Σας είπα όλη την αλήθεια

Τρίτη 12 Ιουνίου 2018

Ένα μικρό χρονικό του μεγάλου 'ΟΧΙ" του Κ. Καραμανλή.Του μεγάλου " ΟΧΙ " των ΕΛΛΗΝΩΝ

2008
1/1: Με διαβατήριο από σήμερα οι Έλληνες πολίτες στην ΠΓΔΜ.



12/2: Συνάντηση Ράις - Μιλόσοσκι στην Ουάσιγκτον. Προσπάθεια της ΠΓΔΜ για αποσύνδεση της ονομασίας από την ένταξη στο ΝΑΤΟ.



19/2: Σύνθετη ονομασία προβλέπει η συμβιβαστική πρόταση που καταθέτει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ, Μάθιου Νίμιτς, για τα Σκόπια κατά τις διαπραγματεύσεις στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών. Επεισόδια νεαρών έξω από τον ελληνική διπλωματική αποστολή στα Σκόπια.


20/2: H Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τους πολιτικούς αρχηγούς σχετικά με τις νέες προτάσεις Νίμιτς για το όνομα της ΠΓΔΜ.


21/2: Το σχέδιο Νίμιτς για την ονομασία της ΠΓΔΜ διαρρέει στην εφημερίδα «Το Βήμα». Τα πέντε ονόματα που προτείνει ενδεικτικά ο διαπραγματευτής του ΟΗΕ: Συνταγματική Δημοκρατία της Μακεδονίας, Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας, Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας.


22/2: Αποδεκτή λύση ή μη ένταξη στο ΝΑΤΟ, διαμηνύει ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής στην ΠΓΔΜ.


24/2: «Ναι» των Σκοπίων στις προτάσεις Νίμιτς. Αποδεκτές από τα Σκόπια δύο από τις πέντε εναλλακτικές ονομασίες (Ανεξάρτητη Δημοκρατία της Μακεδονίας - Λαϊκή Δημοκρατία της Μακεδονίας).


25/2: Κατά της διπλής ονομασίας της ΠΓΔΜ και υπέρ του βέτο η πλειοψηφία της ελληνικής κοινής γνώμης, σύμφωνα με έρευνα της «Μέτρον Ανάλυσις».


27/2: Πιέσεις της Ε.Ε. προς την Ελλάδα για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Συλλαλητήριο στα Σκόπια.



29/2: «Μη λύση σημαίνει μη πρόσκληση της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στη Βουλή. Μία ονομασία, σύνθετη, με γεωγραφικό προσδιορισμό, ζήτησε για την ΠΓΔΜ ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας στην τελευταία πριν το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ συνεδρίαση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής Συνεδρίου.


1/3: Άκαρπη η συνάντηση Ελλάδας - ΠΓΔΜ υπό τον Μάθιου Νίμιτς για το θέμα της ονομασίας της. «Παραμένει το χάσμα Αθήνας - Σκοπίων» δήλωσε ο διαμεσολαβητής του ΟΗΕ.


3/3: Την Αθήνα επισκέπτεται ο γ.γ του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ και έχει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και την Υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη. Και στους δύο συνομιλητές του εκφράζει το ενδιαφέρον του να υπάρξει λύση στο «όνομα» μέχρι τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στις 2 Απριλίου.


5/3: Παραμένει το χάσμα Ελλάδας - ΠΓΔΜ για το «όνομα», μετά την επίσκεψη Νίμιτς στα Σκόπια.


6/3: Το πρώτο βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ στην άτυπη σύνοδο των Υπουργών Εξωτερικών της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες.


7/3: Πιέσεις των ΗΠΑ για την εξεύρεση λύσης στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ. Στα Σκόπια ο αμερικανός απεσταλμένος Νταν Φριντ.



17/3: Χωρίς αποτέλεσμα η συνάντηση για το Σκοπιανό στη Βιέννη, μεταξύ Νίμιτς, Βασιλάκη, Ντιμιτρώφ. O υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι απέρριψε τις τρεις εναλλακτικές ονομασίες που πρότεινε προφορικά ο μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς: Άνω Μακεδονία, Νέα Δημοκρατία της Μακεδονίας και Republika Maκedonja - Skopje (αμετάφραστο).



25/3: Όνομα με γεωγραφική διάσταση προτείνει σε Ελλάδα και ΠΓΔΜ ο Μάθιου Νίμιτς και συγκεκριμένα Δημοκρατία της Μακεδονίας - Σκόπια. Απορριπτική η στάση της Αθήνας.


30/3: Έντονο διάβημα διαμαρτυρίας επιδίδει η Αθήνα στην κυβέρνηση της ΠΓΔΜ, ζητώντας την άμεση απόσυρση αφίσας που εκδόθηκε με ιδιωτική πρωτοβουλία και αναρτήθηκε σε δρόμους των Σκοπίων, απεικονίζοντας παραποιημένη την ελληνική σημαία με τη σβάστικα στη θέση του Σταυρού.


31/3: Τηλεφωνική επικοινωνία με τον αμερικανό πρεσβευτή στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε ο Γιώργος Παπανδρέου, στον οποίο επανέλαβε τη θέση του Κινήματος για το θέμα των Σκοπίων. Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε στον αμερικανό πρέσβη την καθαρή θέση του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων: Μία σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό, για όλες ανεξαιρέτως τις χρήσεις.


2/4: Βέτο της Ελλάδας για την ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, κατά τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι.


3/4: Άνοιγμα Καραμανλή στα Σκόπια μετά το βέτο, έντονη δυσαρέσκεια και οργισμένες αντιδράσεις στην ΠΓΔΜ.



7/4: Ο υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ντάνι Φριντ, ενημερώνοντας τους ξένους ανταποκριτές στην Ουάσιγκτον για τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, κάνει λόγο για «Μακεδόνες» και υποστηρίζει ότι «η μακεδονική γλώσσα υπάρχει. Οι Μακεδόνες υπάρχουν. Διδάσκουμε μακεδονικά στη Σχολή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ». Εντονη αντίδραση της Υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη.


11/4: Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Μπρένταν Βάρμα ανακοινώνει την επανέναρξη της διαπραγματευτικής διαδικασίας γύρω από το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.


17/4: Ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά τις ξεχωριστές συναντήσεις που είχε στα Σκόπια με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Νίκολα Γκρούεφσκι και τον πρόεδρο Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, δηλώνει ότι έλαβε διαβεβαιώσεις για τη συνέχιση της διαπραγματευτικής διαδικασίας , σημειώνοντας ότι κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα και στα Σκόπια δεν θα καταθέσει νέα πρόταση. Επίσης, ανέφερε ότι θα μεταβεί στην Αθήνα για να πληροφορηθεί τους λόγους για τους οποίους η Ελλάδα απέρριψε την τελευταία πρόταση για την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)» και για να διαπιστώσει εάν υπάρχει χώρος για ευελιξία.



18/4: Σε διάβημα διαμαρτυρίας προς την Ελλάδα προέβη η κυβέρνηση της ΠΓΔΜ για την παρεμπόδιση, εκ μέρους της Αθήνας, επίδοσης πρόσκλησης της γειτονικής χώρας για ένταξη στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο Κορυφής του Βουκουρεστίου. Τα Σκόπια  ισχυρίζονται ότι με τον τρόπο αυτό η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας του 1995, σύμφωνα με το οποίο το ένα συμβαλλόμενο μέρος της συμφωνίας δεν δικαιούται να εμποδίσει τη συμμετοχή του δεύτερου μέρους σε διεθνείς οργανισμούς.


21/4: Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, με επιστολή του προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι Μουν, υποστηριζει ότι με το βέτο η Ελλάδα παραβίασε το άρθρο 11 της Ενδιάμεσης Συμφωνίας. Ακόμη, ζητά να κοινοποιηθεί η επιστολή του στο Συμβούλιο Ασφαλείας και στις χώρες-μέλη του οργανισμού.


23/4: Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά από παρέμβαση των Ελλήνων ευρωβουλευτών, βάζει φρένο στις επιδιώξεις της ΠΓΔΜ, να ξεκινήσει η πορεία για την ένταξή της στην Ε.Ε χωρίς να έχει επιλυθεί το θέμα της ονομασίας.


28/4: Η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας αρνείται την είσοδο στον ελληνικό εναέριο χώρο  αεροσκάφους της «Macedonian Air Transport» με προορισμό την Αίγυπτο, επειδή φέρει το όνομα Μακεδονία.


12/5: Το Υπουργείο Εξωτερικών της ΠΓΔΜ, επιδίδει διάβημα διαμαρτυρίας  λόγω των όλο και συχνότερων περιπτώσεων παρεμπόδισης πορείας φορτηγών από την ΠΓΔΜ και επίθεσης κατά των επιβατών τους στην Ελλάδα. Ο Υπουργός Αντόνιο Μιλόσοσκι κάνει λόγο για καλλιέργεια εθνικιστικού κλίματος από ορισμένους πολιτικούς στην Αθήνα.


13/5: Η πρέσβης της Ελλάδας στα Σκόπια, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου απαντώντας στο διάβημα των Σκοπίων, αναφέρει ότι τα περιστατικά αυτά δεν δηλώθηκαν στην ελληνική αστυνομία, παρά μόνον στην αστυνομία της ΠΓΔΜ, γεγονός που δυσκολεύει τις έρευνες στην Ελλάδα.  Προσθέτει ότι το τελευταίο διάστημα σημειώθηκαν περιστατικά σε βάρος Eλλήνων πολιτών στην ΠΓΔΜ, ενώ πρόσφατα άγνωστοι έσπασαν παράθυρα της ελληνικής πρεσβευτικής κατοικίας στα Σκόπια. Τα περιστατικά αυτά δηλώθηκαν και στην αστυνομία της ΠΓΔΜ, ωστόσο συνειδητή επιλογή της ελληνικής πλευράς ήταν αυτά να μην γνωστοποιηθούν δημόσια για να μην δημιουργηθούν δυσμενείς συνθήκες, οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν αρνητικό αντίκτυπο σε επίπεδο κοινωνιών. 


24/5: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, μιλώντας σε εκδήλωση αφιερωμένη στη μνήμη του Αγίου Κυρίλλου στη Ρώμη, ανέφερε ότι η χώρα του δεν θα μπει στην Ευρώπη με κανέναν άλλον τρόπο παρά μόνον ως «Μακεδονία».


28/5: Ελλάδα και Κύπρος αποχωρούν από τη Σύνοδο για την «Πρωτοβουλία κατά της Διασποράς Όπλων Μαζικής Καταστροφής» που συνέρχεται στην Ουάσινγκτον, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την απόφαση των ΗΠΑ να συμμετάσχει η ΠΓΔΜ στη συνάντηση με την ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας».


14/7: Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι, με επιστολή του προς  τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, θέτει θέμα «μακεδονικής μειονότητας» στην Ελλάδα και εγείρει ζητήματα επιστροφής περιουσιών, αναγνώρισης «μακεδονικής» γλώσσας και χορήγησης υπηκοότητας. Έντονη αντίδραση της Αθήνας.


18/7: Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, στην απαντητική του επιστολή προς τον ομόλογό του των Σκοπίων ξεκαθαρίζει ότι δεν υπάρχει και ούτε υπήρξε «μακεδονική» μειονότητα στην Ελλάδα και ότι κάθε αντίθετος ισχυρισμός είναι απόλυτα αθεμελίωτος και πολιτικά υποκινούμενος, χωρίς σεβασμό στην ιστορική πραγματικότητα της περιοχής. Για το θέμα της διεκδίκησης των περιουσιών που έθεσε ο Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφέρει ότι οιοσδήποτε θα μπορούσε να κάνει χρήση της δυνατότητας νομίμου προσφυγής στα Δικαστήρια, συμπεριλαμβανομένου του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


8/10: Ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ υπέβαλε νέα πρόταση για το θέμα της ονομασίας στους διαπραγματευτές Ελλάδας και ΠΓΔΜ, σε συνάντησή τους στη Νέα Υόρκη. Ο Μ. Νίμιτς δήλωσε ότι η πρότασή του αποτελεί «δίκαιη βάση» για λύση, ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα και ότι δεν είναι το τέλος του δρόμου.


9-10/10: Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων για τη νέα πρόταση του Μάθιου Νίμιτς. 

10/10: Στην ΠΓΔΜ ο πρόεδρος της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι δήλωσε ότι, αν δεν επέλθουν σημαντικές τροποποιήσεις στη νέα πρόταση Νίμιτς, δεν μπορεί να αποτελέσει βάση περαιτέρω διαπραγμάτευσης και εξεύρεσης λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.5/11: Στην ετήσια έκθεση προόδου για την ΠΓΔΜ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν προτείνει ημερομηνία έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με τα Σκόπια, κάνοντας παράλληλα ιδιαίτερη αναφορά στη διαφορά για το ζήτημα της ονομασίας με την Ελλάδα.


17/11: Προσφυγή κατά της Ελλάδας καταθέτει στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης η ΠΓΔΜ, κατηγορώντας τη χώρα μας ότι έχει παραβιάσει την Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, παρεμποδίζοντας την ΠΓΔΜ να ενταχθεί σε διεθνή οργανισμό, όπως είναι το ΝΑΤΟ. Το Υπουργείο Εξωτερικών, διά του εκπροσώπου του Γιώργου Κουμουτσάκου, χαρακτήρισε την ενέργεια αυτή «παρελκυστική τακτική», τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα προσέλθει στο Δικαστήριο, αποδεικνύοντας τις κατάφωρες και κατά συρροή παραβιάσεις της Ενδιάμεσης Συμφωνίας από την ΠΓΔΜ.


3/12: Στο τελικό ανακοινωθέν της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ, στην παράγραφο για την ΠΓΔΜ, επαναλαμβάνεται η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της Συμμαχίας στο Βουκουρέστι και καλεί τη χώρα να εντείνει τις προσπάθειες για την εξεύρεση μίας αμοιβαίας αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας, στο πλαίσιο του ΟΗΕ.


8/12: Θετικές αναφορές για τις ελληνικές θέσεις περιλαμβάνει το κείμενο συμπερασμάτων του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την ΠΓΔΜ. Συγκεκριμένα, επισημαίνεται ότι θα πρέπει να αποφεύγονται ενέργειες και δηλώσεις που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά τις σχέσεις της ΠΓΔΜ με γειτονικές χώρες και υπενθυμίζεται, ότι σύμφωνα με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ του Ιουνίου, η διατήρηση σχέσεων καλής γειτονίας είναι ουσιώδης, συμπεριλαμβανομένης της εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.
Πυρήνας Υποστηρικτών Κώστα Καραμανλή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου