Οι δυνάμεις που πολεμούσαν τον Καραμανλή δεν ήθελαν να τον “ ρίξουν” με τις κλασικές μεθόδους, όπως τις παλιές ,καλές εποχές.
Επιθυμούσαν να τον διασύρουν για να τον εξαφανίσουν διά παντός από τον πολιτικό χάρτη, ώστε να μην επιχειρήσει κανείς ποτέ στο μέλλον μια τέτοια πολυδιάστατη πολιτική στις διεθνείς σχέσεις της χώρας.
Οι κόκκινες γραμμές που είχε πατήσει στην εξωτερική πολιτική ο Καραμανλής είχαν ενεργοποιήσει μηχανισμούς που δε στόχευαν να αλλάξει απλώς η χώρα πρωθυπουργό, αλλά ζώνη επιρροής.
Σύντομα κατάλαβε και ο ίδιος ότι η παραμονή του στο Μαξίμου δε διευκόλυνε τη χώρα, ενώ η ... παραίτησή του θα προστάτευε την πατρίδα.
Μετρώντας τις επιλογές που είχε, λοιπόν, θεώρησε, σωστά όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, πως η χώρα με την όποια κυβέρνηση προέκυπτε από τις κάλπες έπρεπε να εκμεταλλευτεί το χρόνο ως την εκλογή του προέδρου Δημοκρατίας, το Μάρτιο του 2010, για να λάβει μέτρα για την οικονομία.
Ότι, επίσης σωστά, η ένταση στο Αιγαίο θα υποχωρούσε και η κοινωνική ειρήνη, την οποία εσκεμμένα διασάλευσαν τα γνωστά κέντρα, θα επανερχόταν.
Ότι θα πετύχαινε, τέλος, ένα αξιοπρεπές εκλογικό αποτέλεσμα.
Δυστυχώς, στον τομέα της οικονομίας, ο Παπανδρέου σπατάλησε, για λόγους που θα μάθουμε όταν έρθει το πλήρωμα της ιστορίας, το χρόνο, για να ξεφύγει από τις προεκλογικές του δεσμεύσεις, και πήρε μέτρα το Μάιο του 2010.
Πολύ αργά δηλαδή... Η χώρα ήταν πλέον εκτός αγορών, κρεμασμένη στο τσιγκέλι της εξάρτησης.
Η στάση του αυτή και η εξώθηση του Καραμανλή σε εκλογές με όχημα την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας είναι σήμερα αντικείμενο κριτικής και από βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.
Ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής, Ντίνος Βρεττός, σε συνέντευξή του στο ραδιόφωνο του Ant1, παραδέχτηκε ότι :
“ Ο Παπανδρέου δεν έπρεπε να επιμείνει να γίνουν εκλογές ... Ήταν λάθος που πιέζαμε τον Καραμανλή να κάνει εκλογές. Δημιουργήσαμε μια προεκλογική περίοδο και συνεπώς σπατάλες και έξοδα εις βάρος της Ελλάδας. Ήταν λάθος του Παπανδρέου” ...
Μανώλης Κοττάκης
ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ – OFF THE RECORD
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου