώ ειρήνης.
Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΑΑΔΕ, το ύψος των δηλωθέντων εισοδημάτων από τα νοικοκυριά το 2010, έτος κατά το οποίο η χώρα μπήκε στα μνημόνια, ανέρχονταν στο ποσό των 115,7 δισ. ευρώ, για να μειωθούν, σταδιακά στο ποσό των 73,6 δισ. ευρώ, ή κατά 42,1 δισ. ευρώ.
Η πτώση των εισοδημάτων ξεκίνησε από νωρίς, από το πρώτο έτος των μνημονίων το 2010.
Όπως προκύπτει από τον σχετικό πίνακα, τα δηλωθέντα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2009 (δηλώθηκαν το 2010) ανήλθαν σε 115,7 δισ. ευρώ.
Το επόμενο έτος, με τις πρώτες μνημονιακές περικοπές και τις απολύσεις, τα εισοδήματα μειώθηκαν δραματικά κατά 15,4 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν στο επίπεδο των 100,3 δισ. ευρώ.
Το 2011 ακολούθησε νέα βουτιά των εισοδημάτων κατά 11 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκαν σε 89,3 δισ. ευρώ.
Το 2012 ήταν η χρονιά των δύο μνημονίων. Εφαρμόστηκαν οι «ουρές» του 1ου μνημονίου και τα νέα μέτρα του 2ου μνημονίου, με αποτέλεσμα τα εισοδήματα να μειωθούν περαιτέρω κατά 9,18 δισ. ευρώ, και να διαμορφωθούν στο ποσό των 80,12 δισ. ευρώ.
Στα χρόνια που ακολούθησαν οι ρυθμοί μείωσης των εισοδημάτων επιβραδύνθηκαν, αλλά εξακολούθησαν να κινούνται σε πτωτική τροχιά. Το 2013, μειώθηκαν κατά 1,35 δισ. ευρώ, το 2014, κατά 2,76 δισ. ευρώ.

Το δε χρέος της Κεντρικής Διοίκησης στις 31.12.2018 ανέρχεται σε:
€358,9 δισεκ.

Τρίτη 26 Μαρτίου 2019

Μπερίσα: Ευθύνη τρίτου παράγοντα η αποτυχία της συμφωνίας για την υφαλοκρηπίδα με την Ελλάδα

«Η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε μετά από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα».
14 Οκτ 2016
Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, δήλωσε για πρώτη φορά δημοσίως ότι «η συμφωνία για τον ορισμό της υφαλοκρηπίδας με την Ελλάδα απέτυχε μετά από την παρέμβαση ενός τρίτου παράγοντα».
«Θέλω να πω στους Αλβανούς ότι σύντομα θα καταλάβουν ποιών τα συμφέροντα εξυπηρετήσατε και σας το δηλώνω με απόλυτη πεποίθηση ότι το κάνατε για λογαριασμό τρίτου παράγοντα. Η ιστορία θα το αποδείξει», τόνισε ο Μπερίσα, απευθυνόμενος στην κυβέρνηση του Έντι Ράμα, που ως αξιωματική αντιπολίτευση είχε παραπέμψει στο Συνταγματικό Δικαστήριο την συμφωνία.
Ο πρώην πρωθυπουργός της Αλβανίας, η κυβέρνηση του οποίου υπέγραψε την συμφωνία για τον καθορισμό των θαλάσσιων συνόρων με την Ελλάδα το 2009, δεν διευκρίνισε ποιος είναι ο τρίτος παράγοντας

Έτσι ασκείς εθνική πολιτική - Η υπογραφή του αγωγού TAP είχε ως προαπαιτούμενο την υπογραφή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας

Την Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 (με Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή), οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και Αλβανίας, στα ΤΙΡΑΝΑ, μονόγραψαν σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, κείμενο Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών, τις οποίες δικαιούνται οι δύο χώρες, βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου. 

Έτσι ασκείς εθνική πολιτική
Επίσκεψη Καραμανλή στα Τίρανα
Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών, κ.κ. Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα, υπογράφηκε στις 27 Απριλίου 2009, στα Τίρανα, από τους υπουργούς Εξωτερικών, η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Οι κ.κ. Καραμανλής και Μπερίσα αναφερόμενοι στις διμερείς σχέσεις... υπογράμμισαν τη σημαντική και ποιοτική, όπως την χαρακτήρισαν, πρόοδο που αυτές έχουν σημειώσει τα τελευταία χρόνια.
«Και οι δυο χώρες έχουν κάνει αξιοσημείωτα βήματα για τη δημιουργία ενός κλίματος κατανόησης και εμπιστοσύνης και σε αυτό το πνεύμα η Ελληνική Εθνική Μειονότητα στην Αλβανία αποτελεί έναν ισχυρό δεσμό ζωτικής σημασίας μεταξύ των δυο χωρών μας», πρόσθεσε επ' αυτού ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Ο πρωθυπουργός, που πραγματοποιεί από χθες το μεσημέρι επίσημη επίσκεψη στα Τίρανα, συνεχάρη τον κ. Μπερίσα για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ και ο Αλβανός πρωθυπουργός από την πλευρά του τον ευχαρίστησε για την ελληνική βοήθεια στη διαδρομή προς την Ατλαντική Συμμαχία αλλά και στην προσπάθεια για ένταξη της Αλβανίας στην E.E.
«Υποστηρίζουμε και ενθαρρύνουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Αλβανίας και όλων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων. Συζητήσαμε με τον κ. Μπερίσα σχετικά με τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η Αλβανία έναντι της Ε.Ε. Η εφαρμογή των κριτηρίων και των προαπαιτούμενων σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες θα διευκολύνει την προσέγγιση με την ευρωπαϊκή οικογένεια. Η διεξαγωγή εκλογών σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, το κράτος δικαίου, η αντιμετώπιση της διαφθοράς, ο σεβασμός των ανθρωπίνων και μειονοτικών δικαιωμάτων είναι πολύ σημαντικά βήματα προς αυτή την κατεύθυνση», ανάφερε, μεταξύ άλλων, ο κ. Κώστας Καραμανλής.
Ο κ. Σαλί Μπερίσα, αναφερόμενος στην ελληνική μειονότητα, είπε ότι η κυβέρνησή του βοηθάει για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής της κάτι που, όπως είπε, θα συμβάλει σημαντικά στην περαιτέρω σύσφιγξη των σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.
Η συνάντηση των δύο πρωθυπουργών διήρκεσε μισή ώρα και συζητήθηκε όλο το φάσμα των ελληνοαλβανικών σχέσεων. Αμέσως μετά ο κ. Κώστας Καραμανλής συναντήθηκε με την Πρόεδρο της Βουλής, Κόμπα Τόπαλι, και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Μπαμίρ Τόπι.
Το απόγευμα μίλησε στο αλβανικό κοινοβούλιο και στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας κ. Αναστάσιο και την ηγεσία της ελληνικής μειονότητας. 
ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ 
Η υπογραφή του αγωγού TAP είχε ως προαπαιτούμενο την υπογραφή της οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας
Την Πέμπτη, 19 Μαρτίου 2009 (με Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή), οι αντιπροσωπείες Ελλάδος και Αλβανίας, στα ΤΙΡΑΝΑ, μονόγραψαν σε επίπεδο Γενικών Γραμματέων των δύο υπουργείων Εξωτερικών, κείμενο Συμφωνίας για την Οριοθέτηση της Υφαλοκρηπίδας και άλλων θαλασσίων ζωνών, τις οποίες δικαιούνται οι δύο χώρες, βάσει των διατάξεων του Διεθνούς Δικαίου. Κατά τις επίσημες ανακοινώσεις, η συμφωνία βασίστηκε στις διατάξεις της Συμβάσεως των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θαλάσσης και στην αρχή της λεγομένης ‘μέσης γραμμής’. Υπήρξε απόλυτη αποδοχή των ρυθμίσεων που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο εκ μέρους της Αλβανίας και το Ελληνικό ΥΠ.ΕΞ. εκτίμησε ότι θα συνέβαλε στην περαιτέρω ανάπτυξη των φιλικών σχέσεων μεταξύ Ελλάδος και Αλβανίας

Την Δευτέρα 27 Απριλίου 2009, ο Κώστας Καραμανλής πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Αλβανία. Παρουσία των πρωθυπουργών των δυο χωρών Κώστα Καραμανλή και Σαλί Μπερίσα υπογράφτηκε στα Τίρανα η συμφωνία για το καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών και της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας και Αλβανίας.
Τη συμφωνία υπέγραψαν οι υπουργοί Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και Λουλζίμ Μπάσα και σε δηλώσεις τους, αμέσως μετά, οι δυο πρωθυπουργοί την χαρακτήρισαν ιδιαίτερα σημαντική.
Η Νομοθετική Κοινοβουλευτική Επιτροπή της αλβανικής Βουλής επικύρωσε την συμφωνία, χωρίς την παρουσία της αντιπολίτευσης των Σοσιαλιστών του Εντυ Ράμα, οι οποίοι, κατόπιν αποφάσεως του κόμματός τους, δεν παρίσταντο στις συνεδριάσεις της αλβανικής Βουλής, ως μποϊκοτάζ, προς την Κυβέρνηση Μπερίσα, την οποία θεωρούσαν προϊόν βίας και νοθείας.
Επιπλέον, δεν άρεσε στις αλβανικές εφημερίδες η υπογραφή οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας μεταξύ Ελλάδας – Αλβανίας, γιατί θεώρησαν ότι η συμφωνία αυτή αδικεί την Αλβανία και ότι πρόκειται για ‘συναλλαγές κάτω από το τραπέζι, μυστική διπλωματία και έσχατη προδοσία
Οι εφημερίδες αφιέρωσαν πολυσέλιδα άρθρα στο θέμα, λέγοντας ότι η οριοθέτηση έγινε κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου και ότι ο Μπερίσα δώρισε 225τ.χ. στην Ελλάδα στο Ιόνιο, επισυνάπτοντας τον χάρτη που ‘τους πάσαραν οι Έλληνες’.
Στην συνέχεια έγιναν εκλογές στην Ελλάδα, από τις οποίες μας προέκυψε Κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ., με πρωθυπουργό τον Γ. Παπανδρέου
Καθ’όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου (ήδη από τον Απρίλιο 2009), ο Γ. Παπανδρέου είχε ενσωματώσει στις τάξεις του ΠΑ.ΣΟ.Κ. Αλβανούς οπαδούς του Αλβανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος, και τους είχε παραχωρήσει δικά τους γραφεία στο κτίριο της οδού Βαλτετσίου.
Προεκλογικά, 12 Σοσιαλιστές βουλευτές του Εντυ Ράμα όργωσαν όλη την Βόρεια Ελλάδα, προτρέποντας τους συμπατριώτες τους να στηρίξουν το ΠΑ.ΣΟ.Κ., και 3 ήταν δίπλα στον Γ.Παπανδρέου στην κεντρική προεκλογική ομιλία του, στο Πεδίο του Άρεως. Και βέβαια μην νομίζετε ότι όλα αυτά τα έκαναν γιατί τους πήρε ο πόνος για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. αλλά για να προωθήσουν τα ΔΙΚΑ ΤΟΥΣ συμφέροντα.
Και η ‘ευγνωμοσύνη’ του ‘πράσινου αδελφού’ Εντι Ράμα, δεν άργησε να φανεί.
Στα μέσα Οκτωβρίου ο ‘αδελφός Εντυ’, σε συνέντευξη Τύπου από τον ανθελληνικό τηλεοπτικό σταθμό TOP CHANNEL, στοιχιζόμενος πίσω από αλβανικούς επεκτατικούς κύκλους και σε απαιτήσεις ορισμένων βουλευτών του κόμματός του, δήλωσε:
« Η συμφωνία αυτή είναι απολύτως λανθασμένη και ανάξια, για αυτό πρέπει να βρεθούν τρόποι για την επαναδιαπραγμάτευσή της ». Ο τότε αντιπρόεδρος της Αλβανικής Κυβέρνησης Μπερίσα ΙΛΙΡ ΜΕΤΑ τόνισε ότι « Η συμφωνία αυτή είναι διαφανής και συνάδει με το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας, και η αμφισβήτησή της θα βλάψει τις άριστες Ελληνο-Αλβανικές σχέσεις ».



Ο ‘ΑΔΕΛΦΟΣ ΕΝΤΥ’ (ΡΑΜΑ)
Όμως. ο ‘Εντυ Ράμα, έκανε προσφυγή κατά της Συμφωνίας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας, ‘παγώνοντας’ την επικύρωση της συμφωνίας από την Αλβανική Βουλή, η οποία θα έπρεπε πλέον να περιμένει αυτήν την επικύρωσή πρώτα από τα Αλβανικά Δικαστήρια.

Το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο, τον Ιανουάριο 2010 ακύρωσε τελικά την συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα Ελλάδας-Αλβανίας των Κ.Καραμανλή –Σαλί Μπερίσα.
Οι αντιμαχόμενοι τη συμφωνία Σοσιαλ(η)στάδες και άλλοι εθνικιστικοί κύκλοι ισχυρίσθηκαν ότι 354 τετρ.χιλ. Αλβανικών χωρικών υδάτων παραχωρήθηκαν στην Ελλάδα
Καμαρώστε τον αδελφό Έντυ στο παρακάτω βίντεο να χαιρετίζει το σοσιαλ(η)σταρά Γιώργο στα ελληνικά και αναλογιστείτε και τους λόγους που ακυρώθηκαν ΟΛΕΣ οι ενεργειακές συμφωνίες του Κ. Καραμανλή με τη Ρωσία, ενώ αυτή με τον αγωγό TAP προχώρησε χωρίς καμία αναφορά στο θέμα της ΑΟΖ