Σας είπα όλη την αλήθεια

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

8 Οκτωβρίου 2013 WSJ: Έγγραφα-βόμβες: Γνώριζαν από το 2010 στο ΔΝΤ ότι το ελληνικό πρόγραμμα δεν βγαίνει

Ακόμη έναν κρίκο στη μακρά αλυσίδα των αποδείξεων ότι το έγκλημα των κυβερνήσεων μετά το 2009,  στην Ελλάδα ήταν απόλυτα συνειδητό και προμελετημένο έρχεται να προσθέσει το αποκαλυπτικό δημοσίευμα της Wall Street Journal της 8ης Οκτωβρίου 2013.


H εφημερίδα δημοσιεύει έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα και τα  οποία αποδεικνύουν ότι ήδη από το 2010 οι ιθύνοντες του ΔΝΤ γνώριζαν ότι το ελληνικό πακέτο "δεν έβγαινε", πως θα "βάρυνε υπερβολικά τους Έλληνες και αντί αυτού προέκριναν μια νέα μείωση του χρέους της χώρας μας – με τη συμμετοχή του κρατικού, επίσημου φορέα, ήτοι κεντρικών τραπεζών και κυβερνητικών ταμείων. 

Αυτή η προοπτική απείλησε ακόμα και με ρήξη με τους Ευρωπαίους και πρωτίστως τους Γερμανούς που αντιδρούσαν σε μια τέτοια σθεναρά σε μια τέτοια εξέλιξη!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της WSJ τα έγγραφα δείχνουν πως σχεδόν το ένα τρίτο των μελών του διοικητικού συμβουλίου του ΔΝΤ, δηλαδή περισσότερες από 40 χώρες εκτός Ευρώπης, είχαν εγείρει ενστάσεις στο ελληνικό πακέτο.
Πιο έντονα από τους υπολοίπους αντέδρασαν οι εκπρόσωποι της Βραζιλίας, της Ρωσίας, του Καναδά και της Αυστραλίας οι οποίοι τόνιζαν χαρακτηριστικά, στην θυελλώδη εκείνη συνεδρίαση της 9ης Μαϊου του 2010, πως το πρόγραμμα εμπεριείχε «τεράστιους κινδύνους».

Στα πρακτικά της συνεδρίασης, που επί της ουσίας δημοσιοποιεί η WSJ, σημειώνεται πως το ελληνικό πρόγραμμα θα μπορούσε να αποδειχθεί ότι ήταν «λάθος σχεδιασμένο και τελικά μη βιώσιμο». Ενώ είναι αξιοσημείωτο πως – πάντα σύμφωνα με τα πρακτικά – οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι στο ΔΝΤ «εξεπλάγησαν» όταν η Ελβετία πήγε με την πλευρά των διαφωνούντων, ρωτώντας, δια στόματος του Ελβετού, τότε εκτελεστικού διευθυντή του Ταμείου, «γιατί δεν εξετάσθηκε η αναδιάρθρωση του χρέους και η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στο πακέτο διάσωσης;».
Η WSJ γράφει χαρακτηριστικά: «Πολλοί αντέδρασαν επειδή όλο το βάρος της επώδυνης προσαρμογής τοποθετήθηκε στους Έλληνες, χωρίς να ζητά τίποτα από τους Ευρωπαίους πιστωτές. Αρκετοί υπέδειξαν ότι το πρόγραμμα ήταν καταδικασμένο να αποτύχει εάν οι πιστωτές της Ελλάδας δεν μείωναν με κάποιο τρόπο το υπερβολικό βάρος χρέους της καταπονημένης χώρας»!
Η WSJ προχώρησε ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας την άποψη αρκετών αξιωματούχων του ΔΝΤ που είχαν λάβει μέρος στις συζητήσεις της επίμαχης περιόδου. Ο τότε εκτελεστικός Διευθυντής του ΔΝΤ, Αργεντίνος κ. Αντρές Περέιρα, δηλώνει πως: «η εναλλακτική μιας εθελοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους θα έπρεπε να είχε τεθεί επί τάπητος» και παραδέχεται πως υπό την πίεση της Ευρωζώνης εγκρίθηκε τελικώς ένα πακέτο που κατά τον ίδιο "ρίσκαρε απλώς την αναβολή και ίσως την επιδείνωση μιας αναπόφευκτης ελληνικής χρεοκοπίας".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου