Σας είπα όλη την αλήθεια

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2018

→ΤΑ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ ΤΟΥ BUSH ΣΤΟΝ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟ ΒΕΤΟ ΤΟΥ ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙΟΥ!

H οργή της κυβέρνησης Bush για το Νατοϊκό βέτο του Βουκουρεστίου απέναντι στην ΠΓΔΜ ήταν η αιτία καθυστέρησης της ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα visa-waiver, τον Οκτώβριο του 2008, που προέβλεπε την κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τηλεγράφημα που διέρρευσε από τη Wikileaks, και που
ανάφεραν ΤΑ ΝΕΑ, «αντίποινα της κυβέρνησης Bush στην κυβέρνηση
Καραμανλή για το Νατοϊκό βέτο του Βουκουρεστίου απέναντι στην ΠΓΔΜ, ήταν το “κόψιμο” της Ελλάδας από το πρόγραμμα visa-waiver (κατάργηση της βίζας για τους Έλληνες που ταξιδεύουν στις ΗΠΑ) τον Οκτώβριο του 2008, την ώρα που επτά άλλες χώρες γίνονταν δεκτές».
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα παραδέχθηκε πως «η οργή της κυβέρνησης Bush είναι αυτή που καθυστερεί την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα».
Οι Αμερικανοί προτίμησαν να μη δώσουν τη βίζα λίγο πριν από την κατάρρευση της κυβέρνησης της ΝΔ, παρά τις διαμαρτυρίες της υπουργού Εξωτερικών Ντόρας Μπακογιάννη, η οποία παραπονιόταν ότι έκανε όλη τη δουλειά και το "δώρο" θα πήγαινε στην κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ.
Όπως προκύπτει από εμπιστευτικό τηλεγράφημα (στις 29 Απριλίου του 2009), ο Daniel Speckhard αναγνωρίζει ότι η Ελλάδα βρίσκεται στην αναμονή για την άρση της βίζας και την είσοδο στο πρόγραμμα visa-waiver από το 1999 και ότι τα προβλήματα ασφαλείας και η έλλειψη βιομετρικών διαβατηρίων, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις μετά την 11η Σεπτεμβρίου, ήταν αυτά που την κράτησαν εκτός για τόσο καιρό.
Ο Speckhard, ωστόσο, επιβεβαιώνει την αίσθηση ότι όταν η Ελλάδα «κόπηκε» από το πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2008, την ώρα που άλλες επτά ευρωπαϊκές χώρες εγκρίθηκαν (ανάμεσά τους οι Τσεχία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία), αυτό συνέβη λόγω του βέτο στο Βουκουρέστι. 
Σημειώνει χαρακτηριστικά:
«Η οργή της κυβέρνησης Bush για το ελληνικό βέτο στο ΝΑΤΟ, τον Απρίλιο του 2008, για την αίτηση της “δημοκρατίας της Μακεδονίας”, λόγω του ονόματος, επιβράδυνε την υποψηφιότητα της Ελλάδας για το πρόγραμμα.
Η Ελλάδα δεν ήταν ανάμεσα στις έξι ευρωπαϊκές χώρες και τη Νότια Κορέα που προσκλήθηκαν στο πρόγραμμα τον Οκτώβριο του 2008, ένα βήμα που ερμηνεύθηκε στην Ελλάδα ως πολιτική τιμωρία».

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο του 2009 στην Κέρκυρα, παρόντος του
Αμερικανού αναπληρωτή ΥΠΕΞ James Steinberg και της Ντόρας Μπακογιάννη, υπογράφτηκαν οι τελικές συμφωνίες που, μετά την έγκρισή τους από τη Βουλή, θα επέτρεπαν την άρση της βίζας.
Όμως, η προεκλογική περίοδος στην Ελλάδα το φθινόπωρο του 2009 καθυστέρησε -και όχι τυχαία- τη σχετική ανακοίνωση από την αμερικανική πλευρά.
Στο τέλος οι ΗΠΑ ενέταξαν την Ελλάδα στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κατά το ταξίδι του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στην Ουάσιγκτον τον Μάρτιο του 2010.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου