Σας είπα όλη την αλήθεια

Πέμπτη 3 Μαΐου 2018

Σαν σήμερα, στις 3 Μαΐου 2010 η αντισυνταγματική δανειακή σύμβαση του 2010 με την οποία η Ελλάδα παραιτήθηκε ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ και ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ από κάθε ασυλία που της παρείχε η εθνική της κυριαρχία.

3 Μαΐου 2010: Η αντισυνταγματική δανειακή σύμβαση του 2010 με την οποία η Ελλάδα παραιτήθηκε ΑΜΕΤΑΚΛΗΤΑ και ΑΝΕΥ ΟΡΩΝ από κάθε ασυλία που της παρείχε η εθνική της κυριαρχία.

Γ. Κασιμάτης: Τέτοιος όρος δεν υπογράφεται ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο

Στις 3 Μαΐου 2010, η Ελλάδα αιτήθηκε 80 δισεκατομμύρια ευρώ από τις υπόλοιπες (15) χώρες του Ευρώ και 30 δισεκατομμύρια από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ). Την αίτηση συνόδευαν 3 συνημμένα μνημόνια:
  1. "Μνημόνιο Οικονομικής και Χρηματοπιστωτικής Πολιτικής" (ΜΟΧΠ),
  2. "Τεχνικό Μνημόνιο Συνεννόησης" (ΤΜΣ) και
  3. "Μνημόνιο Συνεννόησης στις Συγκεκριμένες Προϋποθέσεις Οικονομικής Πολιτικής" (ΣΠΟΠ).
Υπογράφοντες για την ελληνική πλευρά ήταν ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου και ο Πρόεδρος της Τράπεζας της Ελλάδος Γεώργιος Προβόπουλος. 

Σύμφωνα με το συνταγματολόγο Γ. Κασιμάτη, η σύμβαση αυτή περιλάμβανε σειρά αντισυνταγματικών διατάξεων όπως:






  • η εξουσιοδότηση του Υπουργού Οικονομικών να υπογράφει εκ μέρους της Ελληνικής Δημοκρατίας χωρίς την έγκριση της Βουλής (κάτι τέτοιο προκύπτει από τους νόμους Ν.3845/2010 και Ν.3847/2010)

  • η παραίτηση της Ελλάδας από κάθε ασυλία σε περίπτωση αδυναμίας αποπληρωμής αυτού του δανείου ή προηγούμενων δανείων.

  •  Τέτοιος όρος δεν έχει μπει ποτέ ξανά σε δανειακή σύμβαση και όπως καταγγέλλει ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου :"Τέτοιος όρος δεν υπογράφεται ούτε με το πιστόλι στον κρόταφο". 
  • Ολόκληρη η δανειακή σύμβαση:  http://drupal.antibaro.gr/sites/default/files/mnhmonio2010-gre.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου