Επίσημη παραδοχή ότι οι Έλληνες ποδοπατήθηκαν με τα μνημόνια και προτροπή πως κάτι τέτοιο δεν πρέπει να επαναληφθεί και στην Ιταλία, από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής επιτροπής Ζαν-Κλοντ-Γιούγκερ, την ώρα που οι Έλληνες συνεργάτες των δανειστών επιμένουν να χαρακτηρίζουν ευλογία και αναγκαίο κακό τα μνημόνια.
«Να μη δίνουμε μαθήματα στη Ρώμη» και «να μην επαναλάβουμε τα λάθη που κάναμε με την Ελλάδα», κυρίως μετά την εκλογή Τσίπρα, «που ποδοπατήθηκε η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού», ζήτησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Μιλώντας στις εφημερίδες του γερμανικού ομίλου Funke Mediengruppe ζήτησε να επιδειχθεί σεβασμός στη νέα ιταλική κυβέρνηση.
Στη συνέντευξή του, μία μέρα μετά την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης στην Ιταλία με τη συνεργασία του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων και της ακροδεξιάς Λέγκας του Βορρά, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποστήριξε ότι «πρέπει να επιδείξουμε σεβασμό απέναντι στην Ιταλία».
Αναφερόμενος στο μεγάλο δημόσιο χρέος της Ιταλίας, που σύμφωνα με τη Eurostat στις αρχές του 2018 είχε διαμορφωθεί σε 134,1% του ιταλικού ΑΕΠ, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι δεν είναι οπαδός «της άποψης ότι πρέπει να δώσουμε ένα μάθημα στη Ρώμη. Αυτό έγινε απέναντι στην Ελλάδα σε μεγάλο βαθμό, κυρίως από τις γερμανόφωνες χώρες».
Όπως είπε, δεν πρέπει να επαναληφθούν τα λάθη που έγιναν εις βάρος της Αθήνας, κυρίως μετά την εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στην πρωθυπουργία στις αρχές του 2015.
«Η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού ποδοπατήθηκε. Δεν πρέπει να επαναληφθεί κάτι τέτοιο τώρα με την Ιταλία», υπογράμμισε.
Τόνισε ότι πρέπει «να ενεργήσουμε με ήρεμο τρόπο. Δεν θέλω σε καμία περίπτωση να παρέμβω σε θέματα εσωτερικής πολιτικής της Ιταλίας. Εκτιμώ πολύ τον πρόεδρο Ματαρέλα. Όμως σε αυτό το πλαίσιο κρίσης δεν μίλησα μαζί του».
Και συμπλήρωσε ότι είναι σίγουρος πως «οι Ιταλοί έχουν πολύ οξεία αίσθηση του τι είναι καλό για τη χώρα τους» και τελικά «θα ξεδιαλύνουν τα πράγματα».
Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι μόλις λίγες ημέρες πριν, ο πρόεδρος της Κομισιόν είχε προκαλέσει οξείες αντιδράσεις, κυρίως στην Ιταλία, όταν δήλωνε ότι οι Ιταλοί δεν θα πρέπει να ρίχνουν ευθύνες στην Ε.Ε. για τα προβλήματά τους, αλλά θα πρέπει να δουλέψουν περισσότερο και να πάψουν να είναι «τόσο διεφθαρμένοι».
efsyn.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου