Προεκλογικά του 2009 ο Κώστας Καραμανλής κάλεσε το Γ. Παπανδρέου να απαντήσει σε τέσσερα ερωτήματα και να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του:
- Πού θα βρει τα πάνω από 10 δισ. ευρώ που στοιχίζουν οι ανεύθυνες παροχές του.
- Αν οι παροχές αυτές εκτινάξουν το δημόσιο χρέος και το έλλειμμα, κι αν αυτό δεν θα βάλει τη χώρα σε μία πολύ σοβαρή περιπέτεια.
- Πόσο θα αυξηθεί η φορολόγηση όλων των πολιτών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων για να καλυφθούν οι παροχές αυτές.
- Αν η πλήρης απουσία σχεδίου δεν θα οδηγήσει σε ραγδαία οικονομική επιδείνωση, καθιστώντας ανέφικτα υπέρμετρα σκληρά μέτρα που θα ακολουθήσουν.
Επίσης σε συνάντηση που είχε ο Γ. Παπανδρέου με τον τότε διοικητή της Τράπεζας Ελλάδος, κ. Γ. Προβόπουλο, τρεις μέρες πριν πάει στη ΔΕΘ, ενημερώθηκε πλήρως για το τι θα συμβεί στην Οικονομία, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα.
Διαβάστε το σχετικό ρεπορτάζ της εποχής :
Τετ, 09/09/2009 - 10:40
Παπανδρέου–Προβόπουλος,αυτά που είπαν πίσω από κλειστές πόρτες
Παπανδρέου–Προβόπουλος,αυτά που είπαν πίσω από κλειστές πόρτες
Του Γιάννη Αγγέλη
Ο διάλογος μεταξύ του κ. Παπανδρέου χθες με τον κ. Προβόπουλο πέραν των επίσημων ανακοινώσεων και των δύο πλευρών είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο γι’ αυτά που ειπώθηκαν όσο και γι’ αυτά που... υπονοήθηκαν στη διάρκεια της συζήτησης.
Από αυτά που ειπώθηκαν μεταξύ των δύο ανδρών, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές (στη συνάντηση παραβρέθηκαν η κ. Κατσέλη και ο κ. Παπακωνσταντίνου), το ενδιαφέρον σημείο ήταν, όταν ο κ. Παπανδρέου σχολιάζοντας τις προειδοποιήσεις του κ. Προβόπουλου για τα άσχημα δημόσια οικονομικά παραδέχθηκε ότι πράγματι η περικοπή δημόσιων δαπανών είναι περίπου μονόδρομος.
Πρόσθεσε όμως –και εδώ είναι το «μήνυμα»– ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει αμέσως και απότομα...Το τι θα σημάνει αυτό για μισθούς συντάξεις και δημόσιες επενδύσεις, όπως λένε οι συνεργάτες του, θα το μάθουμε στην Θεσσαλονίκη σε λίγα 24ωρα.
Για τις αλλαγές στον φορολογικό κώδικα οι δύο άνδρες δεν μίλησαν, αλλά τα επιτελικά στελέχη του κ. Παπανδρέου «λένε» ότι «θα πάρει χρόνο για να αποκατασταθεί η αποτελεσματικότητα του φορο-εισπρακτικού μηχανισμού» ο οποίος κατά τις ίδιες πληροφορίες θα γίνει περισσότερο «αυτόματος» ώστε να περιορισθεί η δυνατότητα «συναλλαγής» μεταξύ εφοριακών και φορολογούμενων.
Κάποιες σκέψεις που υπάρχουν σε στελέχη του κ. Παπανδρέου για να συνδεθεί η φορολογία με το πραγματικό εισόδημα όπως αυτό «αποτυπώνεται» στους τραπεζικούς λογαριασμούς έχουν... παραμερισθεί ως εξαιρετικά ριζοσπαστικές και μη εφαρμόσιμες για τα ελληνικά δεδομένα.
Το ενδιαφέρον όμως βρίσκεται και στα όσα υπονοήθηκαν στην συζήτηση μεταξύ των δύο ανδρών. Αν επιχειρούσαμε να αποτυπώσουμε αυτό το κομμάτι του «διαλόγου», η ουσία του θα ήταν η ακόλουθη:
Προβόπουλος: Το δημόσιο έλλειμμα φέτος θα κλείσει σε επίπεδα υψηλότερα από το 7 – 8% του ΑΕΠ...Αν οι εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν βγάλουν ισχυρή και κυβέρνηση και πάμε και για νέες εκλογές τότε η απόκλιση στα δημόσια οικονομικά θα είναι τραγική στα τέλη του Δεκέμβρη.
Η επόμενη Κυβέρνηση θα πρέπει να έχει ετοιμασθεί για να αντιμετωπίσει μία τέτοια κατάσταση και στο επίπεδο των δαπανών και στο κομμάτι των εσόδων.
Παπανδρέου: Εμείς θα επιδιώξουμε μία συνεννόηση με το ΕΚΟΦΙΝ για την σταδιακή προσαρμογή της οικονομίας σε περισσότερο μακροπρόθεσμο ορίζοντα.
Προβόπουλος: Το ΕΚΟΦΙΝ δεν πρόκειται να ασχοληθεί με τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στην Ελλάδα και θα απαιτήσει «λύσεις» εδώ και τώρα.
Το χειρότερο όμως είναι ότι οι αγορές (δηλαδή οι δανειστές του ελληνικού δημοσίου) όταν βρεθούν σε λίγους μήνες μπροστά σε ελλείμματα αυτού του επιπέδου θα αντιδράσουν βίαια απέναντι στην ελληνική οικονομία, αν τα ελλείμματα αυτά δεν συνοδεύονται από τις απαιτούμενες δημοσιονομικές προσαρμογές.
Παπανδρέου: ...
Κάπου εκεί τελείωσε και ο διάλογος. Από το επιτελείο του κ. Παπανδρέου πάντως υποστηρίζουν ότι οι απαντήσεις που έλειψαν στην συνάντηση των δύο ανδρών θα δοθούν στην Θεσσαλονίκη σε λίγες ημέρες..."
Και στην ΔΕΘ 3 μέρες μετά ο κ. Παπανδρέου δήλωνε: "Λεφτά υπάρχουν"!!!!
Στο ίδιο κλίμα και οι επισημάνσεις Αλμούνια με έγγραφο της 14ης Σεπτεμβρίου 2009, το οποίο δημοσιεύουμε
14-9-09: ΑΛΜΟΥΝΙΑ: ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΚΑΙ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΝ ΠΛΗΡΩΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ
Η Ιστορία μπορεί να κρίνει και να καταδικάσει το Γ. Παπανδρέου, αλλά μέχρι τότε η Ελάδα θα συνεχίσει να ταλανίζεται και να προσπαθεί να ξαναβρεί το βηματισμό της, πληρώνοντας βαρύ το κόστος της αχαρακτήριστης και εθνικά επιζήμιας πολιτικής του!
" Κριτές θα μας δικάσουν οι αγέννητοι, οι νεκροί" .
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου