Σας είπα όλη την αλήθεια

Δευτέρα 25 Ιουνίου 2018

Κόλαφος για τους “αμφισβητίες” του σχεδίου ΠΥΘΙΑ το πόρισμα της δικαιοσύνης για τη δολοφονία Τσαλικίδη…

Δεκατρία χρόνια μετά το σκάνδαλο των υποκλοπών επί κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή, το οποίο όπως απεφάνθη και η Δικαιοσύνη  σχετίζονταν και με το σχέδιο “Πυθία”, το οποίο αφορούσε τη σχεδιαζόμενη δολοφονία του τότε Πρωθυπουργού της χώρας και την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησής του, η Δικαιοσύνη αποφαίνεται ότι και ο χαμός του 39χρονου στελέχους της Vodafone Κώστα Τσαλικίδη,  o οποίος είχε βρεθεί απαγχονισμένος μέσα στο διαμέρισμά του στον Κολωνό τον Μάρτιο του 2005 δεν ήταν αυτοκτονία αλλά δολοφονία.
Επρόκειτο δηλαδή για στημένη “αυτοκτονία” όπως προκύπτει από την κακουργηματική ποινική δίωξη που άσκησε η εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας από πρόθεση για τη συγκεκριμένη υπόθεση;
Ειδικότερα, η κακουργηματική δίωξη που είναι κατ’ αγνώστων ασκήθηκε από την Εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, κατόπιν παραγγελίας του Εισαγγελέα Εφετών κ. Γρηγόρη Πεπόνη.
Για την υπόθεση του 39χρονου Κώστα Τσαλικίδη και τις συνθήκες θανάτου του είχε ξεκινήσει τον Νοέμβριο του 2017 νέα δικαστική έρευνα, η τρίτη κατά σειρά αυτή τη φορά από την Εισαγγελία Εφετών.
Ειδικότερα, με εντολή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Εφετών την έρευνα είχε αναλάβει ο κ. Πεπόνης, προκειμένου να ρίξει φως στα αίτια θανάτου του Κώστα  Τσαλικίδη, το 2005, λίγο πριν αποκαλυφθεί το σκάνδαλο των υποκλοπών με την εγκατάσταση παράνομου λογισμικού στην εταιρία Vodafone.
Είχαν προηγηθεί μια εισαγγελική και μια κυρία έρευνα, οι οποίες κατέληξαν στο αρχείο δεχόμενες ότι ο θάνατος του Τσαλικίδη ήταν αυτοκτονία και δεν συνδέονταν με το σκάνδαλο των υποκλοπών. Την πρώτη έρευνα είχε διενεργήσει ο τότε Εισαγγελέας κ. Ιωάννης Διώτης και τη δεύτερη ο Εισαγγελέας Χαρ. Λακαφώσης.
Να θυμίσουμε ότι, προϊστάμενος τότε της Εισαγγελίας ήταν ο σημερινός Αναπληρωτής Υπουργός Δικαιοσύνης των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
Να σημειωθεί ότι η απόφαση της Δικαιοσύνης για τρίτη έρευνα από την εισαγγελία Εφετών ήρθε μετά και τη δικαίωση της οικογένειας του εκλιπόντος από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ). Με απόφαση του το ΕΔΔΑ δικαίωσε την οικογένεια του Κώστα Τσαλικίδη, κρίνοντας ότι το ελληνικό Δημόσιο υποχρεούται σε αποζημίωσή τους, γιατί προέβη σε πλημμελή έρευνα για τα αίτια του θανάτου του, παραβιάζοντας τη διάταξη για σεβασμό της ανθρώπινης ζωής.
Ναι υπήρξε σχέδιο Πυθία, ναι υπήρξε σχέδιο δολοφονίας του Καραμανλή…
Η προχθεσινή εξέλιξη δικαιώνει εν πολλοίς όλους αυτούς που μίλαγαν, ότι υπήρξε η “Πυθία”, δηλαδή το σχέδιο αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή αλλά ακόμη και απόπειρα δολοφονίας του για πολλούς λόγους, όπως θα σας αναλύσουμε παρακάτω…
Η εξέλιξη αυτή όμως εκθέτει ανεπανόρθωτα και αυτούς που προσπαθούν να αποδομήσουν την υπόθεση, εκτελώντας πιθανώς σχέδιο των υπερατλαντικών “συμμάχων” μας….
Εκθέτει κυρίως συνεργάτες του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου, αλλά και πρώην στενό συνεργάτη του και σημερινό διοικητή της ΕΥΠ Γιάννη Ρουμπάτη, που πρόσφατα έκανε σχετικές προβοκατόρικες δηλώσεις σε δημοσιογράφους…
Για να δούμε τώρα ποιο θα είναι το νέο τους αφήγημα και η αντίδρασή τους; Θα έχει πολύ ενδιαφέρον.
Ας θυμηθούμε όμως τις σημαντικότερες πτυχές της πολύκροτης αυτής υπόθεσης που συντάραξε και εξακολουθεί να συνταράσσει το Πανελλήνιο και που οδήγησε την Πατρίδα στα Τάρταρα…
Το σκάνδαλο των Υποκλοπών ήταν το πρελούδιο της “Πυθίας”…
Το 2004, εν μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, αλλά και λίγο πριν, ζητήθηκε από την ΕΥΠ και από τους τρεις παρόχους κινητής τηλεφωνίας να δοθούν στοιχεία-τεχνικές πληροφορίες με σκοπό την ανεύρεση λύσεων σε θέματα επανασυνδέσεων. Τα στοιχεία, όπως αναφέρει ο Ανακριτής κ. Δ. Φούκας, αφορούσαν “τον αριθμό των διακοπτών που κάλυπταν την περιοχή των Αθηνών και την εδαφική κάλυψη εκάστου αυτών, τα στοιχεία του κατασκευαστή κ.τ.λ.”!
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου που δόθηκε αρχές του 2006 από τους Υπουργούς Επικρατείας, Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, επιβεβαιώθηκε ότι παρακολουθούνταν τα κινητά τηλέφωνα μελών της κυβέρνησης, αξιωματούχων, καθώς και του Πρωθυπουργού την περίοδο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες (Ιούνιος-Αύγουστος 2004) ως το Μάρτιο του 2005.
Η υπόθεση αποκαλύφθηκε από τη Vodafone η οποία διαπίστωσε, κατά τη διάρκεια τεχνικού ελέγχου από την προμηθεύτρια εταιρεία Ericsson στις 4 Μαρτίου του 2005, λογισμικό παρακολούθησης υψηλής τεχνολογίας και άγνωστης προέλευσης στο υποσύστημα νομίμων συνακροάσεων (Lawful Interception – LI). Μέσω του λογισμικού αυτού και την χρήση “κωδικών” άγνωστος ή άγνωστοι παρακολουθούσαν τις εκατό περίπου γραμμές μέσω 14 καρτοκινητών τηλεφώνων-καταγραφέων που χρησιμοποιούνταν για τις παρακολουθήσεις. Το εν λόγω λογισμικό ήταν “εντελώς άγνωστο” τόσο στη Vodafone, όσο και στην προμηθεύτρια Ericsson, ενώ δεν είχε ανιχνευτεί ο τρόπος της εγκατάστασής του.
Σύμφωνα με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, Αναστάσιο Παπαληγούρα, ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone κ. Γιώργος Κορωνιάς ανέφερε ότι στις 7 Μαρτίου “προσδιορίστηκε το συγκεκριμένο τμήμα του λογισμικού που επέτρεπε υποκλοπές” και στις 8 Μαρτίου ο ίδιος έδωσε εντολή για την “άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου λογισμικού” καθώς και ότι έκτοτε ήταν συνεχείς οι έλεγχοι της Vodafone για τυχόν “επανεμφάνιση” του ίδιου λογισμικού.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Vodafone, Γιώργος Κορωνιάς, επικοινώνησε στις 10 Μαρτίου 2005 με το διευθυντή του Πολιτικού Γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου και ζήτησε συνάντηση προκειμένου να ενημερώσει την κυβέρνηση για θέμα “εθνικού ενδιαφέροντος”. Στη συνάντηση που έγινε στις 20:00 της ίδιας ημέρας εκτός από τους κκ. Κορωνιά και Αγγέλου, παρών ήταν και ο υπουργός Δημόσιας Τάξεως κ. Γιώργος Βουλγαράκης. Σύμφωνα με τον τελευταίο, ο κ. Κορωνιάς ανέφερε ότι “σε ένα έλεγχο ο οποίος έγινε στο λογισμικό της εταιρίας του, διαπιστώθηκε ότι υπάρχει κάποιο σύστημα το οποίο λειτουργεί ως υποκλοπέας κάποιον αριθμών κινητών τηλεφώνων”. Στις 2 τα ξημερώματα της 11ης Μαρτίου 2005, η λίστα των παρακολουθούμενων φθάνει στα χέρια του κ. Βουλγαράκη. Ο υπουργός Δικαιοσύνης κ. Παπαληγούρας ενημερώθηκε για το ζήτημα αυτό από τον Πρωθυπουργό στις 11 Μαρτίου και συναντήθηκε με τον κ. Κορωνιά την ίδια μέρα παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού, ενώ ο κ. Κορωνιάς κατέθεσε, κατόπιν αιτήσεως του κ. Παπαληγούρα, και γραπτό υπόμνημα με όσα ανέφερε προφορικώς.
Διαταγή προκαταρκτικής εξέτασης για τις υποκλοπές…
Αμέσως διατάχθηκε διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης, την οποία ο κ. Λινός παρήγγειλε αυτοπροσώπως στον προϊστάμενο, τότε, της Εισαγγελίας Αθηνών, κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, νυν αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ.
Από την εξέταση αυτή διαπιστώθηκε ότι τα 14 τηλέφωνα, τα οποία ήταν όλα “καρτοκινητά” και δέχονταν κλήσεις και προς τούτο κλήθηκαν οι διενεργούντες τις κλήσεις, διαδικασία εξαιρετικά χρονοβόρα και επίπονη, οι οποίοι όμως αποδείχθηκαν όλοι νόμιμοι. Όπως αποδείχθηκε τα μισά από τα καρτοκινητά είχαν αγοραστεί από τη Νέα Ιωνία, ενώ τα υπόλοιπα από το Μαρούσι. Λόγω του εξαιρετικά δύσκολου τεχνικού χαρακτήρα της η προκαταρκτική εξέταση ολοκληρώθηκε στις 3 Φεβρουαρίου 2006.
Το αποτέλεσμα ήταν, όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, η διαδικασία να “μην καταλήξει κάπου”. Σύμφωνα με τον κ. Ρουσόπουλο, δράστης των υποκλοπών θα μπορούσε να είναι ο καθένας που διαθέτει την απαραίτητη τεχνολογία. Μετά την ολοκλήρωση της έρευνας ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά αγνώστων για «παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνημάτων κατά συρροή και κατ΄ εξακολούθηση, με περαιτέρω παραγγελία για διερεύνηση πιθανής τέλεσης και άλλων αξιοποίνων πράξεων, όπως κατασκοπεία», από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Διώτη!
Τα τηλέφωνα μέσω των οποίων γινόταν η παρακολούθηση χρησιμοποιούσαν τις κυψέλες (κεραίες) στην περιοχή Λυκαβηττού, κλινικής Λευκού Σταυρού, πλατείας Μαβίλη και Πύργου Αθηνών, δηλαδή το γνωστό τρίγωνο γύρω από την αμερικανική πρεσβεία. Τα μισά από αυτά ενεργοποιήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο του 2004, δηλαδή το διάστημα που προηγήθηκε των Ολυμπιακών Αγώνων!
Λίστα προσώπων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση…
Το απόγευμα της 2ας Φεβρουαρίου 2006 δόθηκε στη δημοσιότητα από την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή ο κατάλογος των 40 περίπου προσώπων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση, ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνεται ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μέλη της κυβέρνησης, πολιτικοί, μέλη οργανώσεων, ιδιώτες, συνδικαλιστές και αλλοδαποί που ζουν στη χώρα μας. Ακολουθεί η αναλυτική λίστα με όλα τα ονόματα:
  • Πολιτικοί και Στελέχη Υπουργείων: Κώστας Καραμανλής (Πρωθυπουργός), Πέτρος Μολυβιάτης (Υπουργός Εξωτερικών), Σπήλιος Σπηλιωτόπουλος (Υπουργός Εθνικής Αμύνης), Γιώργος Βουλγαράκης (Υπουργός Δημόσιας Τάξης), Αναστάσης Παπαληγούρας (Υπουργός Δικαιοσύνης), Γιάννης Βαληνάκης (Υφυπουργός Εξωτερικών), Σταύρος Δήμας (Επίτροπος Ελλάδας στην ΕΕ), Ντόρα Μπακογιάννη (Δήμαρχος Αθηναίων), Γιάννος Παπαντωνίου (Βουλευτής ΠΑΣΟΚ), Γεώργιος Μαρής (δικηγόρος, νομικός σύμβουλος Γ. Βουλγαράκη), Βαλληνδάς Αλέξανδρος (Πρέσβης στη διεύθυνση αραβικών υποθέσεων του Υπ. Εξωτερικών)
  • Μέλη διαφόρων κινήσεων: Αικατερίνη Ιατροπούλου (δικηγόρος, μέλος Δικτύου Υπεράσπισης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων), Νίκος Γιαννόπουλος (μέλος Δικτύου Υπεράσπισης Πολιτικών και Κοινωνικών Δικαιωμάτων), Αργύριος Μουρατίδης (φέρεται ως μέλος αντιεξουσιαστικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη), Μιλάνα Ρουμπινίδου (Σύζυγος Ιωάννη Νικολίνα – φέρεται ως μέλος αντιεξουσιαστικής ομάδας στη Θεσσαλονίκη), Αλέξανδρος Βουτσινός (τεχνικός, μάρτυρας υπεράσπισης του Ν. Παπαναστασίου στη δίκη της 17Ν), Εμμανουήλ Σηφακάκης (πρόεδρος συμμαχίας “Σταματήστε τον Πόλεμο”), Δημήτριος Μαραβέλης (αστυνομικός), Αναστασία Κουλίδου (φέρεται ως μέλος αριστερών ομάδων στη Θεσσαλονίκη), Γρηγόριος Τσιλιμαντός (φέρεται ως μέλος αντιεξουσιαστικών ομάδων στη Θεσσαλονίκη), Ιωάννης Νικολίνας (φέρεται ως μέλος αντιεξουσιαστικών ομάδων), Χαράλαμπος Παυλίδης (μέλος της ένωσης “Γένοβα 2000”)
  • Ιδιώτες, Δημοσιογράφοι και Συνδικαλιστές: Μαρίνα Μεϊντάνη (δημοσιογράφος εφημερίδας “Μακεδονία” – είχε καλύψει τον πόλεμο στο Ιράκ), Θεόδωρος Φεργαδής (οικονομικός διευθυντής ING), Γεώργιος Ψυχογιός (ηθοποιός), Δημήτριος Αγγελάκης (πρόεδρος εργαζομένων ΕΥΠ), Αικατερίνη Κόκα, Γλυκερία Χορευτάκη, Κωνσταντίνος Μακρής, Δήμητρα Μπαρμπαρούση, Δέσποινα Βιτούνη, Ιωάννης Κακοταρίτης (βιοτέχνης εταιρίας στρωμάτων), Αναστάσιος Νότας, Θεόδωρος Σόντις (ελληνοαμερικανός υπάλληλος στην Αμερικανική Πρεσβεία), Άγγελος Πνευματικάκης
  • Αλλοδαποί: Μοκτάρ Ραμζί (Σουδανός), Ιχτιάρ Αττίλα (φέρεται ως μέλος αντιεξουαστικής κίνησης στην Αθήνα), Μαλούμ Μοχάματ Ουντίν, Αντουλάχ Τζαμάλ (πρώην ανταποκριτής σε Συριακή εφημερίδα – διατηρεί κατάστημα έτοιμου φαγητού), Χουσεϊν Μοχάμεντ Σαντίκ (διατηρεί κατάστημα για τηλεφωνικές συνδιαλέξεις στην Ομόνοια, Μαχαματ Μεϊμ, Χουσεϊν Μοχάμεντ (διατηρεί κατάστημα στην πλατεία Κουμουνδούρου), Ιμπραχήμ Αχμάτ Ταρέκ, Καντίρ Άρης, Ταίρ Χερμίζ (Ιρακινός), Καντί Αγιούπι (ανταποκριτής Al Jazeera).
Παρατήρηση: Στη λίστα που δόθηκε τότε από το Υπουργείο δόθηκε λάθος το όνομα του τότε προέδρου των εργαζομένων στην ΕΥΠ. Το σωστό είναι Κώστας Αγγελάκης και όχι Δημήτρης που αναφέρεται στη λίστα.
Αμέσως μετά αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθούνταν και τα τηλέφωνα της ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ, με κυριότερο αυτό του τότε διοικητή της ΕΥΠ πρέσβη κ. Ι. Κοραντή.
Έντονη ήταν η αντίδραση της Αρχής Διασφάλισης Απορρήτου Επικοινωνιών, μετά τη δημοσιοποίηση της υπόθεσης. Ο τότε πρόεδρος της Αρχής Ανδρέας Λαμπρινόπουλος τόνισε, ότι το αρμόδιο θεσμικό όργανο δεν είχε κάποια ενημέρωση για τις υποκλοπές σε κινητά τηλέφωνα, πριν από την συνέντευξη Τύπου των υπουργών και επισήμανε ότι η Αρχή θα εξετάσει την υπόθεση.
Το χρονικό της υπόθεσης…
Μάιος 2004:
  • Έναρξη Τηλεφωνικών Υποκλοπών
Ιούνιος – Αύγουστος 2004:
  • Οι μισοί αριθμοί από τους 14 συνολικά που υπέκλεπταν τα κινητά, ενεργοποιούνται
4 Μαρτίου 2005
  • Η Vodafone ειδοποιείται από τον προμηθευτή της Ericsson, ότι στα πλαίσια τεχνικού ελέγχουν εντοπίστηκε στο λογισμικό δύο κόμβων της Vodafone, ειδικό «λογισμικό» που επέτρεπε τη διενέργεια τηλεφωνικών υποκλοπών.
  • Το εν λόγω λογισμικό ήταν εντελώς άγνωστο στην Ericsson και τη Vodafone
  • Δεν είχε ακόμη ανιχνευθεί ο τρόπος “εισαγωγής” του λογισμικού στα συστήματα της Vodafone
7 Μαρτίου 2005
  • Προσδιορίστηκε το συγκεκριμένο “τμήμα” του λογισμικού που επέτρεπε τις υποκλοπές
8 Μαρτίου 2005
  • Ο κ. Κορωνιάς έδωσε εντολή για την άμεση αφαίρεση του συγκεκριμένου λογισμικού
  • Συνεχίστηκαν οι έλεγχοι της Vodafone για τον εντοπισμό τυχόν επανεμφάνισης του ύποπτου λογισμικού
10 Μαρτίου 2005
  • Επικοινωνία του διευθύνοντα σύμβουλου της Vodafone, κ. Γιώργου Κορωνιά, με το διευθυντή του πολιτικού γραφείου του πρωθυπουργού Γιάννη Αγγέλου
  • Συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίμου του Κορωνιά με τους Αγγέλου, Βουλγαράκη (20.00)
11 Μαρτίου 2005
  • Η λίστα των παρακολουθούμενων “φθάνει” στα χέρια του κ. Βουλγαράκη
  • Οι έρευνες αρχίζουν από την Ελληνική Αστυνομία και την Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών
  • Ενημερώνεται ο Πρωθυπουργός που βρίσκεται στη Μαδρίτη
  • Ο Πρωθυπουργός ζητάει από τον Υπ. Δικαιοσύνης “πλήρη διαλεύκανση του θέματος”
  • Συνάντηση του κ. Παπαληγούρα με τον κ. Κορωνιά, παρουσία του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Δημήτρη Λινού
  • Ο κ. Κορωνιάς καταθέτει μετά από απαίτηση του Υπ. Δικαιοσύνης γραπτό υπόμνημα
  • Διατάζεται προκαταρκτική εξέταση
2 Φεβρουαρίου 2006
  • Δημοσίευμα της εφημερίδας “Τα Νέα” αναφέρει σε άρθρο του ότι οι διωκτικές αρχές εντόπισαν κύκλωμα υποκλοπών κινητών τηλεφώνων
  • Ο Υπ. Δικαιοσύνης επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους πολιτικούς αρχηγούς, τους οποίους ενημέρωσε για την υπόθεση
  • Ασκήθηκε ποινική δίωξη κατά αγνώστων προσώπων από τον αρμόδιο εισαγγελέα Πρωτοδικών κ. Ιωάννη Διώτη για “παραβίαση του απορρήτου τηλεφωνημάτων κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, με περαιτέρω παραγγελία για διερεύνηση πιθανής τέλεσης και άλλων αξιοποίνων πράξεων, όπως κατασκοπεία”
3 Φεβρουαρίου 2006
  • Η Εισαγγελία Πρωτοδικών δίνει εντολή στον 24ο τακτικό ανακριτή Γεώργιο Ακτύπη να διερευνήσει προς κάθε κατεύθυνση την υπόθεση των υποκλοπών
  • Η εισαγγελέας Πρωτοδικών Κωνσταντίνα Αγγελοπούλου μελετά τη δικογραφία που σχηματίστηκε στην Ασφάλεια και παραδόθηκε στην Εισαγγελία πριν από λίγες ημέρες, που αφορά αυτοκτονία στελέχους της Vodafone στις 9 Μαρτίου 2005, προκειμένου να κριθεί αν θα συσχετισθεί με την υπόθεση των υποκλοπών
  • Εξηγήσεις ενώπιον της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών καλείται να δώσει η Vodafone
  • Στη Δικαιοσύνη αποφάσισαν να προσφύγουν τέσσερα από τα θύματα των τηλεφωνικών υποκλοπών
7 Φεβρουαρίου 2006
  • Συνεδριάζει η Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής με θέμα την ενημέρωση των μελών της σχετικά με το ανακύψαν ζήτημα των τηλεφωνικών υποκλοπών
  • Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης έδωσε στη δημοσιότητα τα ονόματα δέκα ακόμη προσώπων που είχαν τεθεί υπό παρακολούθηση
9 Φεβρουαρίου 2006
  • Η εφημερίδα “Το Ποντίκι” αποκαλύπτει ότι θύμα των υποκλοπών απήχθηκε από τη CIA τον Ιούλιο του 2004
  • Συνάντηση Γ. Κορωνιά με την Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών
  • Μήνυση κατά παντός υπευθύνου για την αυτοκτονία του Κ. Τσαλικίδη, κατέθεσε ο συνήγορος της οικογένειας
  • Διοργανώνεται διαδήλωση για το θέμα των υποκλοπών στα Προπύλαια και πορεία διαμαρτυρίας προς την αμερικανική πρεσβεία…
Η “Πυθία” και οι υποκλοπές…
Όπως προαναφέραμε η υπόθεση των υποκλοπών με το τραγικό αποτέλεσμα της δολοφονίας του Κώστα Τσαλικίδη συνδέεται πλέον άμεσα με απόφαση και της Δικαιοσύνης, με την υπόθεση του σχεδίου “Πυθία”. Ήταν μέρος του σχεδίου αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης του Κώστα Καραμανλή…
Το πρελούδιο αν θέλετε, όπως παραπάνω αναφέρουμε…
Παράλληλα για το σχέδιο αποσταθεροποίησης την περίοδο 2005-2007 (αποκαλούμενο “Πυθία”) ασκήθηκε δίωξη κατ’ αγνώστων για το αδίκημα των προπαρασκευαστικών πράξεων εσχάτης προδοσίας. Το σχέδιο περιγράφεται από τον Ανακριτή εμμέσως με τον χαρακτηρισμό της δίωξης. Η ποινική δίωξη, όπως αναφέρεται, αφορούσε «την ύπαρξη συνωμοσίας, σχεδιασμού και ενδεχόμενης κεντρικής υποκίνησης ενεργειών που αποσκοπούσαν στην άσκηση πίεσης και στον εξαναγκασμό της ελληνικής κυβέρνησης σε αλλαγή πολιτικής σε θέματα που αφορούσαν τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, μεταξύ των οποίων ενεργειών και για το κατά πληροφορίες σχέδιο δολοφονίας του τότε πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή. Σκοπός των δραστών φέρεται ότι ήταν η διακοπή της πολιτικής και της οικονομικής προσέγγισης της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας που είχε αρχίσει να εκδηλώνεται με τη σύναψη διμερών πολυμερών συμφωνιών σε σειρά θεμάτων…»!
Ο Ανακριτής περιγράφει κινηματογραφικές συνθήκες για τον εντοπισμό των δραστών – προσπάθειες που πάντως δεν τελεσφόρησαν. Χαρακτηριστικό είναι ότι ένορκη κατάθεση επιχειρηματία αποκαλύπτει και λεπτομέρειες για συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα.
Ο ανακριτής αποκαλύπτει ότι έγινε άρση του απορρήτου των επικοινωνιών του Αλέξανδρου Ρόντου (στενού συνεργάτη του Γιώργου Παπανδρέου), αλλά και του Άρη Καρατζά (εξ απορρήτων του Αντώνη Σαμαρά και πάλαι ποτέ διευθυντή του το 1993 στην ΠΟΛ.ΑΝ.), τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2013. Από τις συνομιλίες εντοπίστηκε ενδιαφέρον αποδεικτικό υλικό… Στοιχεία αντλήθηκαν επίσης, από τον ιστότοπο WikiLeaks και από τον Ανακριτή εκτιμάται ότι, τα έγγραφα που δημοσιεύθηκαν είναι απολύτως γνήσια. Έγιναν και ανακριτικές πράξεις, ενώ υπήρξε συνεχής επαφή και του Ανακριτή με πρόσωπα που κινούνταν στον χώρο των υπηρεσιών πληροφοριών.
Βασικοί μάρτυρες κατηγορίας που έχουν καταθέσει στον Ανακριτή είναι:
Ο νυν Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος, τότε υπέρ-υπουργός της κυβέρνησης Κώστα Καραμανλή.
Οι πρώην υπουργοί Π. Μολυβιάτης, Ι. Βαληνάκης και Χρ. Φώλιας, ο Πρέσβης ε.τ. και πρώην Διοικητής της Ε.Υ.Π. Ι. Κοραντής, ο πρώην Υποδιοικητής της Ε.Υ.Π. Σερ. Τσιτσιμπής, ο πρώην προϊστάμενος στην ελληνική Κατασκοπία Κώστας Αγγελάκης, η αποβιώσασα τον Ιούνιο του 2014, υπάλληλος της Ε.Υ.Π. Ευγενία Λεβογιάννη, ο Αντισυνταγματάρχης ε.α. Σάββας Καλεντερίδης και δύο γυναίκες υπάλληλοι του καταστήματος της Ακτής Μιαούλη στον Πειραιά απ΄ όπου η σύζυγος του W. G. Basil προμηθεύτηκε τα τέσσερα κινητά με τα οποία έγιναν οι παρακολουθήσεις της Vodafone και οι οποίες την αναγνώρισαν.
Επίσης για την υπόθεση κατέθεσαν οι κύριοι Άλεξ Ρόντος και Αρ. Καρατζάς, οι επιχειρηματίες κύριοι Βίκτωρας Ρέστης, Αναστάσιος Πάλλης και Γιώργος Τερπεκλής (της SAIC – C4i) και άλλοι.
Στο άλλο “σκοτεινό” σκέλος της υπόθεσης, αυτό της κατηγορίας για Παραβίαση Μυστικών της Πολιτείας κατά του πρώην Βουλευτή και Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ κ. Μ. Καρχιμάκη και των δύο υπαλλήλων της Ε.Υ.Π. κ. Αγγελικής Πατελάκη και κ. Θεόδωρου Σπατιώτη ως μάρτυρες υπεράσπισης, λέγεται ότι κατέθεσαν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής κ. Φ. Πετσάλνικος, ο πρώην Υπουργός κ. Δ. Ρέππας και ο δημοσιογράφος κ. Κ. Βαξεβάνης!
Και αναρωτιέμαι αλήθεια, τι μπορεί να γνωρίζει για τα εσωτερικά της Ε.Υ.Π. ο κ. Βαξεβάνης;
Αμερικανός κατάσκοπος της CIA σε δράση…
Από την ανάκριση, όπως αναφέρεται στο διαβιβαστικό, προέκυψε ότι:
«ο William Basil το χρονικό διάστημα από τον Αύγουστο του 2004 ως τον Μάρτιο του 2005 με πρόθεση και παράνομα επιχείρησε να περιέλθουν σε γνώση του ειδήσεις, όπως ορίζονται από το άρθρο 146 του Ποινικού Κώδικα, από αυτές που τα συμφέροντα της ελληνικής Δημοκρατίας ή των συμμάχων επιβάλλουν να τηρηθούν απόρρητες απέναντι σε ξένη κυβέρνηση […] Ενήργησε με σκοπό να χρησιμοποιήσει τις ανωτέρω ειδήσεις για να τις διαβιβάσει σε άλλον, έτσι ώστε να μπορούν να εκτεθούν σε κίνδυνο τα συμφέροντα του κράτους».
Αναλύεται πώς η σύζυγός του Ιρέν αγόρασε το γνωστό καρτοκινητό από κατάστημα της Vodafone στην Ακτή Μιαούλη και πώς το χρησιμοποίησε για τις παρακολουθήσεις. Ανοιχτό αφήνει ο ανακριτής το αν το παράνομο λογισμικό, το οποίο υπήρχε σε τέσσερις υποσταθμούς της εταιρείας, τοποθετήθηκε με φυσική παρουσία ή από απόσταση.
Ο Αμερικανός κατηγορούμενος, όπως αποκαλύπτει ο Ανακριτής, εντοπίζεται στην Αθήνα ως επιχειρησιακό στέλεχος του κλιμακίου της CIA από τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Είχε συνεργασία με τις αντίστοιχες ελληνικές μυστικές υπηρεσίες κυρίως σε θέματα τρομοκρατίας, με πλέον χαρακτηριστική τη συμμετοχή του στην επιχείρηση “Δίχτυ”. Χρησιμοποιούσε ψευδώνυμα, όπως το “Μάρκου” και κωδικές  ονομασίες για τις υποκλοπές. Μετά την αποκάλυψη της υπόθεσης απομακρύνθηκε. Επανήλθε τον Αύγουστο του 2005 έχοντας λάβει θεώρηση εισόδου από την ελληνική πρεσβεία του Χαρτούμ. Οι παρακολουθήσεις, όπως επισημαίνεται σαφώς από τον κ. Φούκα, έγιναν για λογαριασμό υπηρεσίας των ΗΠΑ. Ρητά αναφέρει ότι τα αντίγραφα που ζητήθηκαν για την επιχείρηση “Δίχτυ” και από την ΕΥΠ δεν δόθηκαν ποτέ στη Δικαιοσύνη.
Η ΕΥΠ δηλαδή και επί Σαμαρά και επί Τσίπρα δεν συνέδραμε το έργο της Δικαιοσύνης; ΓΙΑΤΊ;;
Θυμίζουμε ότι, η Εισαγγελέας Μαρία-Σοφία Βαΐτση είχε προτείνει προς το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Αθήνας την παραπομπή σε δίκη 4 ατόμων για εμπλοκή τους στην υπόθεση “Πυθία”. Η εισαγγελική λειτουργός “δείχνει” το εδώλιο στον πρώην Αμερικανό πράκτορα William Basil για το κακούργημα της απόπειρας κατασκοπείας, σε δυο υπαλλήλους της ΕΥΠ (τον συνδικαλιστή του ΣΥΡΙΖΑ σήμερα, πρώην Πασόκο Θεόδωρο Σπατιώτη και την Αγγελική Πατελάκη) για παραβίαση μυστικών της πολιτείας κατ´ εξακολούθηση και στον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Μιχάλη Καρχιμάκη για ηθική αυτουργία στην πράξη των δυο υπαλλήλων. Η υπόθεση, έπειτα και από την έκδοση σχετικού παραπεμπτικού βουλεύματος από το Δικαστικό Συμβούλιο για τους 4 κατηγορούμενους, έχει επιστρέψει στην Εισαγγελία για περαιτέρω έρευνα, έπειτα από έφεση που άσκησαν οι κατηγορούμενοι…
Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο κ. Καρχιμάκης φέρεται να κατείχε άκρως απόρρητες αναφορές που απευθύνονταν στον πρώην πρωθυπουργό και τους αρμόδιους υπουργούς και είχαν ληφθεί από τον ίδιο με μη νόμιμο τρόπο.
Η εισαγγελική πρόταση υιοθέτησε εν πολλοίς το πόρισμα του 3ου Ανακριτή Δημήτρη Φούκα, ο οποίος ξεκίνησε να διερευνά την υπόθεση το 2012.
Και σύμφωνα με όσα ανέφερε σε αυτό ο κ. Φούκας:
«Στην Αθήνα από τον Αύγουστο του 2004 μέχρι και το Μάρτιο του 2005 ο William Basil, αμερικανός πράκτορας, επιχείρησε με πρόθεση να λάβει σε γνώση του απόρρητες πληροφορίες που αφορούν στα συμφέροντα της ελληνικής δημοκρατίας μέσω τηλεφωνικών υποκλοπών…
Η σύζυγος του συγκεκριμένου προσώπου όπως προέκυψε, ήταν εκείνη που είχε αγοράσει τα καρτοκινητά-σκιές από την Ακτή Μιαούλη με το ψευδώνυμο “Πέτρος Μάρκου”, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την παρακολούθηση δεκάδων πολιτικών, μελών της τότε κυβέρνησης, αλλά και δεκάδων άλλων προσώπων. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, στον Πειραιά στις 8.6.2004, η σύζυγός του Irene “ενεργώντας καθ’ υπόδειξη και για λογαριασμό του” προμηθεύτηκε από κατάστημα ειδών κινητής τηλεφωνίας στην Ακτή Μιαούλη τέσσερις τηλεφωνικές συνδέσεις και τις αντίστοιχες συσκευές κινητών τηλεφώνων!
Αυτές χρησιμοποιήθηκαν από τον Αύγουστο του 2004 έως τον Μάρτιο του 2005 προκειμένου: «ενεργώντας από κοινού με άλλους αγνώστων εισέτι στοιχείων συναυτουργούς του να υποκλέψει το περιεχόμενο των τηλεφωνικών επικοινωνιών τρίτων προσώπων – στόχων. Από το εύρος των παρακολουθήσεων και τις ιδιότητες των παρακολουθουμένων προκύπτει ότι οι παρακολουθούντες επεδίωκαν να αποκτήσουν πληροφορίες γενικότερα για την χώρα. Σε συνδυασμό δε με τη ιδιότητα του W. Basil, προκύπτει ότι οι παρακολουθήσεις έγιναν για λογαριασμό υπηρεσίας των ΗΠΑ».
Από την άρση απορρήτου μιας εκ των τεσσάρων τηλεφωνικών συνδέσεων προέκυψε ότι η τηλεφωνική σύνδεση ενεργοποιήθηκε και σε άλλη συσκευή με στοιχεία συνδρομητή American Embassy.
Μετά την αποκάλυψη των υποκλοπών ο William Basil εξαφανίστηκε από την Ελλάδα.
Με την ίδια πρόταση η Εισαγγελέας εισηγείται την απαλλαγή του πρώην Αμερικάνου πράκτορα και της συζύγου του για το πλημμέλημα της παραβίασης απορρήτου τηλεφωνικών συνδιαλέξεων λόγω παραγραφής. Βέβαια μετά και τις πρόσφατες εξελίξεις, όλα τα ενδεχόμενα είναι και πάλι ανοικτά…
Ωστόσο, την άκρη του νήματος στην υπόθεση, ο Ανακριτής την εντοπίζει στις υποκλοπές της περιόδου 2004 – 2005, όταν, όπως διαπιστώθηκε, παρακολουθούνταν τα τηλέφωνα υπουργών της τότε κυβέρνησης, αλλά και του ίδιου του πρωθυπουργού. Όταν αυτές αποκαλύφθηκαν, η μέθοδος που ακολουθήθηκε, προκειμένου οι μυστικές υπηρεσίες της Αμερικής να έχουν πληροφόρηση, ήταν η “στρατολόγηση” υπαλλήλων της ΕΥΠ, οι οποίοι θεωρούνταν “δυσαρεστημένοι” και “επιρρεπείς σε διαρροές”. Θυμίζουμε ότι σε απόρρητο τηλεγράφημα της πρεσβείας το 2006, που αποκάλυψαν τα WikiLeaks το 2011, ο τότε πρέσβης Ρις, είχε γράψει «υπάρχουν δυσαρεστημένοι πασόκοι υπάλληλοι των μυστικών υπηρεσιών που είναι επιρρεπείς στις διαρροές προς την πρεσβεία». Παρά τις διαμαρτυρίες πολλών βουλευτών, η Ελληνική Πολιτεία δεν ασχολήθηκε ποτέ με αυτό το ζήτημα… Δεν έκανε ποτέ, εξ όσων γνωρίζουμε μια έρευνα, έστω για τα μάτια του κόσμου. Το αντίθετο κυνήγησε και κυνηγάει ανηλεώς όσους υπαλλήλους αντιστάθηκαν τότε στα κελεύσματα της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ και των Αμερικανών…
Απασφαλίστε την “Πυθία”…
Καθώς η συνεργασία Ελλάδας – Ρωσίας προχωρούσε σε βαθμό που θεωρήθηκε ότι πλέον απειλεί το υπάρχον οικονομικό και γεωπολιτικό status στην περιοχή της ΝΑ Ευρώπης, μπήκε μπρος το σχέδιο “Πυθία” που περιελάμβανε ενέργειες ανατροπής του τότε Πρωθυπουργού, αλλά και σχέδιο δολοφονίας του. Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών ενημερώθηκε για το σχέδιο αυτό από συνεργάτη / πληροφοριοδότη της υπηρεσίας που είχε την κωδική ονομασία «Θ.Σ. 13», με φερόμενη αρχική πηγή αξιωματούχο της ρωσικής υπηρεσίας FSB…
Βάσει πληροφοριακού υλικού της ΕΥΠ, δύο περιστατικά θεωρήθηκαν ως ενδείξεις επιχειρησιακής εφαρμογής του σχεδίου “Πυθία Ι”: η έκταση των ταραχών τον Δεκέμβριο του 2008 μετά τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και η δράση της τρομοκρατικής οργάνωσης “Λαϊκή Θέληση”. Πρόκειται για την οργάνωση που εκτός των άλλων είχε αναλάβει τότε την ευθύνη για την ενεργοποίηση εκρηκτικού μηχανισμού στο κτίριο ΚΕΔ στη λεωφόρο Αλεξάνδρας, σημείο του δρομολογίου που χρησιμοποιούσε η πομπή ασφαλείας του τότε Πρωθυπουργού.
Συνθέτοντας όλα τα κομμάτια του πάζλ μέσω πληροφοριακών δελτίων της ΕΥΠ, τηλεγραφημάτων του ιστότοπου WikiLeaks, μαρτυρικών καταθέσεων και καταγραφή τηλεφωνικών συνομιλιών εμπλεκόμενων προσώπων, ο ανακριτής κατέληξε στους τέσσερις κατηγορουμένους. Βάσει του πορίσματός του, αυτοί πρέπει να παραπεμφθούν κατά περίπτωση για τα αδικήματα της απόπειρας διακεκριμένης κατασκοπείας, της παραβίασης μυστικών της Πολιτείας κατ’ εξακολούθηση και της ηθικής αυτουργίας στην πράξη αυτή. Πρόκειται για τον Αμερικανό πράκτορα, “ενορχηστρωτή” των υποκλοπών, William Basil, τους δύο υπαλλήλους της ΕΥΠ και τον πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλη Καρχιμάκη στενό συνεργάτη τότε του Γιώργου Παπανδρέου και παλιότερα του Άκη Τσοχατζόπουλου…
ΗΠΑ: “Σκεπάστε” την υπόθεση “Πυθία”
Στο πόρισμά του ο ανακριτής κ. Δημήτρης Φούκας σημειώνει πως, ένδειξη σχετικά με την πιθανή ανάμιξη ξένης υπηρεσίας στις ανωτέρω ενέργειες συνιστά και το εξής περιστατικό:
«Στις 26/3/2014 επικοινώνησε με το ανακριτικό γραφείο πρώην στέλεχος της ΕΥΠ, με το οποίο υπήρξε προηγούμενη συνεργασία κατά την έρευνα για τους δασικούς εμπρησμούς που αποδίδονταν σε υπηρεσίες ξένης χώρας, ζητώντας έντονα την πραγματοποίηση συνάντησης, η οποία πραγματοποιήθηκε την ίδια ημέρα. Κατ’ αυτήν, αναφέρθηκε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με γνωστό σε αυτόν υπήκοο ΗΠΑ και στέλεχος των υπηρεσιών πληροφοριών της χώρας του, με προηγούμενη υπηρεσία στην Ελλάδα, ο οποίος του ζήτησε να έλθει σε επαφή με εμάς και να μας μεταφέρει την άποψη ότι οι ελληνο-αμερικανικές σχέσεις είναι πλέον φιλικές και πως η έρευνα πρέπει να σταματήσει διότι εμποδίζει την περαιτέρω ανάπτυξή τους. Τα στοιχεία του προσώπου αυτού είναι ευχερώς εξακριβώσιμα, καθόσον είναι ένα από τα δύο πρόσωπα που είχαν συλληφθεί στο περιστατικό της οδού Μηθύμνης το έτος 1993 και απελαθεί στη συνέχεια».
Τι είχε συμβεί τότε; Στις 16 Νοεμβρίου του 1993 υπήρξε καταγγελία περιοίκων ότι κάτι ύποπτο συνέβαινε σε ένα μικρό φορτηγάκι που ήταν παρκαρισμένο έξω από πολυκατοικία στην οδό Μηθύμνης. Οι αστυνομικοί που έφτασαν ερεύνησαν το όχημα και έκπληκτοι ανακάλυψαν ασυρμάτους, φωτογραφικές μηχανές, υλικό για μεταμφιέσεις, ακόμη και δύο κρεβάτια. Προχώρησαν στην σύλληψη 3 υπόπτων που βρέθηκαν στο σημείο, δύο Αμερικανών και ενός Έλληνα, τους οποίους προσήγαγαν στο αστυνομικό τμήμα Κυψέλης. Από την εξακρίβωση των στοιχείων βρέθηκε ότι οι Αμερικανοί ήταν υπάλληλοι της Αμερικανικής πρεσβείας. Ο ένας από αυτούς ήταν ο Τζον Φάντις, β’ γραμματέας της πρεσβείας και ο άλλος ήταν διοικητικός υπάλληλος. Και οι δύο ήταν πράκτορες της CIA.
Τι λέει ο Έντουαρντ Σνόουντεν…
Kέντρο υποκλοπών και παρακολούθησης επικοινωνιών είναι και η Αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα, σύμφωνα με έγγραφο της NSA, που δημοσίευσε το γερμανικό περιοδικό Spiegel. Στο έγγραφο περιλαμβάνονται, στα στοιχεία που διέρρευσαν από τον πρώην συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες, εκτός από την ειδική μονάδα συλλογής πληροφοριών που βρίσκεται στην Αθήνα, υπάρχει και εξοπλισμός που λειτουργεί εξ αποστάσεως χωρίς να απαιτείται η παρουσία προσωπικού.
Ο εξοπλισμός τοποθετείται στους υψηλότερους ορόφους ή και στην ταράτσα των πρεσβειών και καλύπτεται με πάνελ ή κατασκευές για προστασία από τα αδιάκριτα βλέμματα.
Μια τέτοια κατασκευή από λευκά δομικά υλικά διακρίνεται και στην οροφή της αμερικανικής πρεσβείας στην Αθήνα, στο παλαιό κτίριο προς την πλευρά της οδού Πέτρου Κόκκαλη που καταλήγει στη Βασιλίσσης Σοφίας…
Μετά ταύτα, επανέρχομαι…
Παναγιώτης Αποστόλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου