Σας είπα όλη την αλήθεια

Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2018

Ποτέ δεν ήταν Αμερικανόδουλος, απλά Αμερικανόφιλος

Οι σχέσεις του Κώστα Καραμανλή με τις ΗΠΑ πέρασαν από πολλά στάδια.
Αν και σπούδασε στην Αμερική, ποτέ δεν πίστεψε ότι οι φιλίες υπερβαίνουν το εθνικό συμφέρον.
Ο Καραμανλής είχε δώσει από πολύ νωρίς τα διαπιστευτήριά του για το πώς αντιλαμβάνεται τις συμμαχικές σχέσεις.
"Το 1995 σε ένα συνέδριο στην Βοστόνη για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, απλός βουλευτής Θεσσαλονίκης τότε, αντιδίκησε πίσω από τις κλειστές πόρτες με στελέχη της αμερικανικής διπλωματίας, όταν εκείνα υπέδειξαν ωμά στους συμμετέχοντες να βάζουν πλάτη για τα τουρκικά θέματα και να ρίξουν τους τόνους για τα δικά μας δίκαια", υπογραμμίζει ο Μανώλης Κοττάκης
"Θυμάμαι ότι σε εκείνο το συνέδριο είχε γίνει μεγάλος καβγάς για τα εθνικά θέματα", αναφέρει ο Καραμανλής στον συγγραφέα.
Δημοσιογράφος που παρέστη σε αυτό θυμάται πως ο Καραμανλής προειδοποίησε τους διοργανωτές πως "αν δεν σεβαστείτε τα εθνικά μας συμφέροντα για τα Ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό, τότε υπάρχουν οι Ρώσοι και οι Άραβες, στους οποίους μπορούμε να στραφούμε".
Μπαίνοντας στο 2004, ο Καραμανλής επικαιροποίησε τις απόψεις του.
Σε μία συνάντησή του στο γραφείο του στη Ρηγίλλης με τον Μανώλη Κοττάκη, ο οποίος τον είχε επισκεφτεί για να του δώσει το βιβλίο του για τη μειονότητα της Θράκης, ο πρόεδρος της ΝΔ είχε πει: "Στο λέω όχι για να το γράψεις, αλλά για το έχεις στο πίσω μέρος του κεφαλιού σου: Δεν συμφωνώ με το σχέδιο Αναν!".
Στο " Καραμανλής Off the record" περιγράφεται το πώς κύλησαν οι επόμενες κινήσεις του πρώην πρωθυπουργού.
Πώς από το "Όχι" του Μπους, περάσαμε στην εκδίκηση των ΗΠΑ και το ελληνικό βέτο στις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ διπλωματικές και συμμαχικές σχέσεις.
Από τις 27 Ιουνίου 2007, ο Κώστας Καραμανλής γράφτηκε οριστικά στη "μαύρη λίστα των συμμάχων".
Ο Μανώλης Κοττάκης προβαίνει σε μία ακόμη αποκάλυψη για το συστηματικό άνοιγμα στη Ρωσία και την αγορά S-300 του Πούτιν, ενώ περιγράφει λεπτομερώς την εμμονή Γαλλίας και Γερμανίας να αγοράσουμε οπλικά συστήματα.
Σε αυτό το σημείο, η αντίδραση Καραμανλή για το κόστος και η αντιπρότασή του να δώσουμε τα 40 παλιά Mirage, προκειμένου να αγοράσουμε από Γαλλία Rafal σε χαμηλότερη τιμή, πυροδότησε την αντίδραση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου