Γνώριζε καλά το μείζον πρόβλημα του ελληνικού χρέους πολύ προτού αναλάβει την πρωθυπουργία, δήλωνε ότι η βασική του προτεραιότητα, εάν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, θα ήταν η οικονομία, και υπερθεμάτιζε για την αναβάθμιση του ρόλου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) σε παγκόσμιο επίπεδο.
Όλα αυτά, όπως και ο στόχος του να αναθερμάνει την ονομαζόμενη «διπλωματία του ζεϊμπέκικου» με την Τουρκία,φέρεται να τα λέγει κ. Γιώργος Παπανδρέου, περίπου εννέα μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές, τον Οκτώβριο του 2009.
Οι αναφορές αυτές που έγιναν το Φεβρουάριο του 2009, σε συνάντηση που είχε ως αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης με τον Αμερικανό γερουσιαστή Ντέρμπιν (Durbin) και τον τότε πολιτευτή των Δημοκρατικών στις ΗΠΑ, Αλέξη Γιαννούλια, καταγράφονται σε τηλεγράφημα του πρώην αμερικανού πρέσβη στην Αθήνα, κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ.
Το τηλεγράφημα αποκαλύφθηκε από το σάϊτ Wikileaks, στις 24 Αυγούστου 2011.
Αν και εμφανίζεται να είναι γνώστης της κακής κατάστασης της ελληνικής οικονομίας, που χειροτέρευε εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, και δήλωνε στην αμερικανική αντιπροσωπεία ότι πρωταρχικό του μέλημα θα ήταν το πρόβλημα του δημόσιου χρέους, ο κ. Παπανδρέου, λίγους μήνες μετά, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου δεν δίσταζε να πεί ότι «λεφτά υπάρχουν».
Κατόπιν, οδήγησε τη χώρα στην «αγκαλιά» του ΔΝΤ, για το οποίο, όπως φαίνεται από το τηλεγράφημα, πίστευε ότι πρέπει να αποκτήσει μεγαλύτερο ρόλο στις διεθνείς υποθέσεις.
Σύμφωνα με την αναφορά του κ. Σπέκχαρντ, στις 26 Φεβρουαρίου 2009 ( 6 μήνες πριν τις εθνικές εκλογές του Οκτωβρίου, που διακήρυσσε ότι η κρίση είναι δημιούργημα της ΝΔ και το περίφημο " λεφτά υπάρχουν"), ο κ. Παπανδρέου φέρεται να είπε ότι θα ήθελε να δει ένα οργανισμό σαν το ΔΝΤ να δραστηριοποιείται περισσότερο στο να θέσει αυστηρούς διεθνείς κανόνες για τη χρηματο-οικονομική ανάπτυξη για να «δούμε τον πλανήτη όπως θέλουμε».
Ο κ. Παπανδρέου πάντως, αν και προεκλογικά, το 2009, εμφανίστηκε με λαϊκιστικά συνθήματα, φαίνεται, ως δείχνει το τηλεγράφημα, να γνωρίζει πολύ καλά την προβληματική κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και του δημοσίου χρέους σε συνθήκες κρίσης.
Ειδικότερα, στο τηλεγράφημα αναφέρεται:
«Όταν ο Γιαννούλιας τον ρώτησε για το ανησυχητικό άνοιγμα του δημοσίου χρέους, ο Παπανδρέου συμφώνησε ότι ήταν πρόβλημα, αντίθετα με το ιδιωτικό χρέος και τα τοξικά ομόλογα, δύο προβλήματα που η Ελλάδα κατάφερε να αποφύγει (…)
Η Ελλάδα ήταν πιο ευάλωτη γιατί οι Τράπεζές της είχαν επενδύσει πολύ στα Βαλκάνια».
Του Θαναση Αργυρακη
Ελευθερος Τυπος/Αυγουστος 2011
Ακούστε, όμως τι δήλωνε τον Ιούνιο του 2009 για το Δ.Ν.Τ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου