Σας είπα όλη την αλήθεια

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2018

Αντώνης Σαμαράς: Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος

Το μνημόνιο δεν ήταν μονόδρομος!
Το λέει και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς στη συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στον Τύπο επ' ευκαιρία της 75ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης στις 20 Σεπτεμβρίου 2010:
Γ. ΚΟΥΒΑΡΑΣ (ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ): Καλησπέρα σας, κύριε Πρόεδρε.  Πριν από λίγους μήνες, καταψηφίσατε το Μνημόνιο και σήμερα κατέρχεστε στις εκλογές με κεντρική στρατηγική την αντίθεσή σας σε αυτό.  Μόλις πριν λίγο, μιλήσατε για πολιτική εξαπάτηση αναφερόμενος στον κ. Παπανδρέου.
Υπάρχει, όμως, ένα δεδομένο το οποίο δεν αλλάζει.  Και αυτό είναι ότι, αν δεν είχαμε το μηχανισμό στήριξης της Ελληνικής οικονομίας, με τα spreads στις 900 με 1000 μονάδες πια σήμερα, θα ήταν πρακτικά αδύνατο να ικανοποιήσουμε τις δανειακές μας ανάγκες, δηλαδή να πληρώσουμε μισθούς και συντάξεις.
Μήπως, λοιπόν, κύριε Πρόεδρε, πέρα από πολιτικές σκοπιμότητες το Μνημόνιο είναι σήμερα μονόδρομος;

ΑΝΤ. ΣΑΜΑΡΑΣ: 
«Δεν είναι μονόδρομος, κύριε Κουβαρά, όταν την εποχή εκείνη που παρέδωσε την εξουσία η Νέα Δημοκρατία στο ΠΑΣΟΚ, τα spreads -που είπατε- ήταν 130 μονάδες.  Και για να μας καταλαβαίνει ο κόσμος τα spreads είναι το κόστος του δανεισμού της χώρας.  Βγαίνεις έξω, πουλάς τα ομόλογά σου για να πάρεις δάνεια προκειμένου να καλύψεις τα ελλείμματα και τα χρέη σου. Τα spreads, λοιπόν, ήταν 130 μονάδες.
Όταν λίγο αργότερα, το Νοέμβρη, βγήκε το ΠΑΣΟΚ και είπε ότι το έλλειμμα το οποίο του παραδώσαμε δεν ήταν δήθεν 8,5-9 μονάδες, αλλά ήταν 12 μονάδες (μιλάει για την πρώτη φάση παραποίησης των οικονομικών στοιχείων ), ακόμη και τότε τα spreads δεν εκτοξεύθηκαν. Πήγαν στις 180 μονάδες.
Τι συνέβη όμως;  Περίμεναν και η αγορά και οι ξένοι και εμείς και εγώ φωνάζοντας στη Βουλή «ξεκολλήστε, πάρτε μέτρα», περιμέναμε να πάρει ο κος Παπανδρέου ορισμένα μέτρα.
Αντ’ αυτού τι συνέβη; Γύριζε επί μήνες την Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτός και το επιτελείο του, λέγοντας ότι η οικονομία είναι στην εντατική. Λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι η πιο διεφθαρμένη χώρα του κόσμου. Λέγοντας – ο Υπουργός των Οικονομικών – επισήμως ότι βρισκόμαστε πάνω στον Τιτανικό και, όπου να είναι, βουλιάζουμε.
Και ρωτάω τον απλό πολίτη που μας ακούει: Εάν πεις ότι το μαγαζί σου, αν έχεις ένα μαγαζί, είναι διεφθαρμένο, ότι οι υπάλληλοι διεφθαρμένοι, ότι όπου να ΄ναι βουλιάζεις, θα βγεις την άλλη μέρα να πας στην τράπεζα να ζητήσεις δάνειο;  Πρέπει να είναι τρελή η τράπεζα να σου δώσει.
Αυτά ήταν απίστευτα πράγματα τα οποία συνέβησαν.  »



Και όμως... αυτά τα απίστευτα πράγματα που συνέβησαν θέλουν όλοι να ξεχαστούν προκαλώντας την οργή του εξαπατημένου λαού που φορτώθηκε στην πλάτη όλες τις εγκληματικές ευθύνες του Παπανδρέου, πληρώνοντας  δυσβάσταχτα μνημόνια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου